„Revoluţie“ pe piaţa muncii: salariile cresc, dar nu pentru toţi. Unii primesc masaj sau fructe ori li se permite să-şi aducă animalul de companie la birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
corporatisti foto 123rf

Salariile românilor vor creşte şi în 2018, dar nu în acelaşi ritm şi nu pentru toţi angajaţii, unora acordându-li-se beneficii din categoria celor de lux: de la masaj, până la coşuri de fructe sau mic dejun la birou.

Potrivit unui raport publicat miercuri de specialiţtii companiei de recrutare Adecco, veniturile lunare vor creşte şi în acest an, pentru cei din domeniul industrial acestea putând fi şi de 10%, în timp ce angajaţii din categoria white collar vor beneficia de ni servicii.

”În cazul segmentului profesioniştilor (financiar, legal, HR etc.) flexibilitatea programului devine tot mai importantă. De exemplu, efectuarea programului de muncă de 8 ore în intervalul 07:00 – 20:00, a devenit o solicitare auzită din ce în ce mai des în interviuri pentru job-urile “de birou””, arată un sondaj realizat în rândul specialiştilor Adecco.

Potrivit acestora, candidaţii refuză, într-o măsură mai mare ca în trecut, anumite poziţii dacă angajatorul care le oferă este localizat într-o zonă foarte aglomerată. Programul flexibil, munca de acasă, beneficiile legate de viaţa personală, cum ar fi asigurările medicale şi abonamente cu preţ preferenţial la săli de sport, sunt deja obişnuite pentru cea mai mare parte a angajaţilor ”corporatişti”.

Masaj, coşuri cu fructe şi animale de companie

“În 2018 observăm că o serie de beneficii destinate exclusiv programatorilor, au început să se extindă şi în alte segmente de activitate: masaj la birou, livrări de coşuri de fructe de câteva ori pe săptămână sau chiar mic dejun la birou, existenţa spaţiilor special amenajate pentru relaxare etc. Ca element <<neobişnuit>>, am întâlnit candidaţi care doresc să lucreze la birou alături de animalul lor de companie”, a declarat Candidates & Service Delivery Manager Adecco România, Ioana Sanda.

Sanda a mai spus că angajaţii din domeniul industrial ţin foarte mult la transportul asigurat de către angajator şi doresc să lucreze împreună cu membri ai familiei (părinţi, soţi, fraţi/surori).

”Foarte mare succes au angajatorii care oferă suport familiei angajatului prin acces subvenţionat sau organizat chiar de aceştia la creşe, afterschools, spaţii de joacă”, a afirmat Sanda.

Moldova şi Dobrogea – salarii mici. Banat şi Transilvania – salarii mari

La nivel industrial, categoria blue collar, există diferenţe regionale majore, observă experţii Adecco. ”Banatul şi Transilvania rămân în top la capitolul nivele salariale şi beneficii. Prin comparaţie, Moldova, Dobrogea şi sudul României, rămân în zona de minim pe economie şi beneficii minime. Există însă şi zone industriale din sud unde salariile cresc rapid şi se apropie de cele din Ardeal. Argeşul a avut anul trecut una din cele mai mari creşteri pe venit mediu şi o dinamică peste media naţională. Toate datele arată că, în 2018, dinamica se păstrează şi se extinde în Olt şi Dolj”, a mai declarat Paula Rus.

Potrivit expertului Adecco, domeniile industriale cu marjă mică de profit înregistrează dificultăţi în susţinerea activităţii din cauza creşterii costurilor salariale şi disponibilizează sute de oameni, majoritatea cu vârsta de 35 - 40 care, din păcate, nu sunt dispuşi să plece către alte zone industriale din ţară.

În plus, potrivit sondajului efectuat în rândul experţilor Adecco, candidaţii din domeniul “corporate” doresc într-o măsură tot mai mare să lucreze în companii cu reputaţie bună în piaţă, atât la nivel de employer brand cât şi faţă de clienţi şi comunitate, care organizează activităţi de team-building si CSR.

”Aceste cereri nu sunt neobişnuite, şi dau un semnal pozitiv, însă este prima dată când remarcăm un trend crescător al acestor întrebări sau aprecieri venite în mod pro-activ din partea candidatului, în timpul interviului”, mai subliniază Ioana Sanda.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite