Războiul deşeurilor: Ce consecinţe economice ar putea avea decizia taxei privind reciclarea ambalajelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxarea cu 2 lei pe kilogram a deşeurilor de ambalaje a strârnit nemulţumirea producătorilor
Taxarea cu 2 lei pe kilogram a deşeurilor de ambalaje a strârnit nemulţumirea producătorilor

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) cere autorităţilor să ia de urgenţă măsuri pentru prevenirea unui eventual blocaj generat de ultimele decizii  care privesc gestionarea deşeurilor de ambalaje.

CDR susţine că runda de consultări pe această temă a avut loc foarte târziu, în condiţiile în care cei implicaţi direct în această problemă au solicitat discuţiile încă din septembrie 2015.

 Legislaţia în vigoare prevede un mecanism de transfer al responsabilităţii privind reciclarea ambalajelor de la producători către operatori avizaţi de Ministerul Mediului, dar într-o eventuală neîndeplinire a obiectivelor de reciclare si valorificare pe un an, producătorii sunt singurii care trebuie să plătească, până la 25 ianuarie a.c., o contribuţie de 2 lei pentru fiecare kilogram de deşeu de ambalaj nereciclat conform obiectivelor impuse de lege, se arată într-un comunicat al CDR.

Astfel, producătorii sunt nevoiţi să suporte costuri foarte mari rezultate ca urmare a unor posibile activităţi neregulamentare în avalul circuitului de reciclare, asupra cărora justiţia urmează să se pronunţe. Asta deşi aceştia au încheiat de bună-credinţă contractele pentru transferul responsabilităţii conform prevederilor legale în vigoare.

 Starea actuală a sistemului de gestionare a deşeurilor de ambalaje are un impact negativ imediat asupra economiei ţării, asupra pieţei libere, precum şi asupra obiectivelor de valorificare şi reciclare, asumate de România în calitate de stat membru al UE. În contextul economic de astăzi, aproximativ 5.000 de companii din domenii precum industria alimentara şi serviciile conexe, agricultură, bunuri de larg consum, comerţ, construcţii, farmaceutic, energie etc se află, dintr-o dată, în situaţia de a plăti o contribuţie împovărătoare şi imprevizibilă care va duce la creşterea inflaţiei. Costurile pe care le poate genera blocarea sistemului se ridică la peste 700.000 euro pe zi pentru industrie, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Au fost odată buticarii: Cum au reuşit marile reţele de retail să ocupe piaţa comerţului tradiţional

CDR propune unele măsuri, printre care amânarea termenului de declarare şi de plată a contribuţiei la Fondul pentru mediu, din 25 ianuarie 2016, printr-o ordonanţă de urgenţă, pe un termen de cel puţin 3 luni.

Se mai solicită şi analizarea tuturor cauzelor care au contribuit la generarea situaţiei actuale în domeniul gestiunii deşeurilor, pornind de la semnalele transmise constant de mediul de afaceri în ultimii ani, şi modificarea în consecinţă a cadrului legal actual privind gestionarea deşeurilor de ambalaje.


Mai puteţi citi pe Adevărul Financiar: 

Ne aşteaptă o nouă recesiune globală? Iată ce spun economiştii care au anticipat-o pe cea din 2008

Criza petrolului, prin stomacul rusului: consumul de alcool a scăzut în Rusia, dar a crescut cel de carne de curcan

„Era petrolului s-a terminat, urmează era tehnologiei“. Scăderea barilului de ţiţei sub 30 de dolari provoacă o gaură de 38,8 miliarde de dolari Rusiei

Planeta se „îneacă“ în petrol. Ce ţări bogate suferă cel mai mult după scăderea preţurilor

Când China strănută, economiile emergente fac pneumonie, iar SUA şi UE se gripează

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite