Războiul RCA, faza pe Parlament. Conducerea ASF, ameninţată cu demiterea dacă nu ia rapid măsuri contra asiguratorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de asigurări vor fi amendate dacă practică tarife exagerat de mari la poliţele RCA, dar pentru aceasta trebuie schimbată legislaţia, susţin reprezentanţii ASF. În acest sens, parlamentarii presează ASF spunând că vor cere demiterea conducerii instituţiei de supraveghere dacă nu se se mişcă mai repede.


"Noi vrem să modificăm legea 136, o lege destul de veche, legea 136/195. Această lege se va intitula ”Legea asigurărilor obligatorii din România” şi vom lua, cu ajutorul Parlamentului o serie de competenţe pentru a putea sancţiona acele companii de asigurări care stabilesc preţuri exagerate sau prohibitive (…) 300% sunt cazuri izolate", a subliniat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Paul Mitroi, în cadrul unei dezbateri organizată, marţi, de Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor, citat de Mediafax.

Vicepreşedintele ASF a explicat că s-au luat o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe transportatori, în sensul scăderii preţurilor la poliţele RCA. Controlul demarat de ASF printre asiguratori, privind modelul de calcul actuarial a permis luarea unor măsuri pentru a se diminua tarifele. Mitroi spune că a fost eliminată prevederea prin acre discounturile erau limiatte la 10%. „De asemenea, am solicitat ca creşterile de tarife la RCA să nu depăşească şi să fie în corelaţie cu creşterea ratei daunalităţii, deci, o creştere proporţională şi rezonabilă", a mai spus vicepreşedintele ASF..

Pentru a reduce costurile, ASF a eliminat obligativitatea ca toate companiile de asigurări să aibă o structură în fiecare judeţ, întrucât aceasta presupunea cheltuileili ridicate pentru compania respectivă.

Aceste explicaţii ale reprezentanţilor ASF nu i-au mulţumit însă pe parlamentari. Preşedintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, Mihai Lupu, le-a cerut reprezentanţilor ASF să vină cât se poate de repede cu un proiect de lege, în caz contrar membrii Comisiei vor cere demiterea întregului board de conducere al ASF.

"Vom cere demisia ASF, în Parlamentul României. Puteaţi să veniţi cu această lege încă din octombrie-noiembrie anul trecut, dar nu aţi făcut-o", le-a transmis Lupu, celor de la ASF.

El a precizat că s-au semnalat cazuri în care preţul poliţelor RCA a crescut şi cu 300% în ultimii 3 ani. În România sunt la ora actuală 30.000 de firme de transport mărfuri, care operează 150.000 de autovehicule de transport de peste 3,5 tone. Mai sunt peste 4000 de firme de transport călători, care operează circa 35.000 de autocare de peste 1+8 locuri pentru transport contra-cost. Iarăşi, un lucru extraordinar de important pentru România, lucrează peste 400.000 de angajaţi. Parlamentari spun că impactul creşterilor de tarife a poliţelor RCA sunt foarte mari la nivelul acestei industrii.

La rândul lor, reprezentanţii patronatelor din Transporturi au cerut ASF să intervină şi să actualizeze metodele de calcul actuarial, pentru că, în acest moment, transportatorii plătesc preţuri diferite, în funcţie de judeţul din care provin. " Nu poţi să afli, astăzi, la această Comisie, din gura unui consumator de asigurare, cetăţean roman, în cazul meu şi reprezentant al unui patronat, că în calculul actuarial apar diferenţe între zonele geografice din România şi, ce să vezi, un asigurat, care are vehiculul înmatriculat în Vaslui va plăti mai mult decât un asigurat ce are un vehicul înmatriculat în Cluj. De ce?", a declarat preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu.


Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite