Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Reforma pensiilor: Stagiul minim de cotizare va creşte la 35 de ani. Indicele de corecţie va fi eliminat

23
24 May 2021 09:38:32
Autor: Afrodita Cicovschi

Stagiul minim de cotizare pentru pensie va creşte la 35 de ani, iar indicele de corecţie va fi eliminat din calculul pensiei, măsuri ce vor fi asumate de Guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Aceste aspecte au fost anunţate recent nu numai de analişti economici şi prezentate în exclusivitate de mass-media, ci şi de liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) Dumitru Costin.
 
Potrivit acestuia, Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie „de la 25 de ani la 35 ani”, să elimine pensionarea anticipată şi să introducă un nou sistem de calcul al pensiilor, în care se renunţă la indicele de corecţie, susţine liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
 
El afimă că schimbările au fost incluse într-un document privind reforma pensiilor pe care Guvernul şi-l asumă în faţa Comisiei Europene.
 
"Modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani, vor vrea să revină la cel puţin 30-35 de ani stagiu de cotizare. Menţionează că cheltuielile cu pensiile vor fi ţinute la nivel similar în anii care urmează, adică fondul de pensii va fi îngheţat, şi că nu se preconizează creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu. 
 
O altă măsură este introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă şi o indexare automată a pensiilor cu rata inflaţiei, în timp ce se elimină indicele de corecţie. Aşadar, noua formulă va elimina încă ceva: indicele de corecţie. Acel indice de corecţie este 50% din creşterea reală a salariului mediu pe economie, care înseamnă ceva în plus la creşterea anuală a pensiilor. 
 
Dacă, spre exemplu, salariul mediu pe economie îţi creşte într-un an cu 5% şi ai inflaţie de 3%, dai 2%. 50% din ăştia 2% trebuiau să se ducă, suplimentar, în creşterea pensiilor. Dispare şi asta", a spus Dumitru Costin, la Antena 3, scrie profit.ro.
 

Reforma pensiilor, asumată prin PNRR

 
Potrivit acestuia, reformele asumate prin PNRR sunt următoarele:
 
 • Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani.
• Cheltuielile cu pensiile menţinute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu.
• Creşteri ţintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.
• Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viaţa profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.
• Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituţia.
• Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă şi o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecţie este eliminat.
• Se elimină pensionarea anticipată.
• Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creşterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).
• Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbaţi cât şi la femei cu speranţa de viaţă până în 2035.
• Sustenabilitate îmbunătăţită pentru Pilonul 2, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul şi permiţând o alocare mai diversificată a activelor pentru a creşte investiţiile pe piaţa locală
 
 
Citeşte şi:
 
Reforma pensiilor, asumată prin PNRR: Se elimină pensia anticipată şi creşte vârsta de pensionare
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

West
24.05.2021, 10:04:15

o sa-i incarce tot pe prosttii contributivi! de pesniile speciale nu se ating! tot nu iesiti in strada pt desfiintarea specialelor si pt reforma apaartului bugetar?! tot nu?! satati incasa si indurati cu misi bat joc de voi! au promis "toti pe contributivitate" si "reforme" ciciu! minciuni nimic! veti sta incasa si accepta inca 4 ani sa fiti fraieri?! ce popor de mamaligari!

-7 (25 voturi)
imacandi
24.05.2021, 10:47:54

unde sunteti voi aia de ieseati pentru Kovesi? acum vreti sa lucrarti mai mult se pare popor de idioti

0 (14 voturi)
Cioc
24.05.2021, 10:51:56

De fapt a cui stat este Romania? Al cetatenilor romani sau al nemernicilor de politruci?

+8 (14 voturi)
gigi banateanul
24.05.2021, 11:11:45

Deci nu se impoziteaza pensiile speciale... Tot hoti si usr istii astia....aveam sperante mari. Acum vad ca si presa a lasat-o mai moale cu pensiile speciale... Doar cate o poanta pe seama lui Rares Bogdan...si atat ! E bine sa cresca stagiul de cotizare....multi lucreza la negru.Chiar foarte multi !!! Instalatori, mecanici auto, frizeri, etc....

-2 (12 voturi)
Giorgione
24.05.2021, 12:30:04

Pai in situatia asta poate se sesizeaza statul sa-i traga la raspundere sau sa puna de la el cotizatia pentru anii munciti in care patronii n-au platit darile. Cu ce-i de vina negrul de pe plantatie ca a muncit cu contract si latifundiarul n-a platit nimic? Nu 30-35 ani de cotizatie ci de MUNCA !! Sau nu le mai ramane de pensii speciale??

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările