VIDEO Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei: Remus Borza a fost propus ca administrator judiciar la RAAN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, a declarat că speră ca Andrei Gerea, succesorul său în fruntea Departamentului pentru Energie, să scoată Hidroelectrica din insolvenţă în 2015 şi să o listeze pe bursă, astfel încât să depăşească listarea Electrica din punctul de vedere al valorii, aceasta din urmă fiind cea mai mare din istoria României.

Despre conflictele cu Niţă, Petrescu, Iancu şi Havrileţ

Cu domnul Niţă mi-aş fi dorit o colaborare mai bună, la fel cum am avut şi cu domnul Eugen Teodorovici - ministrul Fondurilor Europene şi cu Robert Canzaciuc - ministrul Justiţiei. Cu doamna Petrescu, punctul de vedere al Departamentului pentru Energie era că trebuie reglementat sistemul de redevenţe până la 1 ianuarie 2015 pentru că Guvernul a făcut o promisiune că va scoate la licitaţie o serie de concesiuni şi este bine să avem predictibilitate. Cu domnul Iancu nu vreau să comentez prea mult. În privinţa ANRE, am susţinut întotdeauna că trebuie să fie independentă. Noi am propus să transparentizăm relaţiile, să nu existe conflicte de interese, mai ales că acum sunt bine plătiţi.

Proiectele cu Republica Moldova

M-am concentrat pe mondernizarea depozitului de gaze de la Urziceni al Romgaz şi pe realizarea interconectorului Iaşi-Ungheni. Încă nu s-au semnat contracte comerciale între cele două părţi, dar companiile sunt în contact.

Despre investiţiile companiilor de stat

Am vrut să opresc compania de proiect care realizează cablul submarin cu Turcia, cu salarii între 20.000 de lei şi 8.000 de lei. Când m-am întors din Turcia am vrut să o desfiinţez, ministrul turc al Energiei mi-a spus că nu este interesat de proiect. Iar acestea sunt susţinute financiar din banii de la Complexul Energetic Hunedoara, despre care domnul Andrei Gerea spunea la audieri că este mai aproape de insolvenţă.

Mai multe companii de stat au sume mari de bani în conturi: Electrica are 600 de milioane de euro în conturi, Hidroelectrica şi Romgaz au câte 200-300 de milioane de euro, Conpet are 50-60 de milioane de euro. Există companii româneşti din energie care negociază preluarea activelor Enel, altele negociază preluarea unor companii în Republica Moldova. Una este din domeniul energiei electrice, alta este din domeniul petrolului.

Despre Complexul Energetic Hunedoara

Trebuie să vină cu un plan realist de măsuri, compania este pe pierderi. Momentul adevărului pentru ei va fi în zilele următoare, când va fi făcut un bilanţ. Quintana Mineral Corp, care este un gigant pentru o ţară ca România, având a doua rezervă din SUA, şi-a manifestat interesul ferm. Este bine pentru că ei sunt producători de cărbune, nu de energie. Au capacitatea de a investi în mine şi deci să se păstreze locurile de muncă din Valea Jiului, iar cărbunele să fie în continuare parte a mixului energetic.

Borza, propus administrator judiciar la RAAN

Ştiţi că nu am avut cea mai bună relaţie cu Remus Borza, dar îi recunosc meritele în lupta cu corupţia la Hidroelectrica. Borza este propus de către creditori să fie administrator judiciar la RAAN, în locul domnului Ion Tudor.

Despre Gazprom

Situaţia este la fel ca în vară, dar nu vor fi probleme. Avem 2,1 miliarde de metri cubi de gaze înmagazinate.

Administraţia este prea complicată

În sectorul energetic sunt prea multe instituţii care se ocupă de acesta. Eu cred că ar fi fost mult mai util un Minister al Energiei, Resurselor şi Schimbărilor Climatice, care să conţină şi partea de energie şi de resurse şi mediu, dar şi departamentul de eficienţă energetică, care se află acum în subordinea ANRE.

Despre energia regenerabilă

Este unul dintre regretele mele, că nu am terminat reglementarea acestui segment. Nu putem trece de la o extremă la alta. Când eram reprezentantul României la Comisia Europeană am obţinut cel mai mic procent pentru România ca ţintă regenerabilă, dar noi în legislaţie am impus un procent foarte mare. Sigur, trebuie realizat un echilibru între investitorii, care au crezut în promisiunea statului şi industria, astfel încât să nu le creăm probleme de competitivittate.

Despre companiile de stat

Companiile de stat sunt mult mai bine decât la momentul la care le-am preluat. Sper că perioada în care ministrul conduce din biroul său un număr de 25 de companii s-au terminat de mult. Statul trebuie să înţeleagă că trebuie să se comporte ca un acţionar privat. Când eram la Petrom aveam acolo ca acţionar şi OMV, şi statul român, şi Fondul Proprietatea şi cei de pe bursă şi ne gândeam mereu cum putem să facem totul legal astfel încât interesele tuturor să fie cât mai bine reprezentate. La fel şi la stat. Eu recomand şi celor de la Dacia şi de la Petrom să încerce în administraţie pentru că le va folosi în carieră. Acest schimb stat-privat este foarte normal în Vest. Spre exemplu, omoloaga mea din Italia, doamna Guidi, a condus compania Ducatti Energia.

Despre listarea Electrica

Este cea mai mare listare din istoria României, am avut emoţii până în ultimul moment. Am făcut o echipă de elită în administraţie şi datorită lor s-a putut face acest record.

Despre Andrei Gerea

L-am asigurat pe domnul Gerea de tot sprijinul meu. Nu regret absolut deloc că am acceptat funcţia de ministru, cred că am făcut câteva lucruri interesante pentru România, concrete. Mi-aş dori ca dumnealui la anul să scoată Hidroelectrica din insolvenţă şi să facă o listare mai mare decât cea a Electrica, pe care am făcut-o anul acesta, şi care reprezintă cea mai mare listare din istoria României. Atribuţiile nu sunt foarte bine definite la stat faţă de mediul privat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite