România, codaşă la donaţii pentru descoperirea unui vaccin şi tratament împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
harta donatii vaccin coronavirus

România a donat una dintre cele mai mici sume la un teledon organizat de Comisia Europeană, menit să strângă bani pentru descoperirea unui vaccin şi tratament împotriva COVID 19.

România a donat doar 200.000 de euro, din totalul celor peste 7,4 miliarde de euro strânse până în acest moment. În topul ţărilor UE care au făcut cele mai mari donaţii se regăsesc Franţa (1,51 miliarde euro), Marea Britanie (546 milioane euro), Germania (525 milioane de euro), Olanda (192 milioane euro), Spania (125 milioane euro), Italia (71 milioane euro), Finlanda (35 milioane euro), Austria (31 milioane euro). În plus, Norvegia a donat 188 milioane euro.

Ţările cu donaţii sub un milion de euro au fost: România (200.000 euro), Bulgaria (100.000 euro), Estonia şi Letonia (câte 100.000 euro), Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria (câte 750.000 euro)

Serbia a donat de 10 ori mai mult decât România, respectiv 2 milioane de euro.

Un mare donator a fost Japonia, care a adus 762 milioane de euro, alături de Canada, care a donat 550 milioane de euro, şi Arabia Saudită, care a venit cu 456 milioane de euro. Australia a donat peste 200 milioane de euro.

Între timp, China a donat doar 45 milioane de euro.

Harta integrală a donaţiilor.

Anunţul României

„Această pandemie la nivel global este o provocare pentru omenire care aduce schimbări semnificative în stilul nostru de viaţă.

Bunăstarea cetăţenilor noştri a fost afectată din punct de vedere economic, legăturile sociale au fost afectate şi priorităţile noastre politice au fost adaptate.

Forţa acestei pandemii ne-a învăţat o lecţie importantă. Coordonarea şi solidaritatea dintre noi sunt esenţiale. Nu există o altă opţiune în această criză pe termen mediu sau lung decât să lucrăm împreună şi să susţinem experţii medicali cât de mult putem.

Avem o responsabilitate morală să facem toate eforturile pentru a asigura atât un vaccin, cât şi un antidot la acest virus, pentru a împiedica noi decese. Cercetarea este cheia pentru a dezvolta tratamente adecvate şi vaccinuri. Dar coordonarea este foarte importantă dacă dorim să obţinem toate acestea şi rezultate pe termen lung.

În acest sens, salutăm înfiinţarea platformei pentru parteneriat şi cooperare între diverse state şi organizaţii care vor asigura expertiză medicală. Trebuie să ne asigurăm că accesul la un vaccin şi la tratamente este disponibil pentru întreaga lume. Nicio ţară şi niciun cetăţean nu trebuie să creadă sau să simtă că trece singur prin această criză.

România înţelege pe deplin importanţa acestui principiu şi sunt bucuros să anunţ că ne alăturăm iniţiativei. Contribuţia noastră financiară este o sumă în valoare de 200.000 de euro. Rămânem uniţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, citat de Digi24.

Răspunsul mondial la coronavirus

La 4 mai, cu ocazia conferinţei donatorilor organizate în cadrul răspunsului mondial la coronavirus, Comisia Europeană a înregistrat angajamente financiare asumate de donatori din întreaga lume în valoare de 7,4 miliarde euro. În această sumă sunt incluse şi cele 1,4 miliarde euro furnizate de Comisie. Această sumă aproape atinge obiectivul iniţial de 7,5 miliarde euro şi reprezintă un bun punct de plecare pentru maratonul mondial al donatorilor care începe la 4 mai. Scopul acestuia este de a colecta fonduri importante pentru a asigura dezvoltarea colaborativă şi distribuirea universală a metodelor de diagnosticare, a tratamentelor şi a vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi, lumea a dat dovadă de o unitate extraordinară pentru binele comun. Guvernele şi organizaţiile mondiale din domeniul sănătăţii şi-au unit forţele împotriva coronavirusului. Ca urmare a acestui angajament, suntem pe cale să dezvoltăm, să producem şi să distribuim un vaccin pentru toţi. Este însă doar începutul. Trebuie să susţinem aceste eforturi şi să fim pregătiţi să aducem o contribuţie sporită. Maratonul donatorilor va continua. După ce guvernele şi-au adus contribuţia, este rândul societăţii civile şi al cetăţenilor din întreaga lume să se alăture acestor eforturi, în cadrul unei mobilizări la nivel mondial a speranţei şi a determinării.”

Principalul obiectiv al apelului la acţiune, lansat la 24 aprilie de parteneri din întreaga lume din domeniul sănătăţii, a fost accesul universal şi la un preţ accesibil la instrumentele pentru combaterea COVID-19 (acceleratorul ACT). În acest scop, sunt necesare fonduri importante, precum şi o structură de colaborare solidă, pentru a se asigura o utilizare corespunzătoare a banilor donaţi şi pentru a se evita fragmentarea eforturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite