România, chemată din nou în judecată la ICSID: 15 companii străine reclamă nerespectarea Cartei Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litigiul arbitral a fost iniţiat de 44 de Reclamanţi care au dezvoltat în România proiecte în domeniul energiei regenerabile: 15 companii din Italia, Grecia, Luxemburg, Germania, Turcia, Republica Cehă şi Cipru, un fond de private equity şi 28 de persoane de cetăţenie greacă, italiană şi cehă.

Aceştia acuză nerespectarea protecţiei conferite de Tratatul Cartei Energiei (Energy Charter Treaty), un acord internaţional de investiţii care stabileşte un cadru multilateral pentru cooperarea în industria energiei, prin modificările legislative pe care România le-a adoptat în perioada 2011 – 2014.  

Acest caz, înregistrat la ICSID sub numărul ARB/20/35, este unul complex atât din perspectiva problemelor de drept substanţial, naţional şi al Uniunii Europene, cât şi a problemelor procedurale pe care le ridică, fiind o speţă cu 44 de reclamanţi. Întrucât regulile privitoare la procedura şi managementul de caz ale arbitrajului de investiţii nu au fost concepute pentru aceste cazuri colective, se preconizează a fi un caz ieşit din tipare, care poate crea jurisprudenţă de referinţă la nivelul dreptului internaţional al investiţiilor.   

"Deşi am lucrat în cadrul mai multor dosare de arbitraj internaţional în afara României, actuala provocare este una pe care o aşteptam de ceva vreme - ca avocat în arbitraj internaţional, nu există o mai mare onoare decât cea de a-ţi reprezenta propria ţară. Am adus alături o echipă pluridisciplinară, cu o experienţă cumulată de peste 50 de ani în arbitrajul internaţional şi de investiţii.’’ Alexandru Stănescu, Esq. LLM, MBA,  membru în echipa de coordonare a consorţiului ce reprezintă România.

ICSID  este una din cele cinci instituţii ce formează Grupul Băncii Mondiale, fiind o structură care oferă servicii de arbitraj instituţionalizat unice şi extrem de valoroase  pentru rezolvarea internaţională a disputelor investiţionale.

Cauzele în care investitori străini pornesc un litigiu arbitral investiţional împotriva ţării gazdă, în baza unor tratate internaţionale, au o frecvenţă mai redusă comparativ cu arbitrajele internaţionale comerciale, provocatoare atât prin complexitate cât şi prin tipicitate.

"Acest litigiu arbitral reprezintă o noutate în istoricul cazurilor ICSID din perspectiva numărului mare de reclamanţi şi, deci, şi din perspectiva complexităţii juridice a argumentelor la care vom răspunde: este ca şi când ai juca o partidă de tenis cu 44 de jucători de cealaltă parte a fileului.

Desigur, este o provocare serioasă din punct de vedere profesional când ai fost mandatat să aperi propria ta ţară, şi este o plăcere sa lucrezi si cu şi contra câtorva dintre cele mai bune echipe de avocaţi din lume. Vom aborda acest litigiu aşa cum ştim noi mai bine: temeinic, cu maximă atenţie, fără loc de eroare.

Când faci absolut totul cât poţi de bine, de obicei, rezultatele nu întârzie să apară. Experienţa pe care am acumulat-o în cei douăzeci de ani de profesie, timp în care am reprezentat clienţi publici şi privaţi în arbitrajul internaţional, va contribui în mare măsură în acest litigiu arbitral investiţional”. Andrei Pelinari, Esq. LLM, FCIArb, managing partner  Pelinari & Pelinari – liderul  consorţiului ce reprezintă România.

Alături de Pelinari & Pelinari, din consorţiul constituit pentru a apăra interesele României, fac parte şi Dechamps International Law şi 3 Verulam Buildings din Londra.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite