Recensământul Agricol costă 320 de milioane de lei. Ce amenzi riscă cei care refuză recenzarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
recensamant

România trebuie să efectueze, o dată la 10 ani, recensământul general agricol, activitate care va evidenţia schimbările survenite de la runda 2010 şi furnizează indicatori statistici pentru monitorizarea, evaluarea şi fundamentarea Politicilor Agricole Comune (PAC).

Costurile totale ale acestei activităţi, inclusiv plata celor 20.000 de recenzori costă 320 de milioane de lei (cca 64 de milioane de euro la actuala rată de schimb valutar) din care 4 milioane de euro provin de la Eurostat.

„Valoarea totală a recensământului este de 320 de milioane de lei. Din această sumă, echivalentul a 4 milioane de euro sunt de la Eurostat printr-un grant care finanţează activităţi din Recensământului General Agricol. Pot să vă spun că este grantul de dimensiunea cea mai mare pe care l-a acordat Eurostat pentru ţările din UE pentru a susţine această activitate foarte importantă. În cadrul acestei acţiuni şi din acest motiv suma aceasta este mare, pentru că sunt implicate în jur de 20.000 de persoane, recenzori care lucrează la culegerea efectivă a datelor în teritoriu.

În afara acestor persoane, DAJ-urile (Direcţiile Agricole Judeţene n.r.), Direcţiile Teritoriale de Statistică, colegii noştri din INS, din MADR şi de la STS în toată această perioadă lucrează efectiv. Deci este o activitate amplă. Gândiţi-vă că vizităm peste 3,2 milioane de exploataţii agricole, ceea ce nu este un lucru foarte simplu", a declarat, citat de Agerpres, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional Statistică.

Recensământul General Agricol (RGA) - runda 2020 se va desfăşura în perioada 10 mai - 31 iulie 2021, cu scopul de a colecta, prelucra şi disemina datele privind structura exploataţiilor agricole din România, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor şi deţinerea animalelor.

"Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală. Legislaţia europeană referitoare la structura exploataţiilor agricole şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) prevăd organizarea şi efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani", se arată într-o postare pe site-ul Ministerul Agriculturii.

Datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafeţelor agricole şi/sau deţinătorii de efective de animale.

Ca ţară cu cele mai multe dar printre cele mai mici exploataţii agricole, România deţine circa 33% din numărul total de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, cu o dimensiune medie de circa 3,6 hectare/exploataţie, cu mult mai mică decât dimensiunea medie de la nivelul Uniunii, de 16,6 hectare/exploataţie, importanţa rezultatelor recensământului agricol devenind evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure ţării noastre un sector agricol competitiv şi durabil.

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, se va desfăsura în România, Recensământul General Agricol faza de Colectare a datelor referitoare la caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole, în ceea ce priveşte situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, etc.

Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală.

La recensământ se înregistrează exploataţiile în care se desfăşoară activităţi agricole, indiferent de statutul lor juridic (activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole/şi sau deţinerea de animale şi care obţin produse agricole şi/sau păstrează suprafeţe în bune condiţii agricole şi de mediu).

La recensământ sunt colectate informaţii statistice privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole precum:

- Informaţii generale privind exploataţia agricolă,

- Modul de utilizare a terenului,

- Efectivele de animale,

- Adăposturile pentru animale,

- Gestionarea dejecţiilor animaliere,

- Agricultura ecologică,

- Persoanele care au lucrat în agricultură,

- Alte activităţi aducătoare de venituri,

- Dezvoltare rurală,

Alte informaţii.

Capul/Şeful exploataţiei agricole are obligaţia să furnizeze recenzorilor date şi informaţii corecte şi complete, de asemenea să respecte şi să nu obstrucţioneze activitatea personalului de recensământ din teritoriu şi să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.

Datele individuale înscrise în chestionarul de recensământ sunt confidenţiale şi sunt utilizate numai în scopuri statistice, codul numeric personal colectat la recensământ este criptat.

- Pe toată perioada de recenzare, personalul de recensământ în teritoriu se identifică prin prezentarea legitimaţiei care îi atestă calitatea.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- Obstrucţionarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ,în efectuarea înregistrărilor şi controlul datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice,

- Refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în chestionarul de recensământ,

- Furnizarea de date şi informaţii eronate sau incomplete.

Contravenţiile sus menţionate se sancţionează cu amenda de la 1.000-5.000 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite