Regionalizarea vicepremierului Dragnea nu seamănă cu a ministrului Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce vicepremierul Liviu Dragnea susţine că regiunile vor lucra direct cu finanţatorii de la Bruxelles, ministrul Eugen Teodorovici precizează că de relaţia cu Comisia Europeană se vor ocupa doar structurile naţionale.

Principalul argument pe care se bazează Guvernul pentru a promova regionalizarea României este acela că acest proces va duce la o absorbţie mai bună a fondurilor europene.

Pe scurt, dacă regiunile vor fi consolidate şi chiar consacrate prin Constituţie, actualele Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR) vor lucra în mod direct cu finanţatorii de la Bruxelles şi astfel se vor „arde“ multiplele etape intermediare care lungesc în prezent lanţul birocratic de la beneficiar la UE.

Însă „tehnica“ instituţională pe relaţia UE-România arată că acest deziderat este mult mai greu de atins decât presupun promotorii regionalizării.

Comisia Europeană ţine ca anumite funcţiuni să fie reglementate la nivel naţional. Partea europeană vrea să aibă un dialog cu structurile naţionale, direct cu Guvernul, prin Ministerul Fondurilor Europene, nu cu agenţiile regionale, pentru că se discută problemele sectoriale care sunt de interes general“, a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Declaraţia contrazice voalat tezele exprimate de vicepremierul Liviu Dragnea, care a anunţat cu mai multe ocazii că structurile noastre regionale vor purta un dialog direct cu Bruxelles.

În anii 2014-2015 se vor constitui cu migală instituţiile şi structurile regionale, iar toate competenţele de absorbţie de fonduri europene în aceşti ani de tranziţie vor trece de la nivel central la nivel regional în aşa fel încât 2016 să fie anul în care o regiune din România să devină partener direct cu Bruxelles“, a spus, recent, Liviu Dragnea.

Opt sau nouă regiuni?

Tot Liviu Dragnea a vorbit despe o posibilă a noua regiune a României (cel mai probabil, Dobrogea), însă nici această variantă nu este îmbrăţişată de ministrul Teodorovici.

Un număr foarte mare de regiuni este contraproductiv, regiunile trebuie să dovedească şi o anumită putere financiară; ne putem baza foarte bine pe actualele opt regiuni, pe acele ADR-uri înfiinţate în 1999, despre care Comisia Europeană spune că merg foarte bine“, a precizat oficialul.

Toate competenţele de absorbţie de fonduri europene vor trece de la nivel central la nivel regional în aşa fel încât o regiune din România să devină partener direct cu Bruxelles. Liviu Dragnea vicepremier
Comisia Europeană vrea să aibă un dialog cu structurile naţionale, direct cu Guvernul, prin Ministerul Fondurilor Europene, nu cu agenţiile regionale. Eugen Teodorovici ministrul Fondurilor Europene
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite