Restructurarea Complexului Energetic Oltenia, aprobată de Guvern. Compania va primi 664 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEO

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea  Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2021 pentru aprobarea acordării  unui ajutor de stat de restructurare  Societăţii ”Complexul Energetic Oltenia”- SA.

„Continuăm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate astăzi vin să confirme faptul că respectăm planul agreat cu Comisia Europeană. CEO este un pilon important al sistemului energetic din ţara noastră, dar totodată trebuie să ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curată”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Drept urmare, Ministerul Finanţelor va aloca sub forma de grant,  la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664.106 mii lei,  în scopul asigurării resurselor necesare acordării ajutorului de stat, Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA. Suma va asigurată de Ministerul Finanţelor fi din venituri rezultate din privatizare, pentru achiziţia parţială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare şi neplata acestora conduce la compromiterea planului şi reforma în producerea energiei electrice precum şi întregul proces de decarbonare şi tranziţie către neutralitatea climatică.

Cu o putere disponibilă de 3570 MW, Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România şi contribuie la asigurarea securităţii energetice naţionale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producţiei a crescut până la aproape 35%.

Greenpeace acuza Guvernul că încalcă reglementările UE alocând 241 milioane de euro

Săptămâna trecută, Greenpeace România reclama că Guvernul încalcă reglementările europene prin acordarea unui grant de 241 de milioane de euro Complexului Energetic Oltenia, înainte ca investigaţia Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată.

Astfel, potrivit Greenpeace, trei organizaţii europene de mediu sesizează Comisarul European pentru Competiţie, Margrethe Vestager.

”Pe 31 martie, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 21 din 31 martie 2021, Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigaţia Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată. Greenpeace, alături de alte organizaţii importante de mediu din Europa, sesizează printr-o scrisoare comună această gravă încălcare a reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat Comisarului European pentru Competiţie, Margrethe Vestager”, a transmis, vineri, Greenpeace.

Potrivit documentului, conform noii ordonanţe de urgenţă, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO.

”Totuşi, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene şi nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. 

Prin urmare, grantul de salvare este ilegal şi contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenţionează să ofere acest ajutor de salvare în condiţii mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020”, a mai precizat organizaţia.

Potrivit Greenpeace, acordând un grant şi nu un împrumut, ”Guvernul transferă către cetăţeni  costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plăteşte” aşa cum este el descris în articolul 191(2) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”.

”În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, domnul Virgil Popescu sfidează regulile şi instituţiile europene, periclitând şansele CEO de a obţine finanţare şi de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigaţiei.  

Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiţii. Înţelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condiţiile legii. În acelaşi timp, banii publici nu trebuie să susţină producţia de energie din cărbune sau alţi combustibili fosili toxici. CEO are viitor şi perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili şi se concentrează pe energia regenerabilă.” a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite