Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Reindustrializarea României şi construcţia unei noi fabrici de armament, printre priorităţile coaliţiei de guvernare

8
23 Nov 2021 17:21:43
Autor: Afrodita Cicovschi

Programul de Guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR îşi propune o serie de obiective ce vor fi duse la bun sfârşit de Ministerul Economiei, printre acestea numărând-se „reindustrializarea României”.

„Ne propunem reindustrializarea României şi atragerea proactivă de investiţii strategice în domeniile cheie ale viitorului şi crearea unor ecosisteme industriale şi a unei reţele de hub-uri industriale şi de inovare în următoarele domenii:
 
tehnologii noi de producţie şi stocare a energiei curate (hidrogen, fotovoltaice, eoliene, baterii etc.);
industria producătoare de componente şi subansamble pentru maşini electrice;
noi tehnologii digitale şi de comunicaţii;
materiale noi şi dezvoltarea economiei circulare”, se arată în documentul citat.
 
Potrivit acestuia, un alt obiectiv important este „construirea a cel puţin unei noi fabrici de producţie în cadrul industriei naţionale de apărare şi mărirea portofoliul de produse vandabile pe plan extern cu cel puţin 5 produse care pot să fie construite în parteneriat cu societăţi din profil din ţări aliate”
 
„Sprijinul public va proveni din fonduri europene şi va viza susţinerea iniţiativelor şi investiţiilor private, atât prin atragerea de firme strategice de mari dimensiuni, cât şi prin consolidarea lanţurilor valorice preponderent formate din IMM şi încurajarea dezvoltării de Start-Up-uri inovative”, prevede documentul.
 
În ceea ce priveşte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), aceasta „este una dintre cele mai importante instituţii aflate în  coordonarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului”, eficientizarea activităţii ANPC fiind una din priorităţi.
 

Alte obiective ale Ministerului Economiei sunt:

 
Auditarea resurselor minerale exploatabile din haldele şi iazurile aflate în conservare în vederea identificării unor oportunităţi de valorificare ale acestora. 
Promovarea proiectului de realizare a ciclului integrat de producție (minereu de cupru-produs finit) în Romania în industria cuprului prin identificarea unui investitor strategic pentru producerea în țară a produselor finite din cupru cu valoare adăugată mare. Acest lucru ar trebui făcut în concordanță cu dezvoltarea industriei auto pentru a micșora importurile de produse similare din alte țări. 
Asigurarea exploatării superioare a grafitului în România, în vederea producerii pe teritoriul ţării a bateriilor. 
Investiţii importante în industria naţională de apărare în vederea recuperării decalajelor de tehnologizare care să permită operatorilor din acest sector să fie furnizori de încredere pentru MApN. 
Realizarea de parteneriate cu companii din țările NATO pentru integrarea și producția în fabricile industriei de apărare din România a diferitelor produse şi servicii, atât pentru armata română, cât și pentru export, în așa fel încât să se întoarcă o parte din procentul de 2% din PIB alocat apărării și în industria națională. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ionel Marcu
23.11.2021, 17:32:59

Câte fabrici de stat mai funcționează în țara asta fără să lucreze pe pierdere, deci fără să înghită subvenții? Atunci, la ce bun, ca să asigure alte funcții de conducere și locuri în CA-uri pentru politruci și protejații lor?

+18 (18 voturi)
muresan anna
23.11.2021, 17:34:15

Aceasta fabrica se va construi langa cele 8 Spitale Regionale construite de PSD!

+16 (18 voturi)
m lupascu
23.11.2021, 17:36:23

- omul de stat - succes Nicolae

-9 (11 voturi)
Stengaru Cosmin
23.11.2021, 17:52:19

Dupa autostrada Gdansk - Constanta ... , dupa reactoarele in faza de planseta , babuinii inghit orice

-4 (14 voturi)
Vasile Naftuli
23.11.2021, 17:59:59

Am avut industrie și „democrația” a demolat tot, iar industrie nouă, câtă va fi, cu „parteneri strategici” majoritari care te lasă cu curu-n baltă când interesele lor o cer, este prea păguboasă pentru țara noastră.

-8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările