Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România, cea mai bună reprezentare a femeilor angajate în activităţi corelate cu exporturile UE, la nivel european

0
27 Nov 2018 18:18:46
Autor: Elena Deacu

România se numără printre ţările cu cei mai mulţi angajaţi care desfăşoară activităţi corelate cu exporturile Uniunii Europene la nivel mondial, respectiv 1,4 milioane de români. Dintre aceştia, femeile reprezintă 44%, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană.

Jumătate dintre exporturile României în afara Uniunii sunt legate de diferite servicii, conform studiilor publicate de Comisia Europeană în 27 noiembrie.

Exporturile UE la nivel mondial sunt mai importante ca oricând, sprijinind 36 de milioane de locuri de muncă în întreaga Europă, cu două treimi mai multe decât în anul 2000. Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei. În plus, exporturile UE către exterior generează în Uniune o valoare adăugată de 2.300 de miliarde euro. La nivelul României, acestea se ridică la aproape 20 miliarde euro.

Comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a declarat: „Acest studiu arată cât se poate de clar că schimburile comerciale înseamnă locuri de muncă. Exporturile din UE către întreaga lume asigură mijloacele de trai ale unui număr considerabil şi din ce în ce mai mare de cetăţeni din fiecare colţ al Europei. Aproape 40% dintre persoanele ale căror locuri de muncă sunt susţinute de comerţ sunt femei. De asemenea, activitatea comercială a UE sprijină milioane de locuri de muncă dincolo de graniţele Uniunii, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare. Iată încă o dovadă că schimburile comerciale pot fi în egală măsură benefice pentru toate părţile: ceea ce este bun pentru noi este la fel de bun şi pentru partenerii noştri din întreaga lume”.

În România, aceste locuri de muncă se regăsesc în sectoare precum: serviciile (50%), materie primă (24%), maşini şi echipamente de transport (11%), altele (15%). Aceşti angajaţi reprezintă 16,2% din forţa de muncă de la nivel naţional, iar cei mai mulţi dintre ei (61%) au o educaţie medie.

Cu toate că este a opta ţară din UE în funcţie de numărul total al angajaţilor care depind de exporturile Uniunii la nivel mondial, România a avut una dintre cele mai mici creşteri la acest capitol între 2000-2017, de 26% (de la 1,1 milioane, la 1,4). Ţările cu cel mai mare avans au fost Bulgaria (312%), Slovacia (213%) şi Portugalia (172%).

La nivelul României, din aceşti cei 1,4 milioane angajaţi, 300.000 au locuri de muncă legate de exporturile altor state membre UE. De asemenea, exporturile României susţin alte 56.000 locuri de muncă din celelalte ţări UE.

Cele mai multe locuri de muncă din UE susţinute de comerţul cu restul lumii depindeau în 2017 de exporturile din Germania (8,4 milioane, din care 1,6 milioane în alte state membre), Marea Britanie (4,2 milioane), Franţa (3,4 milioane) şi Italia (3,2 milioane).

Raportat la totalul forţei de muncă din UE, aceşti angajaţi reprezintă 15,3%. De la preluarea mandatului de către actuala Comisie, în 2014, numărul de locuri de muncă susţinute de exporturi a crescut cu 3,5 milioane. Acestea sunt, în medie, cu 12% mai bine plătite decât locurile de muncă din restul economiei.

Comisia Europeană a identificat politica comercială drept o componentă esenţială a strategiei 2020 a Uniunii Europene. Având în vedere schimbările rapide din peisajul economiei mondiale, este mai important ca niciodată să se înţeleagă pe deplin modul în care fluxurile comerciale afectează ocuparea forţei de muncă. Acest lucru poate fi realizat doar prin colectarea de informaţii şi analize cuprinzătoare, fiabile şi comparabile, pentru a sprijini elaborarea de politici bazate pe date concrete.

Pornind de la acest obiectiv, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene şi Direcţia Generală Comerţ a Comisiei au lucrat împreună pentru a elabora o publicaţie care îşi propune să fie un instrument valoros pentru factorii de decizie şi pentru cercetătorii din domeniul comerţului.

În continuarea primei ediţii din 2015, raportul conţine o serie de indicatori care ilustrează în detaliu relaţia dintre comerţ şi ocuparea forţei de muncă pentru UE în ansamblu şi pentru fiecare stat membru, folosind ca principală sursă noua bază de date mondială în materie de intrări şi ieşiri pentru anul 2016. Aceste informaţii au fost completate cu date privind ocuparea forţei de muncă în funcţie de vârstă, de calificare şi de gen. Toţi indicatorii se referă la exporturile UE către restul lumii, pentru a reflecta anvergura politicii comerciale a UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii