Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România va dezvolta reactoare rapide răcite cu plumb. Unde va fi amplasat primul reactor - instalaţia „Athena”

25
24 Nov 2021 16:09:46
Autor: Afrodita Cicovschi

RATEN (Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară) semnează cu Asociaţia Ansaldo Nucleare – Reinvent Energy contractul pentru construirea infrastructurii de cercetare cheie, în vederea dezvoltării reactorilor rapizi răciţi cu plumb în România.

În cursa pentru implementarea reactorilor nucleari de generaţie IV, infrastructura de cercetare-suport de ultimă oră joacă un rol crucial în dezvoltarea tehnologiilor necesare, asigurând cadrul pentru obţinerea unor date experimentale.
 
Proiectul ALFRED-Etapa 1, coordonat de RATEN şi desfăşurat pe pacursul a aproximativ doi ani, vizează o strânsă colaborare între companiile internaţionale şi cele din plan local pentru realizarea acestui deziderat. În cadrul proiectului, consorţiul dintre Ansaldo Nucleare din Italia şi Reinvent Energy din România a câştigat un contract în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro pentru proiectarea, dotarea, instalarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei experimentale ATHENA. Consorţiul este susţinut de partenerii italieni ENEA şi SRS pentru proiectarea conceptuală şi detaliată a elementelor tehnologice, respectiv de partenerii români ISPE şi Somet pentru lucrările civile şi activităţile care ţin de instalarea propriu-zisă. 
 
ATHENA (Advanced Thermo-Hydraulics Experiment for Nuclear Application) este o instalaţie de tip piscină de 2,21 MW, umplută cu 880 de tone de plumb topit. În cadrul ei se vor regăsi elemente realizate la scară ale tehnologiei LFR (reactori rapizi răciţi cu plumb), similare celor aferente sistemului ALFRED (Advanced Lead-cooled Fast Reactor European Demonstrator). Obiectivele principale ale realizării instalaţiei ATHENA vizează aspecte cheie din sfera cercetare-dezvoltare (controlul chimic, interacţiunea plumbului cu apa), precum şi testarea statică şi dinamică a fenomenelor termohidraulice din timpul operării în condiţii normale sau de accident a unui reactor de tip LFR. ATHENA va fi amplasată pe platforma nucleară  RATEN ICN din Mioveni, în judeţul Argeş.
 
„ATHENA va întruchipa cea mai mare infrastructură de cercetare pentru tehnologia LFR din Europa,” a afirmat Luca Manuelli, Director Executiv al Ansaldo Nucleare. „Rezultatele experimentale obţinute vor fi esenţiale pentru implementarea ALFRED în România şi în Europa. Colaborarea dintre institutele de cercetare şi reprezentanţii din industrie va fi o punte pentru dezvoltarea mai rapidă a tehnologiilor nucleare avansate cu elemente de tip SMR, astfel încât energia nucleară să devină mai curată, mai sigură şi mai sustenabilă, în contextul tranziţiei energetice la nivel european.”
 
„ATHENA reprezintă primul pas din cadrul unei infrastructuri tehnologice complexe, prin care vom putea înţelege şi valida noţiuni din domeniul fizicii şi al tehnologiei legate de viitoarea generaţie de centrale nucleare răcite cu plumb,” a declarat Cătălin Ducu, Director General al RATEN. „ATHENA este piatra de temelie a unui proiect ambiţios, infrastructura ALFRED, şi reprezintă o oportunitate extraordinară pentru regiunea Sud-Muntenia, din perspectiva formării unor profesionişti români cu competenţe avansate, precum şi pentru susţinerea programului european de cercetare-dezvoltare.”
 
„Industria românească este profund implicată în acest proiect important, aşadar suntem onoraţi că putem aduce, la rândul nostru, un aport considerabil,” a declarat Marius Gheorghiu, Director General al Reinvent Energy. „La fel ca partenerii noştri, credem cu tărie într-un viitor sănătos, verde, bazat pe sustenabilitate, calitate şi inovare.”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

plavanu'
24.11.2021, 16:38:52

BINE CA ACEASTA TEHNOLOGIE EXPERIMENTALA SE TESTEAZA DINCOLO DE CARPATI. ATHENA va fi amplasată pe platforma nucleară RATEN ICN din Mioveni, în judeţul Argeş.

-4 (10 voturi)
defu gabi
24.11.2021, 18:55:13

Si reactorul de la Cernobil era racit cu plumb...

-25 (29 voturi)
d cioc
24.11.2021, 18:00:44

suna extrem de periculos/poluant, sa ne dea si noua mai multe detalii ..mai are cineva asa ceva, posibil italia , nu prea cred, miroase de la o posta a teeapaa de alte zeci de milioane !

-4 (6 voturi)
Abdullah Maruan
24.11.2021, 19:32:15

In sfarsit.....au venit italienii sa faca cercetari si sa dezvolte reactoare nucleare racite cu plumb, concepte studiate si dezvoltate teoretic si practic de rusi de prin 1950. Si unde un reactor functioneaza de multa vreme, incarcatura initiala fiind folosita de vreo 8 ani si mai bine. fara adaosuri! https://www.osti.gov/etdeweb/servlets/purl/20114853 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0029549397001106 https://www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-power-reactors/small-nuclear-power-reactors.aspx Vad ca toti "pretinii" sunt foarte binevoitori de a cerceta si experimenta la noi tehnologii nucleare "inovatoare", care la rusi sunt deja operationale. Ne iubesc si-si aduc aminte de noi cand e vorba de astfel de investitii. care evident, nu comporta nici un fel de risc! Doar marinimie si generozitate in stare pura. Ce inseamna sa ai politicieni bine pregatiti ce reusesc sa atraga cele mai eficiente si performante investitii. Bravo noua! Noi nu apelam la tehnologii deja verificate si in exploatare, ca ungurii. Noi......le dezvoltam si le cumparam numai de la parteneri de vreo 5 ori mai scump. Sau cumparam vachituri si inutilitati la pret de Rolls Royce. Ce ne pasa....banu-i la noi garla! Avem de toate! Daca vin rusii si ne fac reactoare nucleare pe banii lor, cum fac in Ungaria, e clar ca ne vor cotropi, la fel ca pe vecini. Sa stea cilovecii la ei in tara, cu putler al lor la vodchi ca nu-s buni de nimic si-s si morti de foame. Da' Ansaldo care (fiind divizie Siemens) dezvolta turbine cu gaze de ultima generatie, care noua ne-ar fi foarte bune avand in vedere transferul de la carbune la gaz in termocentrale, de ce s-a dus la cehi si n-a venit la noi, ca avem slava domnului (mai precis aveam) capacitati care prin anii 80-90 erau "state of the art"? Pai....ca ne "iubeste" nemtii mult si nu "vrea" sa aiba altii (cehii) asa bijuterie de centrala nucleara! Langa ei! Evident, rusii nu se pun! Mama lor de "comrati" (lol)!!!!!!!

0 (8 voturi)
d cioc
24.11.2021, 20:00:00

dupa nume ar fi trabuit sa ii venerezi pe islamisti nu pe muscaliti, dah tot e bene ca vad ca le stii pe tate deja esti baiat mare si sufli tare in gaoaza rusnakului, asa ca lol go to hell si scuteste ne de sfaturi idioate bune de adaugat la teapa de mai sus!

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările