Raport Global Data: Redevenţele la petrol şi gaze ar putea creşte de la o medie de 7% la cel puţin 10% în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Redevenţele la petrol şi gaze au rămas neschimbate din anul 2004, de la privatizarea Petrom
Redevenţele la petrol şi gaze au rămas neschimbate din anul 2004, de la privatizarea Petrom

Rata medie a redevenţelor plătite de industria de petrol şi gaze din România va creşte de la 7-8% în prezent la cel puţin 10% de anul următor, când expiră prevederile legale privind menţinerea acestora şi unele taxe temporare, potrivit unei estimări a firmei britanice de cercetare Global Data.

Actualele rate ale redevenţelor, între 3,5% şi 13% din producţie, au fost introduse în 2004, iar statul s-a obligat, prin legea care aproba privatizarea Petrom, că nu va modifica nivelul redevenţelor timp de zece ani pentru petrol şi gaze.

Guvernul va stabili probabil rate diferite pentru câmpurile terestre şi cele marine, afirmă Will Scargill, analist la GlobalData pentru explorare şi producţie.

„Această abordare va permite ţării să-şi crească partea pe care o primeşte din producţia onshore şi oferă în acelaşi timp un mediu atractiv pentru investiţii în Marea Neagră, unde costurile sunt ridicate, mai ales în cazul zonelor de apă adâncă. Rate diferite ar putea fi stabilite şi pentru exploatări neconvenţionale, astfel încât să încurajeze căutarea de gaze şi petrol de şist“, a declarat el, potrivit unui comunicat al Global Data, citat de Mediafax.

De asemenea, taxele temporare impuse în sectorul de petrol şi gaze naturale în 2013 vor expira la sfârşitul acestui an, reducând veniturile Guvernului. Autorităţile ar putea fi tentate să introducă taxe permanente, mai ales având în vedere că România se află în proces de reducere a deficitului bugetar.

Consultările cu producătorii de petrol şi gaze din România ar putea conduce la un scenariu de compromis, în care redevenţele să fie crescute mai puţin, dar să fie introdusă şi o taxă pe profitul înregistrat din producţia de petrol şi gaze naturale, a adăugat Scargill.

„În plus, impozitul pe profit din România este semnificativ mai redus decât în multe alte ţări. Investitorii ar prefera o taxă crescută pe profit în locul unei majorări a redevenţelor, întrucât costurile şi pierderile sunt deductibile la calcularea taxei pe profit, în timp ce redevenţele se plătesc pe producţia brută“, a spus analistul.

În timp ce aceste schimbări ar reduce atractivitatea pe termen mediu a regimului fiscal pentru explorare şi producţie în România, impactul negativ asupra climatului investiţional din acest sector ar fi limitat, estimeză firma britanică.

Principalele companii din domeniul petrolier şi gazier din România sunt Petrom şi Romgaz. Fondul Proprietatea deţinând pachete semnificative de titluri la cele două. Concomitent, Exxon explorează cu Petrom câteva perimetre din Marea Neagră, ca şi ruşii de la Lukoil. De asemenea, pe uscat caută ţiţei şi gaze Gazprom şi MOL, în vreme ce Chevron explorează după gaze de şist.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/redevente-1" target="_blank">View the story "redevente" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite