Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România şi Canada au semnat  un Memorandum pe tema cooperării în domeniul energiei nucleare

2
5 Aug 2021 18:29:17
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Energiei Virgil Popescu şi ambasadorul Canadei în România Annick Goulet, în numele ministrului canadian al Resurselor Minerale Seamus O’Regan Jr., au semnat, în prezenţa premierului Florin Cîţu Memorandumul de înţelegere încheiat între ministerul Energiei din România şi Departamentul de Resurse Naturale din Canada privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare Civile.

Prin Memorandumul semnat astăzi se consolidează cooperarea dintre Canada şi România în domeniul energiei nucleare deoarece industria canadiană are o experienţă de excepţie în proiectele CANDU şi deja a realizat cu succes lucrări de renovare şi proiecte noi de construcţie de unităţi CANDU, arată un comunicat de presă al Ministerului Energiei.
 
Totodată, având în vedere experienţa în proiectele CANDU partenerii canadieni se vor implica în proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în cele din sectorul energiei nucleare civile din România, mai indică sursa citat.
De asemenea, va fi întărită colaborarea între companiile relevante pentru îndeplinirea cererii în creştere de forţă de muncă foarte calificată, mobilă şi adaptabilă, în rând cu nevoile actuale şi viitoare din domeniul energiei şi reducerea schimbărilor climatice. Acestea pot include instituţii academice, producători, operatori şi alte organizaţii din industrie.
 
„Mă bucur că în proiectul nostru de modernizare şi construcţie de noi reactoare nucleare, pe lângă partenerii din SUA şi Franţa, ni se alătură şi partenerii canadieni, cu care avem o colaborare foarte bună şi îndelungată în spate, în acest domeniu. Prin semnarea acestui memorandum ne exprimăm interesul comun în consolidarea şi dezvoltarea în continuare a cooperării în proiectele de energie nucleară. Şi nu doar atât: vom încerca să colaborăm pentru a implementa noi tehnologii, care sunt viitorul energiei verzi. Vreau să le mulţumesc partenerilor canadieni, E.S. ambasadorul Canadei în România Annick Goulet şi ministrului canadian al Resurselor Minerale, Seamus O’Regan Jr. pentru suport şi buna colaborare. Totodată, prezenţa prim-ministrului Florin Cîţu la acest eveniment demonstrează cât de important este acest proiect pentru ambele state”, a afirmat Virgil Popescu, conform sursei amintite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

IonIon Codreanu
5.08.2021, 19:51:17

Păi centrala CANDU de la Cernavodă am construit-o cu canadienii! Era normal să o întreținem și extindem tot cu ei, nu cu USA!

-9 (9 voturi)
Noah_Scînteia@Vancouver.ca
6.08.2021, 10:48:54

Tehnologia CANDU e cea mai sigura din lume... daca lui nea Nicu nu-i era frica de radiatii azi aveam tehnologie Cernobil ca bulgarii...

+31 (31 voturi)
Modifică Setările