Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România va intra în procedura de deficit excesiv în martie. Amenzile sunt uriaşe

8
11 Feb 2020 08:45:31
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat luni seara că România va intra în luna martie în procedura de deficit excesiv, lucru care nu poate fi evitat din cauza cheltuielilor mari cu salariile şi pensiile din acest an, stabilite prin legi PSD-iste.

"Discuţiile sunt cu Comisia Europeană.(...) Şi, da, România va intra în procedura de deficit excesiv. Încă un cadou lăsat României de cei de la PSD: procedura de deficit excesiv. Nu putem să evităm acest lucru, dar ce putem noi să facem este să ne asigurăm că venim cât mai repede cu deficitul pe ESA sub 3%. Am arătat deja acest lucru în strategia fiscal-bugetară. Ne întoarcem sub 3% în 2022, pentru că este cel mai rapid, dar în acelaşi timp nu vrem să influenţăm negativ economia", a spus Cîţu la Realitatea Plus.
 
Acesta a subliniat că există o comunicare permanentă cu Comisia Europeană pe acest subiect, iar decizia când va fi demarată depinde de CE.
 
"În ceea ce priveşte comunicarea cu Comisia Europeană, suntem în permanentă comunicare cu Comisia Europeană pe acest subiect. Decizia de a porni procedura de deficit excesiv pentru România este la Comisia Europeană. Vom vedea când vor lua această decizie. Dar informaţii în ceea ce priveşte execuţia bugetară pe ESA, pe cash, le transmitem de fiecare dată când ni le cer. Am avut comunicări pe această temă, decizia vom vedea când va dori Comisia să o ia. Cel mai devreme este în martie, dar poate să fie şi în mai, depinde de Comisia Europeană", a explicat ministrul.
 
Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2019 s-a încheiat cu un deficit de 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB), conform datelor MFP. Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2019 indică o majorare amplă a deficitului bugetar cu 1,8 puncte procentuale in PIB faţă de nivelul de 2,8% din PIB înregistrat în anul 2018.
 
Strategia fiscal bugetară, publicată la mijlocul lunii decembrie 2019, menţionează că planificarea bugetară pe anul 2020 şi estimările pe perioada 2021-2022 stabilesc deficitul bugetar ESA în anul 2020 la 3,58% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2022 la 2,77% din PIB, respectiv o reducere cu 0,81 puncte procentuale faţă de anul 2020, încadrându-se în 2022 în prevederile regulamentelor europene.
 
Statele membre trebuie să-şi reducă sau sa-şi menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB, în caz contrar demarându-se procedurile de deficit excesiv.
 
Dacă o ţară ignoră recomandările privind deficitul excesiv, Consiliul poate decide să transmită o notificare oficială, iar dacă în continuare nu se iau măsuri de reducere a deficitului se poate trece la sancţiuni. 

Sancţiunile se vor impune progresiv: 

- în etapa preventivă, statul va fi obligat să depună la Comisia Europeană un depozit purtător de dobândă, de 0,2% din PIB. 

- în etapa corectivă, statul este obligat să depună încă un depozit, cu dobânda zero, tot de 0,2% din PIB. Depozitul poate fi transformat într-o amendă de 0,5% din PIB în cazul în care nu sunt respectate recomandările privind corectarea deficitului excesiv.
 
De asemenea, se poate ajunge şi la suspendarea fondurilor structurale în cazul nerespectării elementelor specifice ale procedurii de deficit excesiv. Desigur, toate aceste proceduri pot părea birocratice şi lente în aplicare. Nu trebuie mizat pe acest lucru. În acest sens, există câteva exemple de state care au traversat sau traversează procedura de deficit excesiv.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Matei Basarab
11.02.2020, 09:24:18

Nene Citu pe noi nu ne intereseaza asta. Nu noi guvernam ci voi guvernati. La noi sa veniti cu solutii.

coldica coldica
11.02.2020, 09:36:32

Viermele chelbos Citu a marit deficitul,pe vremea PSD a fost sub 3%,au venit galbejitii handicapati de penelisti si l-au suit brusc la 4%.Iar incep cu greaua mosternire viermii

+1 (3 voturi)
imsi imsi
11.02.2020, 10:01:47

Aia de la CE probabil ca fac misto de Citu si ca sa l sperie ii spun tot felul de prostii. EDP ul (pt madam cicovski Excesiv Deficit Procedure) se bazeaza pe vreo 13indicatori macro economici si inca citevazeci de solduri ale contabilitatii de stat. (ESA vrea sa zica Citu Europeean System Acounts 2010). Indocatorii de mai sus se calculeaza ca medii ai ultimilor 3 ani si doar valorile in fara limitelor pt 3 ani consecutive pot declansa procedura. Citu cum ii mincinos si cam excroc fara morala stie ca sustinatorii lui sunt niste idioti economici le spune minciuni.

+1 (1 vot)
MV R.
11.02.2020, 10:24:45

Ce păcat că actualul guvern nu și-i ia consilieri pe prezenții M.Basarab,coldica la pătrat și imsi,tot la pătrat... Ar curge lapte,miere și euro pe străzile țărișoarei,la cum le știu ei pe toate!

ADani
11.02.2020, 11:49:29

Alta va fi situatia dupa alegeri, care speram sa fie anticipate. Pensiile se vor marii doar cu vreo 8-10 % si se vor taia o gramada de cheltuieli inutile.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările