Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Repatrierea aurului, acceptată de Curtea Constituţională

11
26 Jun 2019 08:38:41
Autor: Afrodita Cicovschi

Propunerea iniţiată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind repatrierea a 91,5% din rezerva internaţională de aur a României a fost discutată miercuri de Curtea Constituţională, care a respins sesizarea PNL.

Judecătorii CCR au decis să respingă sesizarea pe motiv de oportunitate. Prin urmare legea este constituţională.

În obiecţia de neconstituţionalitate la Legea pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, PNL şi USR susţin că proiectul a fost adoptat fără consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene, încălcând astfel obligaţiile asumate de România prin Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi alte norme europene obligatorii, scrie Hotnews.
 
„Obligatia consultării Băncii Centrale Europene în legătură cu orice amendament care urmează a fi adus Statutului băncii centrale naţionale a fost stabilită prin art. 127 alin. (4) al TFUE care prevede că BCE trebuie consultată cu privire la orice act al Uniunii propus în domeniile care ţin de competenţele sale, precum şi de autorităţile naţionale, cu privire la orice proiect de reglementare în domeniile care sunt de competenţa sa, dar în limitele şi în condiţiile stabilite de Consiliu, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 129 alineatul (4). În domeniile care ţin de competenţele sale, BCE poate prezenta avize respectivelor instituţii, organe, oficii sau agenţii ale Uniunii sau autorităţilor naţionale", arată partidele de Opoziţie în textul sesizării.
 
”Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României, o să facem ghiuluri şi inele, asta a declarat domnul Bădălău şi noi nu vrem ca aurul din rezerva naţională a României să încapă pe mâinile lui Bădălău, Vâlcov, Dragnea, ca băieţii ăştia să facă ce vor cu acest aur, eventual să-l transforme, aşa cum a declarat domnul Bădălău, în ghiuluri şi inele", a afirmat preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.
 
Camera Deputaţilor a adoptat, în aprilie, în calitate de for decizional, proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.
 
În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

marius cristian
26.06.2019, 10:55:10

PNL şi USR susţin că proiectul a fost adoptat fără consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene, încălcând astfel obligaţiile asumate de România prin Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi alte norme europene obligatorii. daca mai avea careva vreo indoiala cine sunt tradatorii de neam si tara care actioneaza impotriva intereselor poporului roman in tandem cu eternizatul si fascinantul guvernator teleghidat.....

0 (6 voturi)
Andreit1
26.06.2019, 13:13:16

CE CAUTI IN 2019 ? De ce nu esti unde iti este si mentalitatea ? in evul mediu

adrian hora
26.06.2019, 13:13:29

putem spune ca romania a avut ceva peste 100 tone de aur. in curand vor dispare in neant.

+1 (1 vot)
Carmen Florea
26.06.2019, 13:26:17

Comentariu considerat abuziv.

Simitis Kostas
26.06.2019, 13:53:36

Trebue repatriat împreună cu tezaurile confiscate de muscalii spurcați.

Vezi toate comentariile (11)