Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România nu va primi 33 miliarde de euro, ci are alocată această sumă. E o mare diferenţă, când noi nu am luat nici 30% din cincinalul în curs

21
29 May 2020 21:25:22
Lulea Marius Dorin

România nu a reuşit să tragă din banii alocaţi în cincinalul curent nici 30% din suma care îi revenea. La acest moment, contrar a celor ce se crede, România este contributor net la bugetul Uniunii Europene şi nu unul dintre beneficiari, însă vina este la Bucureşti şi nu la Bruxelles.

Ca să fiu corect înţeles: nici un oficial de la Bruxelles nu poartă vina faptului că România nu a cheltuit nici 30% din banii alocaţi pe ciclul bugetar actual. Sumele sunt derizorii, chiar sub valoare cotizaţiei pe care România o are la bugetul Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu va sta niciodată să ne împingă de la spate să cheltuim aceşti bani sau să vină să facă munca în locul nostru.

Oameni pentru muncă avem, specialişti avem, resurse materiale şi utilaje avem, companii care să implimenteze investiţiile publice avem. Ce nu avem însă? Politicieni responsabili şi un aparat de stat plin de persoane competente în loc de funcţionari obedienţi partidelor politice.

Cele mai multe investiţii din România ultimilor 4 ani s-au realizat prin programul naţional PNDL. Politicienii români au decis să întoarcă spatele banilor ce veneau de la Bruxelles deoarece s-a dovedit că dacă îşi băgau mâna în ei se alegeau cu urmărire şi condamnare penală. Aşa că, dacă nu se putea obţine un câştig pentru partide şi încrengătura construită în jurul lor, s-a preferat să se neglizeze total acestă finanţare.

Chiar şi din cota de 30% obţinută deja o mare parte reprezintă plăţi directe către agricultorii români şi care se dau pe suprafaţa de teren cultivat.

România avea de construit autostrăzi, reţele de alimentare cu apă şi canalizare, sisteme de irigat a terenurilor agricole, spitale, şcoli şi grădiniţe noi... Pentru acest lucru am avut la dispoziţie câteva zeci de miliarde de euro. Se încheie ciclul bugetar european actual şi fondurile atrase pentru investiţii sunt neimportante.

Politicienii români justifică acest lucru prin birocraţia europeană, însă afirmaţiile sunt false deoarece fiecare stat îşi construieşte propria legislaţie de atribuire a fondurilor. Faptul că noi suprareglementăm totul nu este vina Uniunii Europene.

Dacă cineva îşi imaginează că România va cheltui 33 de miliarde de euro se înşeală amarnic. Valoarea este una impresionantă, doar că ea este doar pusă la dispoziţie, mai trebuie să fim şi suficient de competenţi să o absorbim.

Sigur că Europa ne lasă libertatea de a face aproape orice dorim cu banii, dar aproape orice în condiţiile reglementărilor europene, nu bani aruncaţi pentru clientelera politică din România.

Spre deosebire de noi sunt ţări care atrag aproape toate fondurile ce li se pun la dispoziţie, ţări precum Germania şi Polonia. Aceast lucru datorită simplificării procedurilor şi a unei legislaţii permisibile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Iulian Arion
29.05.2020, 21:36:30

"Politicienii români justifică acest lucru prin birocraţia europeană," Nu e nicio birocratie! Este vorba de controlul utilizarii fondurilor UE DUPA ce Romania cere decontul pe proiectele deja realizate! UE considera un proiect partial neconform, ca fiind neconform in totalitate! Daca un mar este putin stricat - tot marul este stricat!

0 (2 voturi)
Zâna Măseluţă®
29.05.2020, 21:58:25

Iulian Arion 184 fani 1 acum 13 minute : adev.ro/qb3uj6 „Daca un mar este putin stricat - tot marul este stricat! ” Cred că nu ai citit cu atenţie... Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici!

-2 (2 voturi)
Iulian Arion
29.05.2020, 21:40:24

"România nu a reuşit să tragă din banii alocaţi în cincinalul curent nici 30% din suma care îi revenea." Septenal. Alocarea UE este pe sapte ani: 2014 (1-ianuarie) pana la 30 dec-2020. Pentru infrastructura mare (autostrazi, infrastructura portuara, feroviara, aeroporturi) a avut alocate 9,1 miliarde din 39 de miliarde. Intrebati pm Orban ce proiecte a realizat sau sunt in lucru. Carpirea podului de la Fetesti cu asfalt nu intra in aceasta categorie!

0 (4 voturi)
Iulian Arion
29.05.2020, 21:43:28

"Dacă cineva îşi imaginează că România va cheltui 33 de miliarde de euro se înşeală amarnic." Nu sunt bani de cheltuiala! Sunt imprumuturi fara dobanda pentru proiecte in domeniul protectiei mediului, imbunatatirea calitatii aerului in orasele poluate, agricultura ecologica, reciclarea deseurilor, impaduriri. Vedeti ca trebuie sa se vada ceva, nu ca-n Autostrada Moldova care are 63 de studii de fezabilitate platite din bani publici!

+2 (4 voturi)
octavian calin
29.05.2020, 21:48:58

Dle Lulea Marus Dorin vorbesti de parca ai trai in stratosfera si NU IN ROMANIA ...asa o fi Germania si Polonia trag multi bani europeni si au aceasta operatiune mult simplificata Dar te INTREBI IN ROMANIA SE POATE CAND AI ATATI DE MULTI HOTI ??...chiar dta sa nu stii acest lucru Un exemplu clar care sa intamplat recent , DE PUNGASIE ORDINARA CARE A COMPROMIS PROGRAMUL ''TOMATA '' creat pentru a stimula productia de rosii romanesti pe piata romaneasca invadata de produse de import ..REZULTATUL 417 DOSARE FICTIVE NUMAI IN OLTENIA ...IAR DTA DAI VINA PE POLITICIENI ..CHIAR NU TI-E RUSINE SA MINTI IN ASA HAL cum sa simplifici operatiuni de finantare mai ales in cazul fondurilor europene cu ASA HOTI ...??...in Romania efectiv nu se poate cu asanatie de hoti nenorociti ..

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările