Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Retehnologizarea primului reactor nuclear din România, evaluată de o echipă internaţională

2
21 Feb 2020 13:39:36
Autor: Afrodita Cicovschi

Retehnologizarea primului reactor nuclear din România a fost evaluată de o echipă internaţională, a informat vineri SN Nuclearelectrica.

În luna februarie 2020, la solicitarea SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) a avut loc la CNE Cernavodă o misiune internaţională a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică    (“AIEA”), PRE-SALTO, de evaluare a stadiului şi a proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă, ca parte a sprijinului acordat de AIEA în pregătirea operării sigure pe termen lung a Unităţii 1 CNE Cernavodă.
 
Scopul solicitării de către SNN a misiunii de evaluare a AIEA a fost o evaluare obiectivă şi independentă a nivelului de pregătire, organizare şi a programelor aferente management-ului extinderii duratei de viaţă cu încă 30 de ani a Unităţii 1 CNE Cernavodă.
 
Echipa internaţională de evaluare a constatat o utilizare eficientă a programelor aferente derulării primei faze a proiectului, cu respectarea graficului de timp şi o utilizare eficientă a experienţei internaţionale în proiecte de retehnologizare realizate în cadrul altor unităţi CANDU şi a recomandat îmbunătăţirea continuă a strategiei de operare pe termen lung şi revizuirea permanentă a procesului corelat cu implementarea unei metodologii comprehensive în ceea ce priveşte structurile şi componentele procesului de operare pe termen lung.
 
“Scopul solicitării unei astfel de misiuni internaţionale a AIEA este să ne asiguram că Proiectul Retehnologizarii Unităţii 1 se desfăşoară în conformitate cu cele mai înalte standarde ale AIEA şi că suntem în permanenţă conectaţi la experienţa internaţională. Este un mod de operare obiectiv şi eficient, specific industriei nucleare. Utilizăm experienţa internaţională şi evaluările obiective pentru a manageria un proiect extrem de riguros, la timp şi la cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Importanţa retehnologizarii Unităţii 1, implicit operarea pentru încă 30 de ani dincolo de durata de viaţă iniţială de 30 de ani reprezintă un scop strategic atât pentru SNN, cât şi pentru sistemul energetic din România, la care se adaugă îndeplinirea ţintelor de mediu asumate de România” - Cosmin Ghiţă, director general.
 
Reamintim că retehnologizarea Unităţii 1 este un proiect complex, cu o durată de aproximativ 9 ani până la momentul opririi efective a Unităţii 1, proiect care se desfăşoară, conform practicilor canadiene, în 3 etape majore: 
 
Faza 1 – Definirea proiectului de retehnologizare (2017-2021)
 
Această fază se află în derulare, în prezent, şi se va finaliza cu aprobarea Studiului de Fezabilitate a Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1. După finalizarea elaborării Studiului de Fezabilitate, acesta va fi supus aprobării acţionarilor SNN. 
 
În cadrul fazei 1, SNN a realizat contractarea documentaţiilor suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate. Una din documentaţiile suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate este “Evaluarea stării tehnice a structurilor, sistemelor şi componentelor (SSC) Unităţii 1.” Aceasta reprezintă o activitate complexă, cu o durată de aproximativ 1,5 – 2 ani în care vor fi implicaţi specialişti atât ai SNN, cât şi experţi internaţionali cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte evaluarea stării structurilor, sistemelor şi componentelor a reactoarelor de tip CANDU.
 
Faza 2 – Pregătirea implementarii proiectului de retehnologizare (2021-2026).
 
Faza 3 – Implementarea proiectului de retehnologizare, oprirea planificată prelungită în vederea realizării retehnologizării (2026-2028). 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
21.02.2020, 16:40:09

Nea Nicu a construit reactoarele in citiva ani si au functionat f. bine. Acum dupa 30 de ani apelam la straini sa le retehologizeze. Si nici dupa 30 de ani nu am fost in stare sa punem in functiune reacoarele 3-4 care erau deja construite de nea Nicu in proportie de 50%. Pai ce fel de tara suntem noi ?

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
21.02.2020, 17:14:43

"Retehnologizarea" ....inseamna ....sa-i puna "dop" de beton ca la Cernobil......aia-i..... ...de 30 de ani borfasii fura materialul radioactiv si-l vinde la negru - asta facem.

Modifică Setările