Reguli noi pentru creditele imobiliare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană pentru Afaceri Economice şi Monetare a reuşit să ajungă astăzi la un acord provizoriu cu reprezentanţi ai statelor membre privind reglementarea acordării creditelor bancare pentru locuinţe, în favoarea clienţilor. Acesta reprezintă primul pas pentru transformarea recomandărilor Comisiei într-o lege unică la nivelul întregii Uniuni Europene.

Parlamentarii din acestă Comisie au propus un cadru legislativ unic pentru statele membre, care să eficientizeze procesul de creditare pentru locuinţe şi să asigure un proces transparent şi echitabil pentru clienţi. Propunerea a pornit de la considerarea acordării iresponsabile de credite şi ulterioarele expuneri la fluctuaţiile pieţei, ca directă cauză la amplificarea crizei economice în Europa.

Neînţelegerile între bănci şi clienţii lor se multiplică în perioadele tensionate cum este cea pe care o traversăm în ultimii ani, iar creşterea datoriilor şi penalităţile aplicate de instituţiile bancare creează o presiune neproductivă atât pentru clienţi cât şi pentru creditor.

Negociatorul responsabil cu propunerea legislativa, europarlamentarul Antolín Sánchez Presedo (Grupul Social-Democrat), a justificat raportul Comisiei prin faptul că ipotecile şi creditele sunt cea mai importantă responsabilitate financiară pe care şi-o asumă familiile europene, şi ea reprezintă mai mult de 52% din PIB-ul Uniunii Europene.”

<i>“Noua legislaţie va deveni un punct de referinţă în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor, incluziunea financiară şi stabilitatea economică. Ea va împiedica împrumuturile iresponsabile, care stau la baza actualei crize.”</i>

În primul rând, se vor introduce câţiva paşi obligatorii de consiliere financiară a clienţilor care doresc să obţină un credit pentru locuinţă: va trebui să li se prezinte oferte comparative pentru pachetul financiar pe care îl doresc, costul total şi real pe termen lung al creditului, în funcţie de analize proiective ale tendinţelor şi fluctuaţiilor pieţei financiare. Va fi introdusă o perioadă obligatorie de 7 zile pentru gândire, înainte de semnarea contractului şi 7 zile ulterior ca timp de graţie, în care clientul se poate răzgândi, chiar dacă a încheiat contractul cu banca.  

De asemenea, verificarea posilităţii de îndeplinire a responsabilităţilor financiare se va face mult mai amănunţit şi se va lua în considerare o analiză asupra riscurilor economice la care este supus clientul. Această măsură creează la prima vedere impresia că se vor înăspri reglementările pentru piaţa creditelor de locuinţe, însă pusă într-un cadru legislativ bine organizat, ea va limita acordarea iresponsabilă a unor împrumuturi şi declanşarea unui întreg proces dramatic de recuperare a datoriilor, cum de altfel întâlnim în ultimii 4 ani.

Unul dintre aspectele esenţiale ale acestei propuneri constă în interzicerea aşa-numitelor practici de legare, şi anume acele pachete promoţionale care sunt oferite odată cu împrumutul, pentru atragerea clientului sau condiţionarea acestuia de un anumit furnizor de servicii. Spre exemplu, se va interzice şi condiţionarea creditului de un anumit pachet financiar sau asigurări din partea unui anumit furnizor.

Regulile de flexibilitate inserate de parlamentari în această propunere legislativă, reglementează dreptul clientului de a plăti împrumutul înaintea expirării perioadei contractule, fără a fi penalizat în orice fel de către creditor. Tot în aceste reguli de flexibilitate (la schimbările pieţei) vor permite schimbarea monedei de referinţă în care a fost încheiat contractul, la cursul stabilit în document, în altă monedă.

Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare a luat în considerare adaptarea unor reglementări din această propunere la specificităţile statelor, însă s-a institat pe crearea unor reguli de bază pentru întreaga Uniune Europeană. Scopul raportului este ameliorarea efectelor crizei economice din ultimii ani şi mult mai important decât atât, avansarea mecanismelor de unificare monetară a UE.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite