Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Record de cereri pentru programele Noua Casă şi Agro IMM Invest. La cât a ajuns valoarea solicitărilor de finanţare

0
15 May 2021 16:07:51
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook FNGCIMM
Foto: Facebook FNGCIMM

Plafoanele de garantare ale programelor guvernamentale aferente anului 2021 au fost angajate în proporţie de 7% până la 43%, în primele 13 zile de la lansare, a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Potrivit sursei citate, programul Noua Casă, cu un număr record de cereri de garantare pe zi, şi Agro IMM INVEST se află în topul programelor cu cel mai mare grad de angajare.
 
Din plafonul de 14 miliarde lei alocat programului IMM Invest România, aferent anului 2021, circa 7% din plafonul de garantare a fost accesat de peste 10.340 IMM-uri care au solicitat finanţări de 12,4 miliarde lei prin platforma dedicata programului – www.imminvest.ro.
 
FNGCIMM a analizat 888 de garanţii IMM Invest, în valoare de 755 milioane de lei, cu o valoare a finanţărilor solicitate de 923 milioane de lei. În medie, termenul de acordare a unei garanţii pentru un credit aprobat a fost de maximum 48 de ore de la încărcarea documentaţiei complete – a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
 
„Ritmul de înregistrare a solicitărilor pe platforma www.imminvest.ro indică în continuare un nivel ridicat de interes, atât pentru creditele bancare pentru investiţii, cât şi pentru creditele necesare pentru capital de lucru. 
 
Se remarcă în special ritmul în care este accesat subprogramul Agro IMM Invest, al cărui plafon de 1 miliard de lei a fost angajat în proporţie de 12,7%, în numai 13 zile calendaristice, cei 2.250 beneficiari solicitând finanţări în valoare de 3,5 miliarde lei.”, transmite FNGCIMM.
 
„Creditele bancare, garanţiile financiare şi ajutoarele de stat reprezintă măsuri importante de sprijin pentru antreprenori şi pentru întreprinderile viabile, cu potenţial ridicat de creştere. Pe viitor vom continua să dezvoltăm şi să diversificăm aceste instrumente de garantare a creditelor care vor ajuta companiile beneficiare să susţină atât activităţile curente, dar şi să realizeze investiţii pentru a deveni competitive şi pentru a-şi internaţionaliza afacerile”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.
 

Interes mare pentru Programului Noua Casă

De la operaţionalizarea Programului Noua Casă, la sfârşitul lunii martie 2021, au fost acordate circa 5.000 de garanţii, cu o valoare de aproximativ 646 milioane de lei, care susţin finanţări de circa 1,26 miliarde de lei. 
 
Astfel, plafonul de garantare alocat programului pentru anul 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, este deja angajat în proporţie de 43%, iar solicitările zilnice de garantare înregistrează un record cu peste 200 de solicitări pe zi.
 
Termenul de aprobare a garanţiei, în cazul unei documentaţii complet şi corect întocmite, este de maximum 48 de ore de la transmiterea solicitării de garantare de către finanţatorii înscrişi în program.
 

Garanţii de stat pentru beneficiarii de credite ipotecare

În ceea ce priveşte efectele produse de aplicarea OUG 37/2020 privind facilitatea de amânare a obligaţiilor de plată a dobânzilor aferente creditelor ipotecare, FNGCIMM a acordat garanţii de stat pentru 47.610 de beneficiari de credite ipotecare, care au solicitat băncilor amânarea ratelor, pentru maxim 9 luni. Valoarea totală a acestor garanţii este de aproximativ 238 milioane de lei.
 
„Susţinerea FNGCIMM a fost posibilă ca urmare a mandatului acordat de statul roman, prin Ministerul Finanţelor, în baza Ordonanţei de urgenţă Nr. 37/2020 şi a convenţiilor încheiate cu cele mai importante 22 de bănci comerciale din România”, se arată în comunicat.
 
Statul român, prin Ministerul Finanţelor, garantează în proporţie de 100% plata dobânzii aferentă creditelor ipotecare contractate de persoanele fizice, iar FNGCIMM s-a obligat în numele şi contul statului să plătească creditorilor valoarea dobânzilor amânate la plată aferente creditelor ipotecare, contractate de la finanţatori de persoanele fizice, care au apelat la facilitatea de suspendare a plăţilor.
 
Programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje este operaţional, iar numărul mare de operatori de leasing financiar care s-au înscris în program indică faptul că acest instrument financiar nou este foarte necesar, spune FNGCIMM.
 
De asemenea, IMM Factor, programul care susţine accesul IMM-urilor la finanţarea creditului comercial, este operaţional şi urmează să producă rezultate în perioada următoare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările