Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România importă legume de jumătate de miliard de euro, în timp ce producătorii locali rămân cu marfa nevândută

11
7 Jul 2020 16:13:29
Autor: Elena Deacu
Se importă de toate, iar cel mai grav este că acest lucru se întâmplă inclusiv în perioadele în care există marfă românească din abundenţă
Se importă de toate, iar cel mai grav este că acest lucru se întâmplă inclusiv în perioadele în care există marfă românească din abundenţă

Importurile de legume au crescut în România, în 2019, până la o valoare de 516 milioane de euro, în topul produselor fiind legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate şi tomatele, arată rezultatele unui studiu realizat de Cooperativa Ţara Mea.

Potrivit sursei citate, importul de legume a fost consemnat inclusiv în lunile iulie - august 2019, când România abundă de legume autohtone, scrie Agerpres.

„N-ar fi nici o problemă, spun specialiştii, dacă exporturile în aceeaşi perioadă ar fi mult mai mari decât importurile (...) Din păcate, producătorii de legume români sunt concuraţi puternic şi chiar în plin sezon de importuri. Şi nu vorbim neapărat de legume proaspete, ci şi de legume congelate, care, în iulie 2019 de exemplu, au avut cea mai mare pondere în total importuri realizate de ţara noastră. Se importă de toate, iar cel mai grav, acest lucru se întâmplă inclusiv în perioadele în care există marfă românească din abundenţă. Ori, cel care suferă, în primul rând, este producătorul român, care de multe ori rămâne cu marfa nevândută”, susţin realizatorii studiului.

Datele centralizate de Cooperativa Ţara Mea relevă faptul că, doar la nivelul lunii iulie 2019, România a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro, iar în topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate, tomatele şi ceapa.

De asemenea, în celelalte luni au fost înregistrate valori oarecum similare, deşi producţia locală este în plin sezon. Astfel, în august, România a importat 25.097 de tone de legume, în iulie o cantitate de 25.635 tone, în iunie 32.804 de tone şi în septembrie 34.249 de tone.

În acelaşi timp, aprilie a fost luna cu cele mai mari importuri (96.631 tone), în timp ce, în august, au fost înregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, reiese din studiul de specialitate, care citează datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, în valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone şi o valoare de 424,3 milioane de euro, în 2018, arată statistica oficială.

Principalii furnizori de legume au fost Olanda şi Polonia, cu peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franţa, Grecia, Ungaria, Spania, Italia şi Egipt.

Pe de altă parte, exporturile au atins 121.000 de tone, în valoare de 95,6 milioane de euro.

Anul trecut, România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în scădere faţă de anul anterior, când se atinsese un volum de 3,7 milioane de tone.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Adrian Foangǎ
7.07.2020, 16:34:28

Pai producatorul roman iese cu rosii de 25 de lei kg. Cine i le cumpara la banii aia? Sigur, sunt cativa prosti care cumpara cate un kil la salariu, dar altfel e normal sa ramana cu mizeriile alea scumpe pe taraba.

+1 (7 voturi)
dracon
7.07.2020, 17:05:19

Pai daca producatorii romani sant fraieri ca nu se unesc ,platesc mai multi un spatiu si un vanzator sau doi si atunci nu mai castiga vopsitii discriminati ,aia cu dubele , castiga si producatorul si vanzatorul , nu intermediarul ala colorat ,care cica-i producator, aici ar trebui sa intervina si fiscul ANAF-ul !

+6 (6 voturi)
Mihai Popescu
7.07.2020, 17:48:12

Si produsele romanesti sunt la fel ca cele straine, pline de pesticide numai ca sunt mai scumpe decit ele straine pt. ca sunt "romanesti".

+2 (8 voturi)
Constantine Constantine
7.07.2020, 18:11:00

Asa este Mihai.Tehnologia nu permite sa iesi mai devreme pe piata decit daca planta este"ajutata" cu stimultori de crestere si coacere fortata.Nu mai vorbesc de alte chimicale ce se aplica foliar.Rosia este o planta termofila care are nevoie de caldura. In copilaria mea rosiile apareau pe piata catre a doua jumatate a lui Iulie si le gaseai pina catre sfirsitul lui Octombrie. Iar pepeni apareau , aia galbeni la inceput de august iar cei verzi in a doua jumatate a lui August.Eu am o gradina proprie in care plantele se dezvolta natural.Acum la inceput de Iulie rosiile mele sint in stadiu de gogonele verzi! Fara amelioratori, fara pesticide.

+8 (8 voturi)
L. L.
7.07.2020, 19:44:22

Calitatea legumelor si fructelor (ma refer la verificarea substantelor chimice folosite la cultivarea lor) si evaziunea fiscala uriasa se pare ca sunt cele doua pariuri pierdute de statul roman in acest domeniu.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)