Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România ia primele măsuri pentru eliminarea orei de vară

13
4 Mar 2018 09:44:52
Autor: Afrodita Cicovschi

Mai mulţi parlamentari români au depus la Senat un proiect de lege pentru renunţarea la ora de vară, argumentând că eurodeputaţii consideră schimbarea orei dăunătoare sănătăţii. În acest an, trecerea la ora de vară ar urma să aibă loc la 25 martie.

Propunerea legislativă privind renunţarea la trecerea la ora de vară, aparţinând deputatului PMP Marius Paşcan şi susţinută de alţi parlamentari PSD, PNL, USR şi UDMR, a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Iniţiatorul susţine că, potrivit Parlamentului European, această trecere la ora de vară are efecte negative asupra sănătăţii.
 
În acest an, trecerea la ora de vară ar urma să aibă loc la 25 martie.
 
„Potenţialele efecte negative inclusiv asupra sănătăţii populaţiei ale modificării bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar o rezoluţie la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, precizează iniţiatorul în expunerea de motive, citată de news.ro.
 
Astfel, se solicită aborgarea Ordonanţei nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.
 
PE a votat pentru renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an
 
La 8 februarie, 384 de deputaţi ai Parlamentului European, dintre cei 549 prezenţi, au votat „pentru” renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, astfel încât ora de iarnă va fi valabilă pentru tot cursul anului.   Rezoluţia a fost susţinută de 70 de deputaţi „cronofili”, după ce mai multe organizaţii, precum Asociaţia împotriva dublei ore de vară (ACHED), au denunţat schimbările de oră şi efectele lor nocive asupra sănătăţii, considerând „discutabile” economiile la energie realizate prin schimbarea orei.   Parlamentul European (PE) a cerut Comisiei Europene (CE) o evaluare „în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte „dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene (UE), relatează Reuters.  
 
Eurodeputaţii consideră că „numeroase studii ştiinţifice (despre acest subiect) nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii finţelor umane”.   
 
Comisia Europeană are sarcina de a convinge toate cele 28 de state membre să aplice rezoluţia, caz în care ora de iarnă va fi aplicată tot anul.     
 
Ora de vară a fost introdusă în anii '70, din considerente economice   
 
Introdusă în anii '70 de statele membre cu scopul de a face economie de energie după primul şoc petrolier, trecerea la orarul de vară, care adaugă o oră celei de iarnă, a făcut obiectul unei armonizări la nivelul UE începînd din 1980.   
 
O evaluare realizată de serviciile PE arată că niciun studiu nu a fost determinant, pînă în prezent, în privinţa avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei, apreciată şi criticată în egală măsură, în funcţie de oameni şi de latitudinea la care locuiesc.   
 
Reducerea cheltuielilor energetice pare, în orice caz, marginală, atunci când unele studii nu conchid că are efectul invers.   
 
Consecinţele asupra sănătăţii umane sunt la fel de discutate, beneficiile unei expuneri prelungite la soare fiind susceptibile să contrabalanseze consecinţa negativă a schimbării orei asupra somnului şi oboselii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Radu Mircea
4.03.2018, 09:56:44

# Daca nu e vorba de bani pentru parlamentari , primarii , deplasari in strainatate , diurne , etc. proiectul de lege va zace in sertare pina in octombrie cind ora deja e schimbata la loc . Oricum pe legiuitori nu-i atinge , pentru ei fie ora 09 , fie 10 cind incep sa vina la munca , e acelasi lucru .

+1 (1 vot)
gyll
4.03.2018, 12:12:58

Câtă dreptate ai, ești făcu"bucățelele" pe fb datorită faptului că ai cutezat să te iei de tâmpitul tâmpit.

+1 (1 vot)
ivanhoe zoom
4.03.2018, 13:10:37

Nu mai bine propuneau 3 zile libere pt bugetari ca sa se acomodeze atunci cand se schimba ora?

-2 (2 voturi)
relu de la prefectura
4.03.2018, 14:44:11

Nu mai avem ce legifera? nu-i bai gasim tot felul de lucruri trasnite sau inutile, sa vada lumea ca lucram. Ca nu luam degeaba 10.000 de euro pe luna. Asa si cu ora de vara - cu ea, sau fara ea, tot acolo suntem. Traim de 40 de ani cu ea si nu stiu pe nimeni sa se fi imbolnavit din cauza asta. Acum brusc, trebuie sa scapam de ea... ditamai parlamenu european s-a sesizat... nu se mai poate asa. Cine sa vada ca-i suficient sa te duci vara in vacanta in Turcia, Italia, Spania, sau in alta tara europeana si schimbi ora de 2 ori. Boala curata, nu alta. Sau ca vara se lumineaza la ora astronomica 4.30 si se intuneca la 20.30. Cu ora de vara, se lumineaza la 5.30 si se intuneca la 21.30, deci perioada de activitate umana castiga o ora de lumina. E la mintea cocosului ca acea ora, in care nu aprinzi lumina in casa, inseamna economie de energie.

-1 (1 vot)
Alexandru Preda
4.03.2018, 14:57:49

Ca sa vezi...Nu e dăunătoare sanatatii sărăcia in care ne-au adus... Este dăunătoare sănătății numai ora de vara,pentru ca așa spun tăicuții de la Parlamentul European

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările