Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Riscul de săracie a crescut considerabil la începutul pandemiei. Cum au fost reduse efectele asupra ocupării forţei de muncă şi a veniturilor

3
26 Jul 2021 16:13:11
Autor: Melania Agiu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Numărul persoanelor în risc de sărăcie din România a crescut semnificativ la începutul pandemiei, ca urmare a scăderii substanţiale a veniturilor în primul val al pandemiei, arată cel mai recent raport al Băncii Mondiale, intitulat „Creşterea incluzivă la răscruce de drumuri".

Potrivit sursei citate, impactul crizei Covid-19 asupra celor săraci a fost moderat de răspunsul guvernelor şi instituţiilor Uniunii Europene, care a amortizat efectele grave ale pandemiei asupra ocupării forţei de muncă şi a veniturilor.
 
„Introducerea rapidă a măsurilor de sprijin guvernamental combinată cu adaptarea locurilor de muncă a contribuit la moderarea ratelor de sărăcie. Cu toate acestea, şi în pofida diminuării impactului pe măsură ce criza a progresat şi a fost amortizată de măsurile de sprijin, ratele de sărăcie sunt aşteptate să rămână peste nivelul la care erau înaintea crizei", susţine Banca Mondială, potrivit Agerpres.
 
Raportul subliniază faptul că programele eficiente de redresare pot consolida progresele înregistrate în tranziţiile ecologice şi digitale aflate în curs de desfăşurare, în întreaga regiune. 
 
„Pe măsură ce pandemia continuă, schemele de sprijin guvernamental şi lansarea în timp util a vaccinurilor rămân esenţiale pentru consolidarea rezilienţei firmelor, angajaţilor şi gospodăriilor.”, transmite sursa citată.
 
„O tranziţie prietenoasă cu mediul înconjurător, digitală şi favorabilă incluziunii este posibilă dacă politica economică este orientată din ce în ce mai mult către reforme şi investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură durabilă", a declarat Gallina A. Vincelette, director pentru ţările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale.
 
Cu o contracţie a economiei UE de 6,1% în 2020, pandemia de COVID-19 a declanşat cea mai puternică recesiune din UE pe timp de pace, după cel de-al doilea război mondial. Guvernele trebuie să se asigure că există politici bine ţintite, precum şi politici pentru piaţa forţei de muncă active pentru a sprijini o redresare incluzivă.
 
Raportul subliniază că ar trebui acordată o atenţie specială forţei de muncă vulnerabile de dinaintea pandemiei, cum ar fi tinerii, cei angajaţii informal şi liber profesioniştii. Aceste grupuri sunt mai vulnerabile în faţa ajustărilor la nivelul ocupării forţei de muncă pe timp de criză şi se pot confrunta cu perioade mai lungi de şomaj sau cu perioade în care se află în afara forţei de muncă active.
 
Femeile au fost afectate în mod disproporţionat de întreruperea muncii cauzată de pandemie, în special în sectoarele care se confruntă cu cele mai grave efecte ale crizei. Acest lucru a fost evidenţiat şi în Raportul Economic Periodic pentru UE din 2020 realizat de Banca Mondială, care a constatat că cel puţin una din cinci femei se va confrunta cu dificultăţi de întoarcere la muncă, comparativ cu unul din zece bărbaţi. Femeilor le-a fost mai greu să îşi reia munca datorită sectoarelor în care lucrează şi poziţiilor pe care le ocupă, precum şi din cauza responsabilităţii activităţilor casnice care au căzut disproporţionat în responsabilitatea lor - o manifestare a creşterii inegalităţilor din mediul casnic.
 
„Pe măsură ce redresarea va avea loc, va fi important ca sprijinul guvernamental să fie bine ţintit şi coordonat pentru a continua să atenueze impactul crizei, cu măsuri din ce în ce mai îndreptate către gospodăriile şi firmele vulnerabile. De asemenea, factorii de decizie trebuie să găsească un echilibru între a-i ajuta pe cei mai vulnerabili membri ai socieţăţii, a spori productivitatea economiei şi a menţine datoria publică la niveluri controlate", a adăugat Gallina A. Vincelette.
 
Până în prezent, Banca Mondială a dedicat peste 1,7 miliarde de dolari pentru a ajuta economiile emergente din Europa şi Asia Centrală să atenueze impactul COVID-19. Din aprilie 2020, aproximativ 866 milioane dolari au fost direcţionate prin noi proiecte de răspuns de urgenţă (MPA / Vaccines). În plus, până la 904 milioane dolari sunt realocate, utilizate sau puse la dispoziţie în proiecte şi împrumuturi existente, inclusiv finanţare suplimentară, pentru a ajuta ţările în ceea ce priveşte răspunsul la pandemia de COVID-19.
 
Raportul Perspective economice globale al Băncii Mondiale sugerează că vom avea o creştere puternică, dar inegală în 2021. Economia globală va creşte cu 5,6% - cel mai puternic ritm post-recesiune din ultimii 80 de ani. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Elrad Altmann
26.07.2021, 16:17:51

romania nu mai e tigrul economic? unde e tefeleul ala care zicea ca daca iei 1500 euro pe luna sa-ti dai demisia.

-6 (10 voturi)
Neamtul551
26.07.2021, 16:47:32

din punct de vedere social capitalismul este un sistem fascist ,bazat pe exploatare ,discriminare si smecherii financiare facute de banci si corporatii care raman netaxate de fisc,e vorba de o lege a junglei care pe care ,in putine tari avem o economie cat de cat sociala,tarile nordice inclusiv danemarca si olanda ,poate germania ,austria elvetia ,canada sau noua zeelanda,poate regatul unit si franta? maxim atat,auzi ma muncitori informali,ce termen jegos dat la sarmanii oameni care lucreaza la negru traiesc de pe o zi la alta si sunt exploatati de niste scursuri umane de patroni,acest sistem oricum daca in urmatorii ani nu se va reforma macar ,atunci efectiv se va prabusi,sa deie dumnezeu sa intample asta cat mai curand,oamenii nu pot trai ca niste animale dupa legea junglei

-6 (6 voturi)
Maleficio Decenu
26.07.2021, 23:46:14

Dar D/le ce ne cerți,am ajuns iarăși la pomul lăudat din Paradis cu roadele lui de aur,opincile comuniste nu au fost bune la toți?Omul e și el un animal care vrea să supraviețuiască pe minunata încă planetă Pământ,când nu vom mai avea ce să mai ronțăim dispărem ca experiment al Naturii sub diferite forme de zombi,cu toate că ”Țombi” avem destui și acum care fac ca mecanismul ăsta scârțâit e menținut în mișcare de Scârțu, fost repetent în Liceu și de dreaptă Credință actualmente prim ministru al hardughiei numite România,cât timp numai Dumnezeu știe:”Căci îmbârligate și tainice sunt Căile Sale în vecii vecilor! Amin!”.

-8 (8 voturi)
Modifică Setările