Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România, tot mai aproape de cele 44 de miliarde de euro din Politica de Coeziune. Ce măsuri au fost adoptate pentru atragerea banilor europeni

1
6 Jul 2022 19:26:51
Autor: Melania Agiu
FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri Memorandumul prin care Banca Europeană de Investiţii va sprijini România în implementarea proiectelor finanţate din fondurile alocate pentru perioada 2021 - 2027, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit datelor MIPE, asistenţa tehnică acordată României de BEI va viza următoarele domenii:
 
- Sprijin pentru creşterea capacităţii administrative a autorităţilor de management, organismelor intermediare şi a altor beneficiari publici pentru identificarea, pregătirea şi implementarea proiectelor;
 
- sprijin pentru gestionarea procesului de închidere a Programelor Operaţionale finanţate în cadrul perioadei de programare 2014 – 2020;
 
- consultanţă pentru echipele de proiect şi departamentele implicate în pregătirea, gestionarea şi implementarea proiectelor;
 
-training;
 
-sprijin pentru identificarea aspectelor legate de guvernanţă, simplificarea şi eficientizarea cadrului legislativ şi de reglementare naţional aferent absorbţiei fondurilor UE;
 
-sprijin pentru îndeplinirea condiţiilor favorizante.
 
-Sprijin pentru implementarea programelor operaţionale: monitorizare, evaluare, pregătire şi implementare;
 
-asigurarea unor experţi care să sprijine pregătirea şi implementarea proiectelor;
 
- sprijin metodologic pentru pregătirea ghidurilor necesare pentru pregătirea şi implementarea proiectelor.
 
De asemenea, conform Memorandumului, Guvernul României va putea solicita BEI servicii în orice alt sector sau domeniu.
 
„Fondurile necesare finanţării proiectelor de asistenţă tehnică se asigură în condiţiile prevederilor privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027.”, precizează reprezentanţii MIPE.
 
Conform acestora, în perioada 2014-2020, România a beneficiat de asistenţă tehnică prin Memorandumurile de înţelegere semnate cu BEI, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
 
Tot miercuri s-a adoptat şi Hotărârea de Guvern privind stabilirea cadrului legal privind  eligibilitatea  cheltuielilor efectuate de beneficiari în cadrul operaţiunilor finanţate în perioada de programare 2021-2027 prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune şi Fondul pentru o tranziţie justă.
 
Actul normativ prevede atât regulile generale pe care trebuie să le îndeplinească o cheltuială pentru a fi eligibilă, cât şi regulile specifice pentru unele categorii de cheltuieli (contribuţia în natură, amortizarea, leasingul, cheltuielile cu achiziţia de terenuri şi autovehicule sau mijloace de transport) şi categoriile de cheltuieli neeligibile.
 
De asemenea, sunt prevăzute reguli care vizează modalitatea de efectuare şi de justificare a unei cheltuieli pentru a fi eligibilă în limitele trasate de regulamentele europene, precum şi de conţinutul programelor operaţionale.
 
În ceea ce priveşte operaţiunile care intră sub incidenţa ajutorului de stat, se prevede că o cheltuială trebuie să îndeplinească cumulativ reglementările hotărârii de Guvern, precum şi condiţiile de eligibilitate specifice tipului de ajutor de stat aplicabil, în cazul aceluiaşi obiect al reglementării prevalând regulile ajutorului de stat. Sunt incluse şi prevederi referitoare la condiţiile în care cheltuiala aferentă TVA este eligibilă.
 
Actul normativ mai stabileşte obligaţia autorităţilor de management de a asigura verificarea respectării condiţiilor aplicabile în procesul de evaluare a cererilor de finanţare, în procesul de contractare aferent încheierii contractului/decizie de finanţare şi de verificare a cererilor de rambursare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Steve
6.07.2022, 23:38:24

Ciuca -dancilu intelege ceva de ce scrie acolo, nu am vazut alocatii de izmene si bocanci de armata pe lista.

Modifică Setările