Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Raluca Turcan: Motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate ţine de nivelul salariilor

9
5 Nov 2021 16:30:49
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a transmis, vineri, într-un discurs adresat patronilor români de întreprinderi mici şi mijlocii, că motivul real pentru care românii aleg să plece în străinătate ţine de nivelul veniturilor care pot fi obţinute în ţara noastră.

„Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite de foarte multe ori în străinătate şi aleg să plece în loc să caute un loc de muncă în ţară. În România sunt locuri de muncă, dar pentru a le ţinti avem nevoie de calificare şi de formare mult mai aplicate şi de asemenea de o interacţiune pe care încercăm să o simplificăm între angajaţi şi angajatori.
 
Dar nu mai puţin important este şi nivelul de salarizare pe care putem să-l asigurăm în România, pentru că motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate este cel care ţine de nivelul veniturilor", a afirmat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
 
Ministrul Muncii a explicat că nivelul mic al veniturilor din România a reprezentat motivul pentru ca Guvernul a iniţiat din timp dezbaterea privind creşterea salariului minim pe economie pentru anul viitor.
 
„De aceea am iniţiat dezbaterea din timp a procedurii de majorare a salariului minim pe economie, şi aici vă mulţumesc dumneavoastră, celor din Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, că ne-aţi fost parteneri. 
Aţi fost parteneri alături de sindicate şi am încercat să stabilim un nivel care pentru dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri, părea mare, pentru sindicate părea acceptabil, iar pentru oameni poate că părea insuficient.
 
Dar cu toate acestea, într-un acord comun, am agreat ca de la începutul lui 1 ianuarie salariul minim să crească la un nivel de 2.550 de lei, cu o majorare a de 10% pe net, ceea ce pentru mulţi angajatori poate să reprezinte un efort greu de susţinut, şi pentru asta eu vă mulţumesc, în calitate de ministru al Muncii, că aţi acceptat un strigăt de ajutor care până la urmă şi noi ca autorităţi, dar şi dumneavoastră ca angajatori, l-aţi primit din partea celor care lucrează pentru dumneavoastră", a spus Turcan.
 
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a organizat, vineri, cea de-a 29-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România.
 
Începând cu 1 ianuarie 2022 salariul minim brut pe economie creşte la 2.550 de lei, potrivit HG nr. 1.071 din 2021, publicată în Monitorul Oficial la data de 5 octombrie.
 
Creşterea salariului minim pe economie va aduce venituri suplimentare considerabile bugetului de stat, estimate la 1,8 miliarde de lei, constituite în principal din impozitul pe venit, care este de 10%, contribuţiile pentru pensii - 25% din brut şi contribuţiile pentru sănătate - 10%.
 
 
Citeşte şi: Creşterea salariului minim aduce statului 1,8 miliarde de lei în plus. Cât va costa un an de vechime în muncă şi asigurarea medicală
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

muresan anna
5.11.2021, 16:39:28

Voi politrucii nu simplificati nimic, doar complicati si capusati! Ai vazut doamna ce salarii ati oferit taietorilor de frunze din primarii si consilii judetene? Mai mare realizare nici ca se putea, salarii si sporuri acordate pe baza carnetului de partid. Fara competente, fara performanta. Si de aceea pleaca tinerii din tara. S-au saturat sa fie umiliti si manipulati de impostorii cocotati in fruntea tarii!

+15 (21 voturi)
detaxe Platitorul
5.11.2021, 17:01:14

Bineanteles ca orice salariat ,muncitor etc vrea sa aiba ce pune pe masa si dupa platirea facturilor sa le mai ramana ceva dar este calculat sa treaca in luna urmatoare cu buzunarele goale ! Politicieni ca excelenta sa ,Raluca au rezerve investite in saci de bijuterii si conturi la toate bancile de pe fata pamantului,este scarbos cum iese aceasta parvenita si le plange mereu romanilor de mila ,cititi-i declaratia de avere si imi veti da dreptate !

+3 (5 voturi)
imacandi
5.11.2021, 16:44:48

dna Turcan, daca sunteti asa de isteata explicatine cu subiect si predicat,de ce un lucrator din Romania poate castiga In strainatate de 4-5 ori mai mult decat aici? e vb de calitatea lucratorului sau de managementul firmei/statului respectiv?

+8 (8 voturi)
kitty kat
5.11.2021, 19:05:44

Vaiii ce noutate!

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
5.11.2021, 20:15:26

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările