VIDEO „Reforma Cioloş“, cu dedicaţie pentru tinerii fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, revenit de la Bruxelles cu o serie de succese notabile pentru agricultura europeană, a discutat în cadrul emisiunii Adevărul Live despre şansa pe care noua strategie a Comisiei o oferă României pentru valorificarea potenţialului uriaş al sectorului.

Tinerii fermieri sunt principalii câştigători ai noii Politici Agricole Comune, agreate în această săptămână la Bruxelles. Ei vor primi subvenţii speciale, dar şi prime de instalare de până la 75.000 de euro, a explicat Dacian Cioloş, Comisar european pentru Agricultură.

Oficialul european a ţinut să precizeze faptul că problemele specifice ale agriculturii locale sunt acoperite de această nouă Politică Agricolă Comună (PAC), deoarece România a fost prezentă în această strategie de la începutul conturării sale. 

Bruxelles-ul dă banii, statul îi împarte

Subvenţiile se vor putea acorda în continuare la hectar, dar ele pot fi alocate modulat, în funcţie de categoria de fermă sau chiar în funcţie de regiuni. Mai exact, România îşi va menţine sistemul de plată pe care l-a avut până acum, dar va putea redirecţiona subvenţia spre fermele mici de familie, fermele din zonele defavorizate sau va putea propune soluţii pentru direcţionarea producţiei fermelor mici spre piaţă.

Faţă de suma standard oferită până acum, care se distribuia uniform, România va putea decide să crească subvenţia pentru anumite categorii de beneficiari care au mai multă nevoie, de exemplu, pentru fermele din zone defavorizate. În acelaşi timp, statul poate reduce progresiv subvenţiile pentru alte sectoare din agricultură, care se descurcă mai bine, şi să valorifice alte fonduri europene.

Cioloş a explicat că, prin acest principiu al vaselor comunicante, reducând uşor dintr-o parte, România poate valorifica o altă parte a sectorului. Practic, statul va decide singur, în funcţie de problemele naţionale pe care le identifică, cum va direcţiona aceste bugete, având grijă doar să notifice Comisia Europeană, care va monitoriza respectarea strategiei în următorii şapte ani.

În final, totul va depinde de opţiunea guvernelor naţionale, deoarece Bruxelles-ul a considerat că o politică centralizată nu va putea satisface cerinţele şi nevoile specifice fiecăruia dintre cei 28 de membri ai Uniunii Europene.

Această măsură va demonstra capacitatea autorităţilor locale de a valorifica sistemul agricol pentru a genera rezultate cu adevărat remarcabile şi, implicit, pentru transformarea acestui sector
într-unul competitiv, care atinge standardele europene.

„Politica Agricolă Comună trebuie modulată pe specificul naţional. Nu ne permitem să avem o politică centralizată, când avem 28 de state membre diferite. PAC oferă instrumentele, dar autorităţile locale trebuie să le folosească“, a explicat Dacian Cioloş.

Asocierea, o soluţie pentru progres

Comisarul european pentru Agricultură a subliniat faptul că unul dintre cele mai importante puncte pe care România trebuie să le abordeze în sistemul agricol este asocierea producătorilor agricoli, pentru a creşte performanţa agricolă atât pentru stat şi economie, dar mai ales pentru micul fermier.

„Dezvoltarea producţiei şi reducerea costurilor de producţie nu se vor putea face dacă nu se trece la asociere, la o acţiune colectivă. Fiecare îşi poate menţine ferma, dar sunt o serie de costuri care pot fi reduse doar prin asociere. Formele asociative nu se creează de la sine sau nu rezistă dacă nu au şi acompaniere de specialitate“, a precizat comisarul de la Bruxelles.

Dacian Cioloş atrage atenţia că în România nu există experienţa consilierii de durată, de aceea nu se poate discuta despre competenţă economică sau competenţă de asociere managerială. „Se poate gândi un serviciu de acompaniere pentru sectorul legume-fructe sau sectorul laptelui şi pot fi finanţate şi din fonduri europene, fie că sunt create la initiaţiva statului sau a asociaţiilor de producători“, a declarat oficialul european. Mai mult de o treime din agricultura UE este acoperită de forme asociative, care nu pun în pericol proprietatea sau deciziile producătorului.

„În ultimii şase ani, Polonia, care a avut parte de experienţa comunistă, inclusiv naţionalizare şi CAP-uri, şi-a crescut incredibil prezenţa pe pieţele europene. A ajuns de la un grad de organizare a producătorilor în jur de 2% undeva la 15%. Producătorii au înţeles că dacă nu se organizează nu au nicio şansă cu producătorii din alte state vestice“, a subliniat Dacian Cioloş.

Tinerii fermieri, „vedetele“ noii politici

Noua strategie introduce în premieră la nivelul UE o abordare specială pentru sprijinirea tinerilor în domeniul agricol. Aceştia vor primi subvenţii specifice pentru primii cinci ani după instalare: subvenţia normală plus 25% pentru fiecare hectar, din fermele de până la 90 de hectare, considerate afaceri de familie.

De asemenea, tânărul fermier va avea o primă de instalare de până la 75.000 de euro pentru dezvoltarea unei ferme familiale. Această sumă va depinde de la stat la stat, însă Comisia Europenă va superviza şi va aproba aceste prime pentru a se asigura că nivelul primei nu va atinge un nivel prea scăzut.

„Un tânăr fermier va trebui să privească în viitor, să se gândească unde vrea să ajungă în următorii 10-15 ani şi să aibă o abordare managerială, implicându-se într-unul dintre sectoarele pe care le cunoaşte“, consideră înaltul reprezentat al agriculturii europene.

Omul care rescrie istoria agriculturii europene, Dacian Cioloş, la Adevărul Live

Ce aduce Politica Agricolă Comună

„Reforma Cioloş“, cea mai importantă reconfigurare a politicii europene în domeniul agricol, a fost agreată marţi noapte într-o formă finală, urmând să primească votul formal pe 30 septembrie. Pentru perioada 2014-2020, Politica Agricolă Comună (PAC) va beneficia de un buget uriaş de 53 de miliarde de euro pe an şi prevede legarea procentului de 30% din subvenţiile europene de respectarea măsurilor ecologice. Alocarea de fonduri pentru noua strategie agricolă europeană absoarbe aproximativ 38% din bugetul UE şi garantează faptul că niciun stat membru nu va primi mai puţin de 75% din media comunitară a UE până în 2019. Instalarea tinerilor fermieri va fi încurajată prin introducerea unui ajutor suplimentar de 25% pentru primii cinci ani şi livrarea unei prime de până la 75.000 de euro pentru investiţie. În ceea ce priveşte ecologizarea, peste 100 de miliarde de euro vor fi investite între 2014-2020 pentru a ajuta agricultura să facă faţă deficienţelor legate de calitatea solului, a apelor, dar şi biodiversităţii şi schimbării climatice. Un procent de 30% din plăţile directe vor fi condiţionate de respectarea fermierilor a trei practici agricole benefice pentru mediul înconjurător: diversificarea culturilor, întreţinerea permanentă a pajiştilor şi conservarea zonelor de interes ecologic.

Carte de vizită

Dacian Cioloş (44 de ani) este Comisarul european pentru Agricultură din 2010, având la origine o formare profesională de inginer agronom. Acesta şi-a câştigat recunoaşterea politică odată cu învestitura sa ca ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu, în 2007. În 2009, Cioloş a fost nominalizat de preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso pentru postul de comisar pentru Agricultură, considerându-l „cel mai competent nume“ de pe lista candidaţilor pentru acest portofoliu. Oficialul român a fost apreciat şi pentru viziunea modernă asupra agriculturii şi a dezvoltării rurale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite