Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Guvernul anunţă retragerea din băncile cu acţionariat rusesc, Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

1
25 May 2022 10:23:36
Autor: Maria Dinu
Nicolae Ciucă în şedinţă de Guvern FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă în şedinţă de Guvern FOTO gov.ro

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri este trecută aprobarea a două acte normative, în baza cărora vor fi demarate demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii.

Potrivit proiectului de lege, „se denunţă Convenţia privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, ratificată prin Decretul nr.132/1964”. De asemenea, „se denunţă Protocolul, ratificat prin Legea nr.242/2017 semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci, încheiate la Moscova la 22 octombrie 1963, ratificate prin Decretul nr.132/1964”, iar „Guvernul României întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică”. 

„Cheltuieli ocazionate de retragerea din acţionariatul Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor”, mai precizează proiectul de lege. 

Cel de-al doilea act normativ „denunţă Acordul interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, la care România a adrerat prin Decretul nr. 24/1971” şi „protocolul deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova, ratificat prin Legea nr. 244/2016, de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, la care România a adrerat prin Decretul nr. 24/1971”. 

Astfel, proiectul de lege prevede că „Guvernul României întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii”. 

Cheltuieli privind retragerile se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor, mai precizează cele două proiecte. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

indianul joe
25.05.2022, 10:53:33

Nu ne mai lasa americanii sa avem nici o colaborare cu rusii. Probabil in viitor nu vom mai avea relatii cu rusii decat la nivel de ambasada si ceva relatii culturale. In rest, politic, economic, social, sportiv,etc nu vom mai avea. Lumile noastre se vor desparti total...Asa a venit decretul de la Washington...Cred ca va fi o separare mai dura decat pe vremea Razboiului Rece.

-11 (13 voturi)
Modifică Setările