Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Raluca Turcan: Pensionarii se pot angaja la stat, dar trebuie să renunţe la pensie

30
16 Feb 2021 23:14:18
Autor: George-Andrei Cristescu
Raluca Turcan / FOTO gov.ro
Raluca Turcan / FOTO gov.ro

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat şi că cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să opteze între pensie şi salariu.

„Avem foarte mulţi oameni care în momentul de faţă se pensionează anticipat şi se reangajează la stat cumulând pensie şi salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care şi-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariaţi”, a spus Raluca Turcan la România TV.

„Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat. Dacă sunt pensionari şi trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunţă la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a adăugat ea.

Raluca Turcan a anunţat şi noi reglementări privind acordarea de zile libere părinţilor, pentru supravegherea copiilor care învaţă online.

„Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice se aplica neunitar în cazul familiilor monoparentale. Practic, unii angajatori acordau zile libere sau majorare salarială, iar alţii nu”, a scris Raluca Turcan, marţi seară, pe pagina de Facebook.
 
Turcan a adăugat că a transmis colegilor săi din Parlament câteva amendamente la această lege, iar marţi, propunerile au fost adoptate.

 „Am transmis colegilor din Parlament câteva amendamente prin care să clarificăm o serie de aspecte şi să asigurăm aplicarea unitară a reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu afectăm sănătatea copiilor şi siguranţa acestora în lipsa părinţilor care să-i supravegheze în zilele în care cursurile se ţin online. Astăzi, Comisia a adoptat propunerile de modificare solicitate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”,  a mai scris Turcan.
 
Astfel, în cazul familiei monoparentale, nu este necesară declaraţia celuilalt părinte pentru solicitarea dreptului la zile libere sau la majorarea salarială. De asemenea, angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţi din penitenciare şi personal din unităţile sanitare publice vor putea solicita acordarea de zile libere, cu acceptul angajatorului.
 
Dacă părintele nu solicită acordarea zilelor libere, atunci acesta beneficiază de majorarea salarială de 75%, a mai precizat Turcan. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Petru Onisim
16.02.2021, 23:49:44

Referitor la propunerea de angajare a pensionarilor: așa era anterior lui '89; dar puteai lucra numai câteva luni/an.

Din Oradea
16.02.2021, 23:57:54

Raluca Turcanu = KGB Romania e condusa de agentii altor state: agenti germani, israeliti, rusi, unguri... numa de romani nu e condusa.

-12 (22 voturi)
nea Ilie de la sculărie
17.02.2021, 00:34:46

Nu-ti mai da ba singur like!

+5 (11 voturi)
Popa Pius
17.02.2021, 01:11:59

Foarte buna prunerea, sper s-o și aplice. Că e plin de ”speciali” peste tot, pensionati la 45 de ani cînd încă pot sparge pietre în mîini.

+14 (16 voturi)
M Costi
17.02.2021, 06:04:27

„Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat..." !?! Raluca , cu scoala la Moscova , stie bine ca o astfel de propunere legislativa va fi respinsa de CCR pe motiv de "discriminare " , insa o lanseaza pt a nu fi acuzata de activistii ioha-useristi ca nu are activitate ! Ca mai apoi sa dea vina pe CCR ( "Dragnea , CCR si PSD-ul sunt de vina ! " ) , care nu ....coopereaza cu "guvernul meu" .

-12 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările