România are a cincea cea mai mare diaspora din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emigraţia a devenit un fenomen social şi economic major în România, unde populaţia a scăzut de la 22,4 milioane în anul 2000 la 19,5 milioane în 2018. Migraţia către străinătate este responsabilă pentru peste 75% din acest declin, arată un raport realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Diaspora românescă este a cincea cea mai mare din lume, mai arată raportul, care subliniază că aceasta continuă să crească. OECD estimează că circa 3,6 milioane de români trăiau, în 2016, în ţări OECD (circa 97% din totalul emigranţilor români), adică aproximativ 17% din populaţia ţării. Restul de 70.000 de români emigraţi trăiau în ţări non-OECD.

Populaţia emigrantă din România este mult mai mare decât cea a ţărilor vecine, precum Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina, mai subliniază raportul. Mai precis, doar emigranţii români au reprezentat aproape jumătate din cei 7,8 milioane de persoane emigrate din această regiune, conform datelor din 2016.

Italia găzduieşte aproape o treime din populaţia emigrată a României, adică peste un milion de români. Astfel, Italia este ţara-gazdă preferată de români, urmată de Germania, cu 680.000 de persoane, şi Spania, cu 573.000 de persoane. Cea mai mare parte din restul emigranţilor locuiau în Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria, Franţa sau Canada.

Ce îi goneşte pe români

Un aspect îngrijorător semnalat de OECD este faptul că, între 2009 şi 2018, mai mult de un sfert (26%) din românii care mai locuiesc în ţară au exprimat dorinţa de a emigra permanent, dacă au ocazia. Acest procent este unul dintre cele mai mari din regiune, doar Republica Moldova înregistrând un procent mai mare. Intenţiile de emigrare sunt în mod particular mari printre tineri: aproape jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani au spus că intenţionează să emigreze.

Aceste procente mari sunt legate de perspectivele slabe privind locurile de muncă pentru tineri, în special pentru cei cu educaţie superioară. Situaţia pieţei muncii din România este aşadar unul dintre principalele cauze ale nivelului înalt al intenţiilor de emigrare. Dintre cei care intenţionează să emigreze, doar puţini sunt mulţumiţi cu actualul loc de muncă (11%), cu disponibilitatea de locuri de muncă de calitate (4%) sau cu venitul lor (4%).

Drept urmare, două treimi din români spun că principalul motiv pentru care au emigrat a fost pentru a se angaja, al doilea motiv, ca importanţă, fiind familia. Sub 2% au spus că au plecat din ţară pentru studii, ca motiv principal.

Câţi români emigraţi se întorc

Odată ce au locuit în străinătate, o proporţie semnificativă de români emigraţi au spus că s-ar putea întoarce acasă. Între 2009 şi 2018, circa 26% din românii emigraţi au declarat că intenţionează să părăsească ţara de rezidenţă pentru a se întoarce în România, dar şi pentru a se muta în altă ţară.

Intenţiile variază însă de la ţară la ţară. În Spania, un sondaj din 2006 arăta că mai puţin de 10% din români plănuiesc să se întoarcă în ţară în următorii şase ani, în timp ce în Italia o treime din românii participanţi la un sondaj din 2011 spuneau că vor să se întoarcă.

Cele mai recente date, din 2014, arată că circa 390.000 de români au lucrat şi locuit în străinătate în ultimii 10 ani, înainte să se întoarcă în România. Se poate estima, pe baza datelor privind românii care pleacă din Italia, Germania şi Spania, că în medie între 2015 şi 2017 aproximativ 135.000 de români s-au întors în ţară, în fiecare an, din aceste ţări. Estimativ, aşadar, numărul total de români care s-au întors în ţară anual a fluctuat între 160.000 şi 200.000, în ultimii ani.

Unde lucrează românii din străinătate

Raportul OECD mai arată că românii care emigrează au studii precare, a doua cea mai puţin educată diaspora după Serbia, iar doar un sfert (23%) au un nivel înalt de educaţie. Germania este principala ţară-destinaţie pentru românii cu studii superioare, unul din cinci emigranţi români având studii superioare. Ea este urmată de Canada, Statele Unite şi Marea Britanie. Spre comparaţie, deşi Italia are cel mai mare număr de emigranţi români, această ţară nu este căutată de cei cu educaţie superioară, ci aici şi în Spania locuiesc mai mult de o treime din românii cu educaţie slabă. Ea este urmată de Spania, cu 20% din aceşti emigranţi.

Potrivit OECD, aproape 325.000 de emigranţi români nu aveau loc de muncă, în 2016, adică 13% din total, o cifră dublă faţă de şomajul emigranţilor din ţări vecine cu România. În schimb, rata de angajare creşte odată cu educaţia:78% din cei cu studii superioare erau angajaţi, în 2016, comparativ cu numai 56% din cei cu studii medii.

Un sfert dintre  migranţii români tind să aibă în principal ocupaţii elementare, ce necesită calificare slabă, precum personal în gospodării, manufactură sau catering. În schimb, emigranţii români cu studii superioare au rate înalte de angajare şi sunt supra-calificaţi, în special în sănătate. Existau 39.000 de asistente românce şi peste 20.000 de doctori în statele OECD, în 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite