Raport sumbru al SUA. Producţia de grâu din România va scădea până la nivelul de acum cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grâul românesc este grav afectat de secetă FOTO Mihai Alexandru
Grâul românesc este grav afectat de secetă FOTO Mihai Alexandru

Producţia medie de grâu la hectar în România va fi în acest an de doar 3,8 tone, adică cu aproximativ 14% sub media ultimilor cinci ani, potrivit estimărilor Departamentului pentru Agricultură al SUA, citate de Economica.net. Scăderea producţiei din acest an e cauzat de seceta profundă şi lipsa irigaţiilor.

Seceta îi va lovi grav anul acesta pe fermieiri români care au mizat pe cultura grâului, producţia la hectar fiind estimată la minimul ultimilor şase ani, indică ultimele date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) coroborate cu cele ale Comisiei Europene. Scăderea productivităţii e compensată însă de creşterea suprafeţei cultivate.

Conform estimărilor Departamentului american pentru Agricultură, producţia totală din România va fi însă cu doar 3,5% sub cea a anului trecut, adică 8,3 milioane de tone, urmare a creşterii suprafeţei cultivate la aproximativ 2,2 milioane de hectare.

„Suprafaţa mare cultivată cu grâu este atribuită parţial declinului culturii de rapiţă. Randamentele sunt mai scăzute din cauza vremii secetoase continue în majoritatea României şi în special în judeţe productive din regiunile de sud-est şi de est. Creşterea potenţială a producţiei în alte regiuni nu va compensa aceste reduceri. Se estimează că randamentele medii ale grâului vor scădea cu 8%”, se arată în raportul USDA.

Cresc importurile

În ceea ce priveşte balanţa comercială cu grâu, USDA se aşteaptă la un plus de 10% al importurilor (extra şi intra comunitare) în anul de marketing 2019/2020 (care se termină în iunie 2020), în timp ce exporturile ar putea rămâne la un nivel similar cu cel din anul de marketing anterior( care a început în iulie 2018), pe fondul scăderii producţiei şi creşterii necesarului intern.

Pentru anul de marketing 2020/2021 (începe în iulie 2020) proiecţia este pentru un minus de 10,7% la export faţă de 2019/2020 şi de minus 8,6% la importuri.

„Egiptul, care era principalul cumpărător de grâu românesc, a crescut în primele şapte luni ale anului 2019/20 achiziţia din România cu 10%. Iordania (500.000 tone) s-a clasat pe locul doi, urmată de Coreea de Sud, Sudan şi Thailanda. Doar 20% din exporturile româneşti de grâu sunt livrate în alte ţări ale UE, Spania şi Italia fiind principalele pieţe ale României”, arată raportul.

Conform Comisiei Europene, România a exportat (state non-UE) în anul de marketing 2018/2019 o cantitate de aproximativ 3,7 milioane de tone de grâu, în timp ce anul acesta, în perioada iulie 2019-martie 2020, cantitatea vândută peste graniţe a fost de 4,5 milioane de tone.

În anul de marketing trecut, ţara noastră a importat din state terţe 58.000 de tone de grău, în special din Moldova, Serbia şi Rusia, iar anul acesta până acum 20.000 de tone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite