Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi puse în funcţiune în 2030 - 2031. Parlamentul a ratificat acordul dintre România şi SUA

0
24 Jun 2021 16:10:18
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Nuclearelectrica
Foto Nuclearelectrica

Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor nucleare de la Cernavodă estimează că Unitatea 3 ar putea fi conectată la reţea în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031, după ce Parlamentul a ratificat joi acordul interguvernamental dintre România şi SUA.

Reamintim că în luna octombrie 2020, România şi Statele Unite ale Americii au parafat Acordul Interguvernamental privind cooperarea în domeniul industriei nucleare civile, Acord care a fost ulterior notificat şi avizat de Comisia Europeana.
 
Ratificarea Acordului între cele două guverne reprezintă cadrul general de continuare şi realizare a proiectelor nucleare strategice, asumate de Romnia în strategia energetică şi în PNIESC, ca pilon al atingerii ţintelor de decarbonizare, securităţii energetice şi al tranziţiei eficiente către energie curată.
 
“Salut şi apreciez efortul tuturor factorilor implicaţi în adoptarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului. Din prisma operatorului, timpul este o variabilă importantă în realizarea proiectelor, scopul nostru fiind să avem Unitatea 3 conectată la reţea în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031. Astfel, România se va alinia statelor care valorifică intens resursele interne pentru a asigura atât tranziţia, cât şi necesarul de consum la preţuri sustenabile având în vedere că, de exemplu, în baza studiilor internaţionale, costul electricităţii rezultat din extinderea duratei de viaţă a unităţilor nucleare este cel mai mic dintre toate sursele, iar cel aferent proiectelor nucleare noi, este considerat competitiv. Aşadar, proiectele nucleare vin cu dublu avantaj: costuri competitive şi zero emisii de CO2”.  -Cosmin Ghiţă, Director General SNN 
 
 
Realizarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 şi a Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă reprezintă o contribuţie semnificativă la reducerea emisiilor de CO2, dublând astfel, dupa anul 2031, cantitatea de CO2 evitată prin operarea unităţilor nucleare de la 10.000.000 tone CO2/an, în prezent, la 20.000.000 tone CO2/an. 
 
De asemenea, cele două proiecte nucleare vor contribui la dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare, vor genera suplimentar până la 9.000 de locuri de muncă, vor stimula cercetarea, inovaţia şi dezvoltarea în industria nucleară, cu efect de creştere exponenţială macro-economică şi vor determina retenţia specialiştilor înalt calificaţi. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările