România, cea mare inflaţie din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile administrate de stat au crescut de până la 10 ori peste rata inflaţiei din ultimele două decenii

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (4,6%) şi Estonia (3,1%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,7%) şi Grecia (0,8%), arată datele publicate vineri de Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în mai la 1,9% în zona euro şi la 2% în Uniunea Europeană, de la 1,3% şi, respectiv, 1,5% în aprilie, în timp ce România şi Estonia au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu aprilie 2018, inflaţia anuală a urcat în 26 de ţări membre ale UE (inclusiv în România, unde s-a majorat de la 4,3% până la 4,6%), a rămas stabilă într-un stat şi a scăzut în alt stat.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut în mai serviciile (0,72 puncte procentuale), energia (0,58 puncte procentuale) şi alimentele, alcoolul şi ţigările (0,50 puncte procentuale).

În ce priveşte costurile forţei de muncă pe oră, acestea au crescut cu 2,0% în zona euro (EA19) şi cu 2,7% în UE28 în primul trimestru al anului 2018, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent. În al patrulea trimestru al anului 2017, costurile orare de muncă au crescut cu 1,4%, respectiv 2,3%. 

Cele două componente principale ale costului forţei de muncă sunt salariile şi salariile şi costurile nesalariale. 

Defalcate pe activităţi economice, în primul trimestru al anului 2018, comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costurile orare ale forţei de muncă în euro a crescut cu 2,0% în industrie, cu 2,0% în sectorul construcţiilor, cu 2,5% în sectorul serviciilor şi cu 1,2% în sectorul (în principal) non-business economie. 

În UE28, costul forţei de muncă pe oră a crescut cu 3,1% în industrie, cu 3,6% în construcţii, cu 2,9% în servicii şi cu 2,1% în economia (în principal) non-business.

Imagine indisponibilă
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite