Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România a ajuns să importe 40% din producţia internă de carne de pasăre. Oros: Cumpăraţi produse locale, chiar dacă sunt mai scumpe

18
19 Apr 2021 17:05:27
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ponderea importurilor din totalul producţiei interne de carne de pasăre a ajuns la 40%, anul trecut, un prag alarmant pentru industria de profil, atrage atenţia Ilie Van, preşedintele patronatului din industria cărnii de pasăre, informează Economica.ro.

Potrivit sursei citate, producţia locală de carne de pasăre devine insuficientă pentru a asigura consumul, preţurile la poarta fermei au scăzut cu până la 17%, iar în magazine s-au înregistrat scumpiri. 
 
Astfel, ministrul Agriculturii spune că românii ar trebui să cumpere produse locale, chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce ministrul Economiei a oprit programele privind promovarea exporturilor.
 
Până anul trecut, crescătorii de pasăre din România asigurau în proporţie de aproximativ 97% necesarul de consum al populaţiei, existând totodată exporturi pe un trend ascendent. De anul trecut însă, urmare a pandemiei dar şi a secetei prelungite, producţia şi exporturile au început să scadă, în timp ce importurile au devenit tot mai importante atât în valoare cât şi în volum, transmite Economica.ro.
 
Conform datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), ponderea importurilor în total producţie internă a ajuns la 40%, producţia a scăzut cu 17%, importurile s-au diminuat cu 9-10%, iar exporturile sunt cu 5% mai mici decât în 2019.
 
“Considerăm că acest procent de 40% ar trebui să fie un semn de alarmă pentru autorităţi. 40% comerţ intracomunitar înseamnă că suntem într-o situaţie foarte delicată. Mai ales că preţul la poarta fermei a scăzut foarte mult. Avem cele mai mici  preţuri la poarta fermei din UE la carne şi ouă. Suntem sub preţul de cost, în timp ce consumatorul mănâncă mai scump. 
 
Raportând la decembrie 2019, la poarta fermei, preţurile au scăzut la carne  cu 10%, iar la ouă cu 17%, în timp ce consumatorul a mâncat cu 2% mai scump la carne şi ouă. Acest lucru a făcut din nou ca sectorul să sufere, pentru că rulajul a dus la creşterea  stocurilor”, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, la RFI.

Importuri la preţ de dumping. Oros: „Mâncaţi româneşte, deşi mai scump!”

Reprezentantul industriei vorbeşte, de asemenea, despre “preţuri de dumping mai ales din Polonia”. „ De acolo vin cele mai mari importuri, mai ales de carne de pasare, iar fermierii sunt disperaţi pentru că nu înţeleg  de ce peste 100.000 de tone de carne vin sub preţul de comercializare din UE şi sub preţul de cost al fermierilor din statele membre. Am cerut autorităţilor să depisteze care sunt problemele atât pe partea de comerţ intracomunitar cât şi în retail, pentru a le elimina”, a mai explicat Van.
 
La rândul său, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susţine că problema preţurilor de dumping la carnea de pasăre este una veche şi că răspunsul este la consumator, care ar trebui să cumpere produse autohtone, chiar dacă sunt mai scumpe. “Presupunem că acolo (Polonia n.red) se fac şi altfel de subvenţii, mascate.
 
Nimeni nu îşi explică. Dar până când vom găsi alte pârghii, trebuie să o folosim pe cea a cumpăratorului. Trebuie să cumpărăm produse autohtone, chiar dacă uneori produsele autohtone par mai scumpe. Momentan nu pot promite că găsim alte pârghii care trebuie finanţate. Nu pot crea aşteptări”, a declarat Oros.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

bovis
19.04.2021, 17:41:39

Da cumpara-le matale. Orose dobi pana una alta vezi ca salariul minim este 1430 lei/persoana si cosul minim de consum este in 2021 2850 lei/ persoana. Incearca sa fi dobi pe banii tai si ce daca importurile sunt mai ieftine de ce nu lupti pentru subventii egale in UE pentru toti producatorii indiferent ca e francez, italian sau roman. IN Polonia la LIDL acelasi produs este cu 50% mai ieftin decat in Romania. https://agrointel.ro/40963/lidl-facut-praf-de-un-turist-strain-la-noi-in-polonia-aceleasi-produse-sunt-cu-50-mai-ieftine-explicatia-retailerului-taxata-de-romani-pe-facebook/

-5 (23 voturi)
Radu Mircea
19.04.2021, 17:58:32

# Taica Oros , trebuie sa fii diliu ca un ministru agricol ca sa cumperi scump cind poti cumpara acelasi lucru ieftin . Are si patriotismul ca si prostia o limita .

+8 (8 voturi)
Ionel Marcu
19.04.2021, 17:44:47

E datoria politicienilor să susțină producția de carne de pasăre, nu a consumatorilor. Polonia s-a dovedit de când se acordă fonduri europene mult mai eficientă la atragerea acestora decât România. Politrucul român evită să muncească pentru fonduri europene pentru că nu-i pică nimic și e prost învățat să nu lucreze fără „comisioane” pentru el și partid. Numai așa se explică cum a fost posibilă promovarea Rovanei Plumb în funcția de parlamentar UE, în ciuda rezultatelor foarte slabe la Ministerul Fondurilor Europene, în loc să fie remaniată și îndepărtată din conducerea PSD. Până nu de mult ajunseserăm pe la 40% la absorbția fondurilor europene, deși suntem în ultimul an al exercițiului financiar 2014-2021. Reușim să absorbim în final 50%? Restul se redistribuie la polonezi și alte țări mai interesate, cu o clasă politică mai competentă și mai puțin coruptă.

+6 (6 voturi)
bovis
19.04.2021, 17:47:34

Nimeni nu isi explica avem ia aici cateva motive 500000 de frecatori de manta care sug din veniturile poporului avem taxe foarte mari si multe pe munca si foarte mici pe profituri. De ce se pot preturi mici in Polonia pentru inceput ca nu sunt hoti ca romanii in fiecare an de pasti, de craciun toti producatorii ies si se plang de preturile mici pe kg de carne cand nu e asa vorbisem acum vreo 10 ani cu o persoana care lucrase la o crescatorie de pui din Com. Floresti langa Cluj Napoca pretul kg de carne de pui pleca din ferma la 80 bani/kg si in magazine ajungea la 5-6 lei din acest motiv toti ciocoii romani au gipane si case ca-s hoti si-si exploateaza angajatii. Aste e piata zic gunoaiele daca piata permite.

-1 (13 voturi)
bovis
19.04.2021, 17:50:29

Avem si un stat de harat care le permite acestor gu noaie sa-si bata joc de angajati. OROSE ba circarule cate gipane ai ma. Nu vrei sa mancam si scoarta de copac ca sa ne mai ramana si bani sa va platim carnea aia la suprapret.

-2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările