RAR va transmite ANAF datele celor care importă maşini second hand. Fiscul poate suspenda eliberarea cărţii de identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
control masini la frontiera foto politia de frontiera

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG 120/2021 care reglementează atât factura electronică cât şi omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere de către Registrul Auto Român.

Potrivit acestei ordonanţe, persoanele fizice şi juridice care cumpără maşini second hand din Uniunea Europeană sunt cele obligate, mai nou, să se prezinte la Registrul Auto Român (RAR) pentru formalităţile legale necesare.

O altă prevedere a acestei ordonanţe este aceea că Registrul Auto Român va transmite Fiscului, înainte să elibereze cărţile de identitate, toate documentele pe care le primeşte de la persoanele care cumpără maşini second hand din UE. Conform acestei ordonanţe, persoana care a făcut achiziţia intracomunitară este considerată a fi cea care a cumpărat efectiv o maşină şi care e trecută pe documentele vehiculului, respectiv pe cele de provenienţă.

„Pentru vehiculele rutiere provenite din ţări membre UE, R.A.R. transmite către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în format electronic, documentele prezentate de persoana care a efectuat achiziţia intracomunitară, inclusiv documentele de provenienţă, anterior eliberării cărţii de identitate a vehiculului. Procedura de aplicare a prezentului alineat se stabileşte prin protocol încheiat între cele două instituţii”, se arată în textul ordonanţei.

Eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere poate fi suspendată pe o perioadă de maximum 5 zile la solicitarea motivată a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Procedura de eliberare a cărţii de identitate a vehiculului va fi reluată din oficiu după expirarea acestui termen”, este explicat în ordonanţă.

Din preambulul OUG 120/2021 reiese că măsura este necesară „întrucât combaterea fraudei în domeniul comerţului cu autoturisme rulate de provenienţă intracomunitară reprezintă una dintre liniile prioritare de acţiune la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”. Totodată, „cazuistica a demonstrat că prejudiciile cauzate bugetului general al statului sunt semnificative şi în multe cazuri TVA rămâne nerecuperabilă”, mai precizează autorităţile.

Inclusiv Dan Vîlceanu, ministrul finanţelor, a declarat, la conferinţa de presă de după adoptarea ordonanţei, că măsura are drept scop prevenirea fraudelor în materie de TVA:

„Ce înseamnă asta? Înseamnă că, atunci când cineva aduce o maşină rulată în România, cel care o aduce -- cel care achiziţionează maşina din străinătate -- este şi cel care o prezintă la Registrul Auto Român. Este necesar să facem acest lucru pentru a preveni eventuale fraude cu TVA, pentru că, ştiţi foarte bine, cel care aduce un vehicul rulat beneficiază de acea scutire pentru bunuri intracomunitare şi, din verificările pe care le-am făcut până acum, impactul bugetar ar fi fost, în ultimii cinci ani, de 1,4 miliarde de lei. Şi, atunci, practic, prin această prevedere -- că cel care achiziţonează autovehiculul este şi cel care îl prezintă la RAR şi face un schimb de documente cu Registrul Auto Român --, vom preveni asemenea fenomene, ca să nu se mai întâmple.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite