România a instalat anul trecut un număr dublu de turbine eoliene faţă de 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia produsă de eoliene a depăşit-o pe cea din cărbune în Europa FOTO Adevarul
Energia produsă de eoliene a depăşit-o pe cea din cărbune în Europa FOTO Adevarul

Capacităţile noi de energie instalate în România anul trecut s-au dublat faţă de 2015, iar în UE energia eoliană a ajuns a doua sursă de electricitate, devansând cărbunele, potrivit datelor furnizate de Wind Europe.

În anul 2016, 13,9 GW de energie eoliană au fost instalaţi în Europa, dintre care 12,5 GW în Uniunea Europeană. Aceasta reprezintă o scădere de 3% faţă de 2015. Cu o capacitate totală instalată de 153,7 GW, energia eoliană depăşeşte cărbunele, devenind a doua formă, după capacitate, de generare de energie din Europa. Cu aproape 300 TWh generaţi în 2016, capacităţile eoliene au acoperit 10,4% din cererea de electricitate a UE.

În 2016, 27,5 miliarde de euro au fost investiţi pentru a finanţa dezvoltarea energiei eoliene, ceea ce reprezintă cu 5% mai mult decât suma alocată în 2015.

26 de noi turbine

În cadrul delor 12,5 GW, România a adus un aport de numai 0,4% în totalul capacităţilor noi de energie instalate în anul 2016, cu 52 MW. Aceasta reprezintă un număr de 26 de noi turbine eoliene, cu o capacitate de 2 MW fiecare, dar dublu faţă de capacitatea instalată anul trecut, de numai 23 MW. România a ajuns, aşadar, la o capacitate totală instalată de 3.028 MW la finalul lui 2016, faţă de 2.976 în 2015.

Potrivit datelor Wind Europe, energia eoliană furnizează 12,5% din totalul energiei produse în România, pe al şaptelea loc în Europa. Cea mai mare pondere a energiei eoliene se regăseşte în Danemarca, unde vântul produce 36,8% din totalul energiei.

image

Conform datelor Transelectrica, raportate la 11 ianuarie, media zilnică de producţie de energie electrică în România a fost de 9.595 MW, maximul fiind de 11.017 MW. Eolienele au furnizat astfel o cincime din producţia ţării. Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă poate livra 1.400 MW (20% din necesarul de energie al ţării în condiţii climaterice obişnuite, după statistica Nuclearelectrica).

Dezvoltarea energiei eoliene a fost stopată                                                 

Sectorul energiei eoliene din România a înregistrat un adevărat boom în perioada 2010-2013, ca urmare a schemei generoase de subvenţionare introdusă de către statul român, prin facturile plătite de către consumatori. Însă începând din 2013, Guvernul a schimbat legislaţia în domeniu, la presiunea celorlalţi producători de energie şi a marilor consumatori, care se plângeau că înregistrează pierderi din cauza subvenţiilor prea mari pentru energia verde.

Expertul de mediu Traian Petrescu din Constanţa, evaluator principal şi consultant pentru parcuri eoliene, consideră că exploatarea turbinelor de producere a energiei este o afacere profitabilă, dar în toată lumea aceasta este stimulată prin acordarea unor subvenţii directe sau printr-un sistem de emitere certificate verzi.

”În România, schema de sprijin a fost extrem de generoasă, ceea ce a dus la o dezvoltare explozivă a parcurilor eoliene şi la producerea de energie verde - foarte apreciată în întreaga lume. Dar în 2013, ministrul Niţă de la Energie din Guvernul Ponta a dus o luptă împotriva acestui gen de energie, dezinformând opinia publică privitor la creşterea facturii de energie şi a redus foarte mult schema de sprijin a acestor investiţii. În ţări ca Germania, Olanda, Danemarca, America, China s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea acestui gen de energie, în timp ce în România a fost stopată. Sperăm ca noul Guvern să redeschidă România pentru producţia de energie verde pe bază de vânt“, a declarat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite