PNL vrea să reducă accesul politicienilor la sinecuri: mai puţini şefi desemnaţi politic în companiile de stat, un singur mandat odată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL propune reducerea numărului de membri desemnaţi de politic la şefiile companiilor de stat şi limitarea numărului de mandate ale acestora.

Trei parlamentari PNL au depus un proiect de lege prin care vor modificarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

„Majoritatea întreprinderilor publice supuse în mod corect guvernanţei corporatiste au înregistrat profitabilităţi importante, competitivitate pe piaţă şi au reuşit să realizeze planuri investiţionale importante. Din păcate, în ultimii ani, Guvernul a deturnat sensul acestui act normativ, în sensul în care persoanele desemnate în consilii de administraţie, în directorate sau consilii de supraveghere sunt persoane desemnate după criterii pur politice, iar structura acestor consilii este supra-dimensionată, generând povară financiară pentru regiile autonome sau companiile cu capital majoritar sau integral de stat. Pe lângă indemnizaţii nejustificat de mari, persoanele desemnate în asemenea poziţii adaugă la costurile întreprinderilor şi alte costuri importante care nu se justifică economic”, motivează iniţiatorii.

Astfel, în scopul eficientizării şi depolitizării structurilor de conducere a companiilor şi regiilor de stat, parlamentarii propun reducerea numărului de membri ai consiliilor de administraţie şi limitarea numărului de mandate.

În ceea ce priveşte regiile autonome, numărul de membri din consiliul de administraţie se reduce de la 5-7 persoane la 3-5 persoane. Membrii consiliului de administraţie nu vor putea face parte decât dintr-un singur consiliu de administraţie ale întreprinderilor publice, faţă de 5 în prezent, în regii autonome sau societăţi comerciale.

În cazul societăţilor administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administraţie va fi format din 3-5 membri, faţă de 5-9 membri, în prezent. Consiliul de administraţie va fi format din 5-7 membri numai în cazul întreprinderilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exerciţiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7,3 milioane euro; b) au cel puţin 50 de angajaţi. Cel puţin jumătate dintre membrii consiliului de administraţie trebuie să aibă studii economice sau juridice şi experienţă în domeniul economic, juridic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin 5 ani.

În cazul societăţilor administrate potrivit sistemului dualist, consiliul de supraveghere poate avea între 5 şi 7 membri, faţă de 5-9 membri, în prezent, iar directoratul între 3 şi 5 membri, faţă de 3-7 membri, în prezent.

O persoană fizică poate exercita un singur mandat de administrator şi/sau de membru al consiliului de supraveghere în societăţi sau întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României. În prezent, o persoană fizică paote exercita concomitent cel mult 5 mandate. Această prevedere se aplică în aceeaşi măsură persoanei fizice administrator sau membru al consiliului de supraveghere, precum şi persoanei fizice reprezentant al unei persoane juridice administrator ori membru al consiliului de supraveghere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite