Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Retailul nealimentar intră în colaps. Peste 200.000 de salariaţi riscă să rămână fără un loc de muncă

7
1 Mar 2021 19:32:37
Autor: Melania Agiu
Foto: Faceboook Mega Mall Bucureşti
Foto: Faceboook Mega Mall Bucureşti

Peste 200.000 de salariaţi riscă să rămână fără un loc de muncă, după ce mai multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanţie bancară şi acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor de la retailer, anunţă Organizaţia Patronală a Retailerilor din România, RoRetail.

Potrivit patronatului, în 2020 activitatea magazinelor din retailul nealimentar a fost oprită pentru mai multe luni prin decizii ale autorităţilor iar redeschiderea ulterioară, în condiţiile menţinerii diferitelor restricţii (spre exemplu limitarea programului de funcţionare) nu a condus la revenirea volumului vânzărilor la un nivel minimal necesar supravieţuirii economice, informează News.ro.
 
Astfel, deşi unele centre comerciale au încercat în perioada de redeschidere să susţină activitatea retailerilor nealimentari în baza asigurărilor date de autorităţi privind promovarea unor măsuri de sprijin al acestora, situaţia s-a înrăutăţit dramatic în ultimele luni în condiţiile în care nu a fost implementată nici o astfel de măsură, spun reprezentanţii organizaţiei.
 
"Ca exemple, proiectul de OUG privind sprijnul pentru plata chiriilor magazinelor nu a mai fost adoptat, iar Ministerul Fondurilor Europene a eliminat activităţi economice esenţiale ale companiilor active în industrie din categoria celor eligibile (OUG 130/2020) pe măsura 2 – capital de lucru. Drept urmare, multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanţie bancară sau/şi la acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor de la retaileri. Sub această presiune şi în condiţiile dificultăţilor financiare profunde traversate de un an de zile de la debutul epidemiei de Covid-19 în România, companiile din retailul nealimentar îşi încetează rând pe rând activitatea", adaugă ei.
 
Industria textilă şi cea de încălţăminte se plasează astăzi printre cele mai afectate industrii, multe fabrici fiind închise, iar retailerii se confruntă cu stocuri mari ce nu pot fi comercializate. În acest sector  vânzările au rămas cu mult sub nivele inferioare celor anterioare crizei Covid-19, scăderile vânzărilor din magazine în ultimele luni ajungând la niveluri medii de 60%-80%, situaţia fiind chiar mai disperată pentru altele.
 
”Într-o indusrtie în care activează peste 45.000 de companii cu o cifră de afaceri de 81,55 miliarde lei, lipsa oricărui sprijin real al autorităţilor a făcut ca anul trecut peste 5.000 de firme din retailul nealimentar să îşi închidă porţile. Nu este un punct de maxim sau un punct de final. Ne  îndreptăm rapid spre un colaps cvasi generalizat al retailului nealimentar, ceea ce riscă să lase fără un loc de muncă peste 200.000 de salariaţi şi să provoace un puternic şoc la nivel economic şi social. Avem nevoie de o abordare corectă şi de un ajutor concret, nu de promisiuni. Vremea lor a trecut. Fără un sprijin rapid şi ţintit, fără asumarea unei decizii, inclusiv politice din partea decidenţilor şi a membrilor coaliţiei de guvernare, pur şi simplu ne scufundăm”, a declarat, Roxana Socaciu, director executiv RoRetail. 
 
În ultimele două luni, reprezentanţii RoRetail au solicitat reluarea dialogului cu autorităţile române şi au transmis în nenumărate rânduri către ministerele de resort şi Guvern propunerile sale însă acestea au rămas fără nici un fel de răspuns, spun ei.
 
Organizaţia Patronală a Retailerilor din România face apel la Guvernul României să promoveze de urgenţă deciziile aşteptate de sprijinire a retailului nealimentar, unele dintre ele cuprinse şi în programul de guvernare.
 
Astfel, patronatul cere deblocarea şi aprobarea proiectului de OUG privind ajutorul pentru plata chiriilor pentru întreprinderile din centrele comerciale; completarea măsurilor din OUG 130/2020 destinate capitalului de lucru cu o serie de activităţi eligibile pentru activităţile economice afectate sever de criza Covidc. Permiterea accesului la măsurile de sprijin/finanţare şi a companiilor (mijlocii) ce înregistrează mai puţin de 50 miliaone euro cifră de afaceri, dar care au mai mult de 249 de angajaţi, sau există o legătură între companii. 
 
”Sunt foarte multe exemple de astfel de compani, cu mai multe magazine la nivel naţional, cu o cifră de afaceri sub 50 milioane euro, dar care au înregistrat în 2019 un număr de 260-280 de angajaţi. Practic, acestor companii le-a fost blocat accesul la măsurile de suport gândite de autorităţi; Identificarea şi promovarea unor măsuri/programe pentru sprijinirea industriilor/activităţilor care nu au fost incluse în programele de granturi de capital de lucru (fashion, încălţăminte, servicii înfrumuseţare, locuri de joacă copii, etc)", arată patronatul.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Dem Cristi
2.03.2021, 07:27:43

Era si cazul ca jecmaneala unui Ortega, patronul Inditex, care a facut 80 mld de dolari avere vanzand fraierilor haine de 30-40 de ori mai mult pretul de fabricatie, sa se apropie de sfarsit. Branduri de firme celebre italienesti (descoperite la masacrul afaceristilor din Bangladesh in 2016) fabricau imbracaminte de firma la costuri infime in Bangladesh si le revindeau de pilda in Rinascente la Milano sau in mall-urile din Europa de la 10 $ la 200 cum a fost dezvaluit in presa. S-au facut miliarde profit. Firmele online au profitat de situatia pandemiei si-au dezvoltat infrastructura, conexiunile si, mai putin hraparete, cu costuri mai mici, au preluat controlul si au luat fatza granzilor cu preturi cat decat corecte.

-1 (5 voturi)
aceeaşi mizerie
2.03.2021, 08:50:46

D C...Recunoşti că eşti analfabet funcţional?... Ce ai citit, şi ce ai înţeles... În articol nu este vorba de profitul făcut de nu ştiu ce producători de textile şi încălţăminte, ci despre faptul că întregi categorii economice sînt pe butuci, iar problemele economice generate de măsurile iresponsabile ale guvernanţilor se vor propaga încet, încet, în întreaga economie, afectînd-o grav şi iremediabil... Nu contează dacă tu, sau eu, cumpărăm, sau nu, produsele/serviciile respective, nu vom putea scăpa neafectaţi de problemele acestora...

-1 (3 voturi)
Dem Cristi
2.03.2021, 09:27:25

asa si asa nu am citit tot articolul. Ai zis si tu o tampenie nu masurile guvernantilor sunt problema ca mall-urile sunt deschise dintotdeauna. Au fost 2-3 luni inchise. Nu mai e cerere din cauza pandemiei ca se lucreaza mult de acasa lumea nu-si reinnoieste haine pantofi. Nu e vina guvernului. Si ca tot m-ai facut tampit functional asta iti explicam ca vanzarea care mai exista s-a mutat pe online, clientii au descoperit ca sunt produse de firma mai convenabile acolo si alde Ortega au luat-o in mana.

0 (4 voturi)
laur laur
2.03.2021, 07:43:42

Majoritatea retail-erilor au si magazine online astfel reusind sa compenseze partial pierderile din magazinele fizice. Peek and Cloppenburg nu are magazin on line.Eroare de management.

0 (2 voturi)
marinescu nick
2.03.2021, 09:44:03

Dem Cristi,esti prost ca noaptea,un adevarat analfabet functional. Articolul este despre altceva. Se caca Ortega in capul tau. E vorba despre joburile oamenilor care raman pe drumuri deoarece au picat la mijloc intre comercianti si malluri. De ei este vorba. Si cum nu sunt bugetari,statului nu ii pasa de ei nici cat negru sub unghie. Asa ca nu mai citi in diagonala si de la dreapta la stanga.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările