Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România împrumută 4 miliarde euro de la UE pentru a acoperi şomajul tehnic, munca flexibilă şi sporurile pentru medici

4
2 Oct 2020 14:09:27
Autor: Elena Deacu

România a obţinut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro pentru atenuarea consecinţelor socioeconomice generate de pandemia de COVID-19.

În şedinţa de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană şi România, în valoare de 4,099 miliarde euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă ca urmare a apariţiei epidemiei de COVID-19 (SURE).

Împrumutul a fost acordat la cererea părţii române, transmisă Comisiei Europene, în baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui împrumut.

Împrumutul va susţine măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajaţii şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidenţa şomajului şi pierderea veniturilor.

Printre măsurile care vor fi susţinute, eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene, se regăsesc:

  • şomajul tehnic
  • programul de muncă flexibilă
  • alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profeşionisti a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19
  • sporuri şi alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoaşterea meritelor acestor

Acordarea împrumutului se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.

 Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:

• perioada de tragere a sumelor împrumutului  este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022);

• împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe;

• valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;

• maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;

• împrumutul va fi acordat în aceiaşi termenii financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări. Având în vedere reputaţia Uniunii Europene, susţinută şi întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre,  împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Din partea României, Acordul de împrumut va fi semnat de ministrul finanţelor publice. După semnarea de către ambele părţi, Acordul de împrumut va fi supus aprobării, conform legislaţiei în vigoare, prin act normative cu putere de lege.

Alături de România în cadrul acestui instrument au accesat finanţare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. Dintr-un total de 100 mld. EUR puse la dispoziţie de Uniunea Europeană în cadrul acestui instrument valoarea cumulată a împrumuturilor acordate până în prezent se ridică la cca. 87,4 miliarde euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Constantine Constantine
2.10.2020, 14:30:30

Imprumutati, imprumutati si sa vedem inapoi de unde o sa-i dati. Pentru 12 miliarde de dolari (asta era datoria totala a tarii in anii 80) romanii au indurat foamete si frigul 8 ani la rind. Daca continuati asa avertizarae UE e clara, Romania se va indatora in procent de 60% din PIB. Banii astia vor putea fi inapoiati in 3 generatii.

-2 (2 voturi)
muresan anna
2.10.2020, 14:49:49

Normal ca se imprumuta ca sa acopere pensii speciale, salariile babane ale aparatului bugetar supradimensionat. Poate intr-o zi cetatenilor le va fi deajuns, si sper cat mai curand, pentru ca altfel ne amanetam si viitorul!

ion carutasul
3.10.2020, 19:08:15

4 miliarde de euro pentru :1.Somaj tehnic de parca in industrie ne-a lovit un cataclism dupa care vom relua o activitate fulminanta ce va zgudui lumea tehnicii si a productiei mondiale . Poate productia de sticle de lampa si farase , Adica nu producem de fapt nimic ! 2. Munca asta flexibila chestie preluata de la nemtii aia lipsiti de imaginatie . Lipsa imaginatiei la nemti inseamna ca nu imi pot imagina ca trec pe la slujba fara sa fac nimic ...dar pierd trei ore la cafea . Noroc ca s-a flexibilizat in imaginatia munci ..cam totul. 2. Sporurile pentru medici .probabil la stradania in memorocirea care ne-a lovid . Nu de mult fara a se preciza ce si cum medicul era cel dedicat bolii .Aceasta profesie ca cea de preot,medic ,cea de dascal(invatator ,profesor), CERE VOCATIE. Vocatia celui ce se ocupa de sufletul omului ,de trupul sau si in cele din urma de educatia celui cu trup si suflet Acum in loc de vocatie se cer ...sporuri !.

ion carutasul
4.10.2020, 09:20:27

Parca si fara sporuri de pandemie salariile medicilor crescusera de vreo patru ori !

Modifică Setările