Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Remember USL: 10 realizări ale Guvernului în 2013

4
28 Feb 2014 12:52:07
George Stoica
Ce a făcut USL pentru români în 2013?
Ce a făcut USL pentru români în 2013?

Ce a făcut Uniunea Social Liberală pentru România cât timp a fost la guvernare? Mai jos, o analiză cu 10 realizări ale Guvernului USL în anul 2013.

În cele două săptămâni de criză în USL, Preşedintele PNL Crin Antonescu s-a plasat la polul opus faţă de aliatul său, Victor Ponta, prin decizia de a forţa ruperea USL şi prin atacuri dure la adresa realizărilor alianţei. În tot acest timp, preşedintele PSD a adoptat o poziţie conciliantă şi responsabilă, căutând soluţii pentru a continua guvernarea de succes a USL, în care alegătorii şi-au pus speranţa. Dar ce a făcut Uniunea Social Liberală cât timp a fost la guvernare? Mai jos, o analiză cu 10 realizări ale Guvernului USL în anul 2013 (criticile vor veni într-un alt articol).

1. S-a reuşit redresarea economiei prin creşterea exporturilor şi prin producţia agricolă şi industrială record din 2013. România  a avut cea mai mare creştere economică din 2008 ce a avansat anul trecut cu 3,5% faţă de 2012, care a depăşit şi aşteptările Fondului Monetar Internaţional (FMI), ce preconiza un salt de 2,8%, şi a ocupat poziţia de lider în Uniunea Europeană prin cea mai accelerată creştere economică.

2. S-a redus cu succes TVA-ul la pânie de la 24% la 9% ceea ce a însemnat scăderea preţului la pâine şi majorarea producţiei fiscalizate din industria de morărit şi panificaţie. Penalităţile de întârziere la plata taxelor şi impozitelor pentru depăşirea termenului de plată cu mai mult de 90 de zile a fost redus la 0,02% pe zi, respectiv 7,3% pe an, în locul celei de 15% şi  a continuat procesul de scădere a numărului de taxe plătite de către o companie prin diminuarea birocraţiei fiscale  care a fost confirmat de către raportul realizat de Banca Mondială „Doing Business 2013“ care demonstrează că numărul de taxe a fost redus de la 113 plăţi pe an în 2012 la 41 în 2013.

3. S-a reuşit soluţionarea problemei absorbţiei fondurilor europene. Gradul de absorbţiei al fondurilor UE a crescut de aproape 4 ori faţă de 2011-2012, ajungând în prezent la 34%. Acest lucru a fost posibil şi prin deblocarea tuturor programelor oprite din cauza corupţiei şi prin înregistrarea un nou record la finele anului trecut ce a plasat România pe primul loc în rândul statelor UE pentru suma alocată ţării nostre de 2,8 miliarde de euro, în paralel cu cele aproximativ 2,2 miliarde de euro în toti anii din perioada 2007-2012.

4. Au crescut numărul de locuri de muncă stabile în economie cu 80.000. După ani în care numărul de firme ere în scădere şi se desfiinţaseră foarte multe locuri de muncă, guvernarea actuală a crescut numărul angajaţilor cu 80.000 ca un efect al redesării economiei româneşti după o perioadă de instabilitate şi austeritate. Studiile internaţionale arată că piaţa muncii îşi revine abia după 2 ani de la ieşirea din criză, astfel până în 2020 pot fi create 1 milion de locuri de muncă în paralel cu Italia care a pierdut 172.000 de locuri de muncă şi Spania 674.000 de angajaţi.

5. Guvernul a consolidat politica macroeconomică şi bugetară. În anul 2013, România a înregistrat o creştere de circa 3,5% a Produsului Intern Brut (PIB) şi s-a accelerat expansiunea economică a zonei euro cu 0,3% în perioada octombrie-decembrie 2013 după un avans de 0,1% în trimestrul precedent. Conform INS, România are inflaţia de 1,06% care reprezintă un minim istoric, unde indicele preţurilor de consum (ICP) în luna ianuarie 2014 faţă de decembrie 2013 este de 100,85%, iar faţă de ianuarie 2013 este de 101,06%. Deficitul bugetar este sub ţinta de  3% din PIB şi  datoria publică este la 39% din PIB, iar deficitul comercial a scăzut în primele zece luni cu 42,3% faţă de acceaşi perioadă din 2012, la 4,8 miliarde euro (21,22 miliarde lei), după ce exporturile au crescut cu 9,2%, ajungând la un maxim de 50 miliarde de euro, iar importurile s-au redus cu 0,1% potrivit datelor INS.

6. Au fost reparate nedreptăţile făcute de guvernarea trecută. A fost impusă viziune axată pe creşterea veniturilor tăiate şi restituirea datoriilor pentru repararea nedreptăţilor din trecut.  Prin bugetul pe 2014 s-a luat măsura majorării cu 10% a salariilor profesorilor debutanţi din învăţământul preuniversitar, cu o vechime maximă de şase ani la locul de muncă şi cu 10% a salariilor preparatorilor şi asistenţilor universitari. Medicii şi farmaciştii rezidenţi care au salarii sub 3.000 de lei vor primi burse lunare de 670 de lei. Astfel, salariu minim pe economie a crescut cu 50 de lei de la 1 ianuarie şi urmează să urce cu încă 50 de lei de la 1 iulie, în timp ce pensiile au fost mărite cu 3,76%.

7. A fost susţinută dezvoltarea domeniului agricol. Au crescut subvenţiile pentru agricultură de la 100 de euro în 2011 la 160 de euro în 2014 şi a plătit subvenţiile blocate de către PDL prin aprobarea plăţii de 2,7 miliarde de lei pentru peste 1 milion de beneficiari ai schemelor de plăţi unice pe suprafaţă. S-a oferit sprijin financiar pentru pentru producătorii de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate în limita unui plafon de 30 de milioane de euro. Prin promovarea agriculturii bio româneşti România a fost numită „Ţara anului 2013” la  cel mai mare târg de produse bio din lume, BIOFACH, din Nuremberg. Ţara nostră a înregistrat un excedent istoric la produsele agroalimentare de 3,2 milioane de euro, devenind pentru prima oară după Revoluţie un exportator net la produsele alimentare provenite din agricultură.

8. S-a consolidat poziţia României pe arena internaţioanlă. România a ieşit din starea de izolarea externă prin consolidarea relaţiilor politice ca urmare a vizitelor oficiale întreprinse în ţări precum SUA, Franţa, Austria, Danemarca, Republica Moldova, Spania şi de către Crin Antonescu în Croaţia, Polonia, Israel, Bosnia şi Herţegovina în scopul protejării românilor de peste hotare şi pentru obţinerea unui sprijin pentru aderarea României la Schengen. Excutivul USL a organizat, la Bucureşti, Forumul economic China –Europa Centrală şi de Est, la care au participat premierul Chinei, alături de oficiali din guvernele a 16 ţari europene şi peste 1.500 de oamnei de afaceri.

9. S-a susţinut dezvoltarea infrastructurii educaţionale şi de sănătate. Executivul a achiziţionat 600 de microbuze şcolare şi revizuirea procedurii de decontare a transportului elevilor. MEN a deblocat un total de 50 de milioane de lei pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ. A semnat contractul pentru implementarea proiectului „Internet în şcoala ta!” pentru conectarea a 2 446 şcoli din mediul rural şi urban la Internet în scopul facilitării accesului pentru aproximativ 715.000 elevi şi aproximativ 56.000 profesori. În domeniul sănătăţii, Guvernul USL a asiguat aolcarea a aproximativ 90 de milioane de lei pentru continuarea proiectelor finanţate de către Banca Mondială, BEI şi BERD şi a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii în urma rectificării bugetare prin alocarea 1 miliard de lei pentru acoperirea unui neîncasări de 500 de milioane de din taxa de clawback şi pentru plata medicamentelor şi serviciilor. S-au redeschis 14 spitale dintre cele închide de către Guvernul PDL, a deblocat 1.110 posturi din Sănatate şi s-au deschis 5 noi centre prin extinderea sistemului SMURD la nivel naţional, cu contribuţia autorităţilor locale.

10. S-au plătit datoriile şi s-au oferit oportunităţi de finanţare pentru proiectele importante. Astfel, au plătit în 2013 arieratele în Sănătate în valoare de 2,6 milioane de lei şi au diminuat arieratele locale, pe fondul acordării unor împrumuturi din Trezorerie pentru plata arieratelor în valoare de 800 milioane de lei, precum şi prin adoptarea legislaţiei privind insolvenţa autorităţilor autorităţilor locale. În plus, a acordat împrumuturi temporare din Trezorerie de peste 8 miliarde în primele 10 luni ale anului 2012 pentru plata beneficiarilor de proiecte finanţate din fonduri europene în contul plăţilor ce vor fi efectuate de UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

AXE
28.02.2014, 13:18:32

Cred ca dumneata impreuna cu Mirel Palada, si inca vreo doi - trei blogeri, formati o gasca ce periodic simte nevoia sa se imbete cu apa rece iar mai apoi sa cante pe strada si sa se certe cu toata lumea... E a treia sau a patra oara luna aceasta cand ne vindeti gogosi ambalate in cutii de tort. Lasand la o parte orice gluma ma intreb cat tupeu iti trebuie sa prostesti in fata milioane de oameni, incercand sa-i convingi ca la fiecare intersectie gasesti rauri de lapte si santuri cu miere, iar maidanezii abia asteapta sa le iei covrigii din coada... Grotesc !!!!

+2 (2 voturi)
David Craiu
28.02.2014, 15:51:49

Mult mai înjositoare decât postura de propagandist plătit asumată cu identitate și semnătură e postura de comentator de subsol (lătrău anonim de propagandă tot contracost) la adăpostul căreia se fac tot felul de aserțiuni lipsite de suport, agresive, fără legătură cu articolul și care,mai mult ,reflectă calitatea oamenilor care servesc organizațiile proprezidențiale, ideologia,mentalitatea și oferta lor reală(că tot era vorba de gogoși ambalate în cutii de tort).Să nu vă imaginați că cei din opoziție( ca și cei de la putere) mai pot prosti pe cineva.Cel mult veți duce de râpă și noile încropeli care se vor partide dar și oficiosul ăsta de fete mari de măritat care mai e frecventat doar de postacii plătiți.

-2 (2 voturi)
AXE
28.02.2014, 22:01:26

@David Craiu daca tot te-ai simtit dator sa treci la coada polonicului si sa infuleci o portie zdravana din ceea ce serveste individul de mai sus, fii bun si spune-mi prin ce se simte bunastarea trambitata de apologetii copiatorului, si apoi mai discutam. Asta asa la prima strigare... Ca in rest, vorba domnului de mai jos, Traian Matei, mi-e scarba sa mai comentez la asa articol si la postacii ce sar in apararea grupului infractional.

+1 (1 vot)
Traian Matei
28.02.2014, 14:58:07

Sincer, mi-e scarba sa comentez ceva la asa articol.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările