Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România are cea mai mare creştere a productivităţii din lume. Motivul trist care a dus la această performanţă

32
27 Feb 2019 18:26:52
Autor: Elena Deacu

România are cea mai mare creştere a productivităţii dintre economiile dezvoltate din lume, dar această performanţă a fost atinsă dintr-un motiv trist: numărul masiv al românilor care au emigrat.

Care este legătura dintre cele două „performanţe“ ale României explică Forumul Economic Mondial, analizând datele Organizaţiei internaţionale pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

România a înregistrat cea mai mare creştere a productivităţii, măsurată ca Produs Intern Brut pe oră, dintre toate ţările OECD. În anul 2017, productivitatea orară era cu 42% mai mare decât în anul 2010, baza de raportare. 

FOTO OECD

Ţara noastră a fost urmată de Irlanda, cu 38,4%, şi Turcia, cu 24,3%. La capătul opus, s-a situat Grecia, din cauza unor factori precum competitivitate economică în declin şi rate scăzute de participare la forţa de muncă.

Dintre vecinii României, Bulgaria a ajuns la o rată orară a productivităţii de 19,2%, în 2017, Ungaria la 4,8%, Cehia la 10,8%, Croaţia la 15,5%, Polonia la 19,6%, Slovacia la 16,4%, Slovenia la 9,4%, Letonia la 24%, iar Estonia la 12,3%.

FOTO OECD

Emigraţia a dus la creşterea productivităţii

Cu câteva excepţii, productivitatea majorităţii statelor OECD a fost pe un traseu ascendent în ultimii ani, potrivit Forului Economic Mondial. Economiile în dezvoltare, în special ţările est-europene precum România, Polonia, Letonia şi Bulgaria, au raportat o creştere abruptă a trendului productivităţii în timp.

În cazul României, explozia productivităţii a fost cauzată de lipsa de forţă de muncă, ca urmare a emigrării masive din ţară a muncitorilor, care au căutat salarii mai mari. Lipsa noilor muncitori a pus presiune pe companii să majoreze productivitatea forţei de muncă existente.

În schimb, economiile dezvoltate precum Marea Britanie, Suedia sau Statele Unite au arătat o creştere mai graduală a nivelurilor productivităţii.

Cum este calculată productivitatea

Produsul intern brut pe oră înregistrează eficienţa muncii şi cât de bine se combină cu alţi factori utilizaţi în procesul de producţie. În timp ce pare a suna mai mult ca o măsurare a efortului fizic pe care o persoană îl depune pentru a face o muncă, realitatea este foarte diferită.

Nivelurile de productivitate depind de o combinaţie de factori, cum ar fi cheltuielile de capital, sofisticarea tehnologică şi economiile de scară ale unei operaţii. Acest indicator este măsurat în dolari (preţuri constante 2010 şi PPP) şi indici.

În timp ce creşterea productivităţii este însoţită de o economie mai sănătoasă şi de un nivel de trai mai bun, există o mare diferenţă între utilizarea mai productivă a resurselor şi creşterea cu orice preţ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Sorin Barbu
27.02.2019, 19:04:50

Romania tara cu cele mai multe servicii secrete din Europa poate si din lume .Nu suntem nici Russia nici America nici Germania etc De ce trebuie sa avem atatea servicii secrete in tara asta 7 la numar???.Sa pazeasca borfasii ordinari din politica Romaneasca de kkt gen basescu chioru betiv , ponta ,yohaniss cu 7 case furate fraudulos si ilegal , Gunoiul de dragnea , Iliescu , Roman, si alti nenorociti .Plus ca Romania este cea mai toleranta cu minoritatiile care sunt venetici de neam si tara straini precum Secuii /unguri tiganii ,evreii ,grecii arabii,turcii, etc De ce atata toleranță? Ca cetâțean Romăn sincer mam saturat .

-1 (5 voturi)
Leon Gorki
27.02.2019, 19:15:27

Daca cele peste 4 milioane de romani din vestul Europei ar fi muncit in Romania in ultimii 20 de ani in ritmul in care au facut-o in tarile europene unde au trait .................. Romania ar fi facul lejer parte din primele 4 economii europene si cu siguranta in primel 10 economii ale lumii.

-1 (1 vot)
Leon Gorki
27.02.2019, 19:19:02

In ultimii 30 de ani am fost obligati sa servim o propaganda mizerabila ........... atat in tara cat si in strainatate.!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ni s-a spus zi de zi ca ........romanii sunt lenesi, romanii sunt prosti, romanii sunt hoti.................Numai LATURI, MIZERII, INJURII....

+1 (1 vot)
Leon Gorki
27.02.2019, 19:23:30

Daca Romania nu va reusi sa readuca inapoi cel putin un milion din romanii plecati in vestul Europei .............atunci................... este obligata sa introduca sistemul ELVETIAN de acordare a permiselor de munca pentru asiatici. Permise valabile 12 luni cu posibilitatea de prelungire in functie de necesitatile angajatorilor romani.

-1 (1 vot)
Leon Gorki
27.02.2019, 19:25:47

Acesti romani din vestul Europei care au fost injurati, in ultimii 30 de ani au construit Italia si Spania. In Franta 5% din medici sunt romani. In Anglia sunt pline spitalele de medici romani, asistente medicale romance si ingrijitoare romance.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările