Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România, din nou tigrul de hârtie al Estului: economia creşte în timp ce familiile românilor sunt tot mai sărace

23
10 Jul 2013 19:17:36
Autor: Dan Străuţ
Veniturile românilor au scăzut în primul trimestru, astfel că din magazine sunt nevoiţi să cumpere mai puţine mărfuri
Veniturile românilor au scăzut în primul trimestru, astfel că din magazine sunt nevoiţi să cumpere mai puţine mărfuri

Exporturile şi producţia industrială au crescut spectaculos, inflaţia şi deficitele externe scad, dar veniturile populaţiei şi consumul sunt pe cele mai joase poziţii în topurile Uniunii Europene.

Ultimele raportări statistice creionează o dinamică exemplară a economiei ca ansamblu, în prima parte a acestui an, dar şi o înrăutăţire a situaţiei bugetelor de familie şi a veniturilor populaţiei.

Economia a înflorit, românii au sărăcit

În primele cinci luni din acest an, exporturile României au crescut cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, deficitul comercial a scăzut cu 1,4 miliarde de euro, producţia industrială a crescut cu peste 6%, iar cifrele de afaceri din domeniul serviciilor au avansat, în medie, cu mai mult de 8%, arată datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Tot în prima parte a acestui an însă, veniturile – ca şi cheltuielile – populaţiei au scăzut, consumul de alimente, mărfuri nealimentare şi carburanţi s-a redus în modul cel mai abrupt din Uniunea Europeană, iar şomajul a crescut la 7,5% după ce la sfârşitul lui 2012 fusese de 6,9%.

De asemenea, datele anuale arată că salariul mediu real (evoluţia veniturilor în raport cu scumpirile) a scăzut în 20 de domenii de activitate şi a crescut doar la bugetari, iar puterea de cumpărare a scăzut la 48% din media UE, românii devansându-i astfel în premieră pe bulgari în topul sărăciei.

Altfel spus, în timp ce economia României a înflorit, românii au sărăcit. Cum este posibil?

Aşa se întâmplă când arunci totul asupra populaţiei. Aceste contraste între performanţa macroeconomică şi scăderile de la nivelul familiilor durează de mai multă vreme, însă va veni o vreme când cifrele acelor creşteri nesustenabile se vor răzbuna, fie şi numai pentru că în viitor ne vom raporta la bazele de acum. Ceea ce nu se explică este însă creşterea economiei într-o perioadă când operează 100.000 de insolvenţe“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul economic Ilie Şerbănescu.

El atrage atenţia că respectivele falimente „nu sunt la categoria firmelor mici, care au o pondere de doar 1% în cifra totală de afaceri, ci în rândurile companiilor mijlocii şi mari, astfel că e cu atât mai greu de înţeles creşterea de ansamblu a economiei“.

Cele mai sensibile barometre, pe roşu

Comerţul cu alimente şi mărfuri nealimentare vândute cu amănuntul, dar şi consumul de carburanţi şi curent electric sunt, în ochii investitorilor, cele mai sensibile barometre care arată cum merge o economie. Ei bine, exact aceşti indicatori arată minusuri pe toată linia, contrazicând plusurile de la exporturi şi producţia industrială.

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut cu 2,7% în luna mai faţă de aprilie şi cu 0,5% în primele cinci luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Comerţul cu alimente a stagnat, iar cel cu mărfuri nealimentare a avut scăderi de peste 5%. Cât priveşte consumul de carburanţi, acesta a avut cele mai abrupte scăderi, de 7,6% în mai şi de aproape 5% în primele cinci luni. În fine, şi consumul de energie electrică a avut o scădere de peste 7% la cinci luni.

Un alt barometru care reflectă adevărata stare a economiei şi care a ajuns în zona de cod roşu arată că rata restanţelor populaţiei şi firmelor către bănci a sărit pragul de 20% în luna mai 2013 (în mai 2012 era de 16,7%).

Toate aceste contraste dintre performanţele macroeconomice şi contraperformanţele la nivel micro arată că, aparent, România creşte ca un tigru printre economiile Estului, dar la o privire mai atentă se vede clar că tigrul respectiv e doar unul de hârtie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Alexa Alexandru
10.07.2013, 19:25:32

Pt ca ciocoii gushati sunt tot mai bogati. Cum se poate? Se poate, nu platesc impozite pe furturi si spagi.

+8 (12 voturi)
unU
10.07.2013, 19:45:56

Mai concret, cresc averile bogatilor, in timp ce ale saracilor scad constant.

+9 (9 voturi)
Alexa Alexandru
10.07.2013, 20:27:23

Pai, de ce, draga unU? Pt ca nu platesc impozite. Se duce piticania aia de " copilu minune " si canta la o nunta. Primeste de la burtosii cu lanturi de aur la " rat " mii de euro. Nimeni nu-i impoziteaza.

+7 (9 voturi)
unU
10.07.2013, 20:37:49

Daca ar fi numai piticania aia si altii ca el, tot ar fi bine. Problema e ca pe unii pe care nu-i cunoastem, CLIENTI ai tuturor regimurilor, oameni ce "au dat" si la stanga si la dreapta, facand totusi averi de miliarde, ii doare la basca de impozite. Constant. Asta in timp ce tu, eu, altii prosti ca noi, platesc impozite pe fiecare leut.

+8 (8 voturi)
Cristian Popoviciu
10.07.2013, 22:11:35

Se poate vorbi mult despre export si productie industriala. In primul rand, productia, chiar daca este ridicata, depinde de o piata in scadere. Exportul este al proprietarilor de firme/fabrici. In capitalism cel mai mult conteaza, din punct de vedere al statului, deficitul. El este cel care determina daca veniturile statului sunt proportional convenabile cu cheltuielile si datoriile. Sa nu ma inteleaga gresit lumea, dar sa aruncam cu noroi in anumite clase politice este degeaba(indiferent ca e USL, PDL, PRM, sau altele). Chiar si daca clasa politica este una corupta si cu interese, societatea ii alege. Capitalismul este oricum bazat pe imprumut si datorii. Intrebarea este ce faci cu banii. Sunt tari care au 120% din PIB ca datorii(Romania are aproximativ 34,7% din PIB). De exemplu, Italia are peste 100%, iar Germania are peste 80%. Din pacate, asta nu conteaza. Conteaza ce se intampla cu acesti bani. Cand sunt investiti pe infrastructura sau pe investitii de medie sau lunga durata, atunci merita sa faci imprumut. Un stat in dezvoltare ar trebui sa investeasca cat mai mult in industrie, deoarece aduce cei mai multi bani la bugetul de stat(pe termen lung, nu in 3-4 ani). Din pacate, articolul se adreseaza indoctrinatilor politici, si celor carola le place sa se planga. Este menit sa provoace scandal, nu sa informeze. Este pentru cei care vor sa se planga de salar si de faptul ca in vest este mai bine. Sunt curios daca se accepta comment-ul, chiar daca am specificat anumite lucruri.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările