Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România a câştigat definitiv, la ICSID, procesul cu fraţii Micula

21
6 Jan 2022 09:26:38
Autor: Afrodita Cicovschi

România a câştigat definitiv procesul în care fraţii Micula cereau despăgubiri de peste 9 miliarde de lei, acuzând statul român că ar fi încălcat „Tratatul”, nereuşind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi prin adoptarea unui nou regim de preţuri pentru apa minerală.

„Victorie finală pentru statul român în faţa pretenţiilor de 9 miliarde de lei ale lui Ioan şi Viorel Micula”, a anunţat consorţiul de avocaţi care au reprezentat România la ICSID.

Printr-o decizie emisă la data de 4 ianuarie 2022 de Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, a fost respinsă cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 Martie 2020, prin care un tribunal arbitral internaţional a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan şi Viorel Micula şi de mai multe societăţi române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA („Reclamanţii”).
 
„Decizia comitetului de anulare închide final procedurile arbitrale iniţiate de Reclamanţi în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor („Tratatul”).
 
În cadrul arbitrajului, Reclamanţii au susţinut că România şi-a încălcat obligaţiile internaţionale în temeiul Tratatului, nereuşind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi prin adoptarea unui nou regim de preţuri pentru apa minerală. 
 
Tribunalul arbitral a respins cererea Reclamanţilor şi a constatat că „România s-a angajat în eforturi serioase şi vizibile pentru a îşi aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.” şi că România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor şi o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă.”. La rândul său, prin decizia din 4 ianuarie 2022, Comitetul ad-hoc a decis, în mod contrar susţinerilor Reclamanţilor, că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură şi s-a referit la toate susţinerile formulate de Reclamanţi în arbitraj”, a informatCasa de Avocatură.
 
România a fost apărată în cadrul arbitrajului de un consorţiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din Bucureşti şi „LALIVE” din Geneva, Elveţia. Echipele de avocaţi au fost formate din prof. Crenguţa Leaua, dr. Gheorghe Matei, prof. Stefan Deaconu, Marius Grigorescu, Raluca Popa şi Corina Tănase, din cadrul LDDP, şi de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen (consultant), Sam Moss şi Alptug Tokeser, din cadrul LALIVE.
 
Anterior, însă, Fraţii Micula au câştigat un alt proces împotriva României şi, pentru a-şi recupera banii, au blocat conturile unor companii de stat, precum Romatsa. Banii de despăgubiri – circa 900 de milioane de lei – au fost plătiţi de Guvernul Orban, la finalul anului 2019, pentru a nu bloca activitatea companiilor cu conturile afectate. Această plată apărută intempestiv a dus la depăşirea ţintei de deficit bugetar, în 2019.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

adrian hora
6.01.2022, 09:36:25

nu le-au ajuns peste 70 milioane de euro, voiau si vreo 2 miliarde de dolari

+14 (14 voturi)
Paul Alex
6.01.2022, 09:49:39

In Romania se poate orice, daca erau in China dispareau cu toata familia lor de nehaliti.

+12 (12 voturi)
uicanelu
6.01.2022, 09:54:52

Pai beizadeaua de la Oradea , Victoras Micula, are nevoie de bani, Cine sa plateasca ?,

+13 (13 voturi)
gigi banateanul
6.01.2022, 10:06:17

Citesc si ma minunez ! Deci statul roman a castigat un proces ???? Nu se poate....pai statul e prost adminstrator si trebuie sa castige mereu privatul !!Ca ele cotizantul la stat, nu invers !!!!... S-a intamplat ceva acolo sus....ceva necurat....insemna ca nici sereiul nu mai e ce a fost !!!

+1 (5 voturi)
Bwana Jambo
6.01.2022, 10:18:23

Cea mai buna veste pe anul asta! Felicitari statului roman, ca incepe sa mai dea cu Flit peste paraziti!

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările