Reactoarele nucleare 3 şi 4: Americanii aşteaptă România să aplice pentru finanţarea de 7 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Scopul întâlnirilor din ultimele zile dintre reprezentanţi ai Statelor Unite şi ai României - inclusiv cea de miercuri dintre premierul interimar Nicolae Ciucă şi ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman - este, în principal, asigurarea finanţării construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, a anunţat încă de vineri, cu ocazia vizitei la hidrocentrala de la Porţile de Fier, că Kimberly Reed, preşedintele Băncii  de Export-Import a Statelor Unite, care va sprijini investiţii strategice în România şi va asigura linii de finanţare de aproximativ 7 miliarde de dolari, va sosi  la Bucureşti pentru a discuta acordul cu Guvernul României,

”Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare de aproximativ 7 miliarde de dolari. Kimberly Reed, preşedinte Exim Bank, va sosi luni pentru a discuta acordul dintre Guvernul României şi Exim pentru finanţarea proiectelor de energie şi infrastructură, urmând a face şi o vizită la centrala nucleară de la Cernavodă”, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman.

Vizita de marţi a preşedintelui Eximbank USA, Kimberly Reed, la Cernavodă se va concretiza prin opţiuni de realizare a proiectului reactoarelor 3 şi 4, pe care Nuclearelectrica le va supune aprobării acţionarilor săi în cel mai scurt timp, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al producătorului de energie, într-o conferinţă de presă pe platforma centralei.

El a amintit că, la începutul lunii octombrie 2020, Guvernul României şi cel al Statelor Unite au semnat un acord interguvernamental privind dezvoltarea cooperării în industria nucleară. Totodată, a fost semnat şi un memorandum de înţelegere cu Eximbank USA privind dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1.

"Ambele proiecte sunt esenţiale pentru viitorul securităţii energetice. Vizita de astăzi a reprezintă încă un pas în concretizarea acestei importante colaborări. Sunt obiective cruciale pentru ca România să atingă ţintele de decarbonizare şi securitate energetică", a spus Ghiţă.

Acesta a arătat că retehnologizarea reactorului 1 permite funcţionarea unităţii pentru încă 30 de ani, cu costuri la jumătate faţă de realizarea unui nou reactor.

"Discuţiile de astăzi se vor concretiza în opţiuni de realizare a proiectelor, pe care Nuclearelectrica le va supune spre aprobare acţionarilor săi în cel mai scurt timp", a susţinut directorul general al companiei.

La rândul său, Kimberly Reed, preşedintele Exim US, prezentă la Cernavodă, a arătat că instituţia pe care o reprezintă acordă finanţări proiectelor în funcţie de anumite standarde şi aşteaptă ca partea română să aplice pentru finanţare.

"Judecăm fiecare aplicaţie pe care o primim în funcţie e meritele ei. Avem nişte standarde la care ne uităm. Vrem să încurajăm proiecte ca acesta. Momentan suntem în negocieri, aşteptăm aplicaţia, care acum este în proces de redactare şi multe dintre aspectele ei sunt secrete comerciale şi sperăm ca într-o zi să avem un anunţ fabulos că vom asigura finanţarea pentru acest proiect", a precizat Reed.

Întrebată de jurnalişti care este dobânda şi modul de plată, ea a răspuns că fiecare proiect este judecat individual, în funcţie de acele standarde.

Reed a amintit că banca Exim US a fost închisă timp de patru ani şi a fost redeschisă anul trecut.

"Congresul şi preşedintele SUA ne-a dat scopul semnificativ de a concura cu China. Iar ambasadorul a explicat atât de bine de ce ar trebui să fim îngrijoraţi. Vrem că lumea să cumpere produse şi servicii americane, care sunt de cea mai bună calitate, şi nu vrem ca ţările să nu urmeze căile corecte cu finanţarea riscantă pe care China o poate oferi. Când vorbesc despre China mă refer la Republica Populară Chineză şi la partidul comunist, nu la poporul chinez", a mai spus reprezentanta instituţiei americane.

Anterior, la aceeaşi conferinţă de presă, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că nu ar trebui tolerate într-un stat de drept companiile chineze comuniste, întrucât scopul lor este de a spiona şi reprezintă o ameninţare pentru securitatea lumii libere.

"Este o zi istorică pentru relaţiile bilaterale dintre SUA şi România. Nu s-ar fi întâmplat asta fără implicarea preşedinţilor Donald Trump şi Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, prin viziunile lor în ceea ce priveşte colaborarea în sectorul nuclear civil, pentru securitatea ambelor noastre naţiuni. Vreau să mulţumesc în special premierului Orban pentru curajul de a întrerupe acordul privind proiectul Cernavodă cu CGN, o companie chineză comunistă coruptă, cunoscută pentru practicile sale corupte în întreaga lume", a spus diplomatul american.

Potrivit acestuia, vizita în România a preşedintelui Eximbank US, Kimberly Reed, subliniază angajamentul Statelor Unite pentru a continua proiectul Cernavodă.

"Odată cu suportul financiar de 7 miliarde de dolari pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1, drumul României către o energie curată a fost pavat, contribuind la creşterea securităţii energetice a României şi la prosperitatea ţării. Finanţarea Exim va asigura securitatea energetică a României pentru următoarele decenii", a susţinut el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite