Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România, în infringement pentru legislaţia privind performanţa energetică a clădirilor şi siguranţa furnizării de petrol

0
3 Dec 2020 15:10:41
Autor: Elena Deacu
Carl Court/Getty Images
Carl Court/Getty Images

Comisia Europeană a decis joi să deschidă noi proceduri de infringement împotriva României, în domeniul energiei şi climei privind performanţa energetică a clădirilor şi siguranţa furnizării de petrol.

Comisia a decis astăzi, 3 decembrie, să trimită scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Croaţiei, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, României şi Regatului Unit deoarece nu au transmis strategiile lor naţionale de renovare pe termen lung. În temeiul Directivei privind performanţa energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE), statele membre aveau obligaţia de a transmite Comisiei strategiile lor naţionale de renovare pe termen lung până la 10 martie 2020. Aceste strategii de renovare pe termen lung reprezintă un element esenţial al directivei, stabilind calea, măsurile de politică şi finanţarea mobilizării necesare pentru decarbonizarea până în 2050 a parcului imobiliar existent. Acest obiectiv este important, deoarece sectorul construcţiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din Europa şi este responsabil pentru 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate în UE. Până în prezent, doar 14 state membre au transmis strategiile lor, astfel cum se solicită directiva. În ceea ce priveşte Belgia, această ţară a transmis doar strategiile regionale pentru regiunea Bruxelles-Capitală şi regiunea Flandra, dar nu şi pentru Regiunea Valonia. Prin urmare, această ţară nu a comunicat încă Comisiei strategia sa naţională. Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a-şi îndeplini obligaţiile juridice. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Astăzi, 3 decembrie, Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Bulgariei, Cehiei şi României, solicitându-le să ia măsuri pentru a asigura aplicarea integrală a legislaţiei UE privind stocurile petroliere. Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului) solicită statelor membre să menţină stocuri minime de ţiţei şi/sau de produse petroliere echivalente cu cel puţin 90 de zile de importuri nete zilnice medii sau cu 61 de zile de consum intern zilnic mediu, oricare dintre cele două cantităţi este mai mare. Directiva trebuia să fie transpusă de statele membre în legislaţia lor naţională până la 31 decembrie 2012. Dat fiind rolul ţiţeiului în gama de surse de energie a UE, puternica dependenţă externă a UE de aprovizionarea cu ţiţei şi cu produse petroliere şi incertitudinea geopolitică în multe regiuni producătoare, este vital să se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere. Comisia a observat că aceste trei state membre nu şi-au îndeplinit în mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligaţia de a menţine stocuri de urgenţă minime de ţiţei. Prin urmare, Comisia a concluzionat că nivelul mic al stocurilor observat nu se datorează unor circumstanţe excepţionale, ci reprezintă mai degrabă o nerespectare structurală a directivei. Statele membre în cauză au de acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările