Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România pseudo optimistă: Managerii se aşteaptă la scumpiri în lanţ, creştere economică şi depreciere a leului

0
18 May 2021 09:29:55
Autor: Afrodita Cicovschi

Încrederea managerilor în economia românească a crescut în Q1 2021, iar perspectiva evoluţiei acesteia în următoarele luni este de asemenea mai bună, cu doar 17% dintre manageri considerând că PIB-ul va scădea (în comparaţie cu 46% în Q4 2020).

Pe de altă parte companiile încep să se confrunte cu alte provocări precum creşterea costurilor de producţie, creşterea nivelului inflaţiei şi retenţia de personal, conform rezultatelor CONFIDEX Q1 2021 publicate de Impetum Group. 
 
„CONFIDEX Q1 2021 ne arată o creştere a încrederii şi a stării de spirit în rândul managerilor. Analiza principalilor indicatori economici ai companiilor ne arată de asemenea o evoluţie pozitivă. Cu toate acestea, deşi managerii prevăd o îmbunătăţire a PIB şi a şomajului, în 2021 am remarcat şi predicţia unui an cu o inflaţie mai ridicată, pe fondul creşterii preţurilor la anumite materii prime.”, declară Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
 
Faţă de Q4 2020, CONFIDEX Q1 arată o schimbare profundă a percepţiei asupra evoluţiei economiei: mai putini manageri cred că şomajul va creşte (36% vs 54%) dar mai mulţi declară că inflaţia va creşte (74% vs 58%).
 
În consecinţă, peste 60% dintre manageri susţin că vor regândi strategia companiei, prioritizând investiţiile în inovare şi digitalizare. Oarecum contradictoriu, sunt mai mulţi manageri preocupaţi de creşterea productivităţii, ca principal motor de relansare economica (mai mult de doua treimi), in timp ce numărul celor decişi să facă investiţii în IT şi R&D este în scădere.
 
Scade preocuparea managerilor pentru creşterea vânzărilor (-12%) şi creşte cea pentru retenţia de personal (+5%). Managerii îşi doresc sprijinul băncilor în ceea ce priveşte accesul la creditare şi reducerea dobânzilor. 
„Comparativ cu previziunile făcute la începutul lui 2021, managerii sunt mai prudenţi în privinţa evoluţiei cifrei de afaceri (-1%) şi a profitului (-4%) până la finalul anului 2021.
 
De asemenea, observăm şi o reducere cu 3% a numărului de angajaţi. În privinţa investiţiilor şi a costurilor de producţie, previziunile iniţiale rămân stabile”,  a continuat Andrei Cionca.

O noua ierarhie a provocărilor 

 
25% dintre manageri încep să resimtă presiunea creşterii costurilor de producţie şi 36 % menţionează scăderea vânzărilor ca principala preocupare a companiei în timp ce 33% indică lipsa forţei de muncă. 
Mai puţini manageri resimt lipsa predictibilităţii ca o problemă acută (12% vs 21% în Q4 2020) în schimb a crescut nevoia de ajutor din partea statului (13% vs 7%).
 

Starea de spirit în sectoarele economice

 
În comparaţie cu CONFIDEX Q4 2020 se îmbunătăţeşte starea de spirit a managerilor din Industrie, Agricultură şi Servicii. În Comerţ, valorile sunt similare cu cele din trimestrul anterior. 
 
Managerii din Comerţ şi Servicii au reuşit să îi depăşească pe cei din domenii precum Agricultura, Industrie sau Construcţii, iar cei din HORECA sunt în continuare la cea mai redusă medie (-3.95), foarte aproape de cea din trimestrul anterior.
 
Managerii din HORECA şi Transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimişti. Pe de altă parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimişti.
 

Revenirea din criză

 
Managerii văd în continuare o criză în V, cu revenirea în 2 viteze, dar prelungirea pandemiei va creşte durata revenirii, comparativ cu previziunile CONFIDEX anterioare. În 2021 pare că vom recupera circa jumătate din scăderea din 2020, urmând ca la mijlocul lui 2022 să revenim la situaţia de dinainte de pandemie.
 
Durata estimată a redresării economiilor globale şi europene rămâne estimată la circa 2 ani. Cea a economiei naţionale s-a redus cu 3 luni, de la 31 la 28 de luni. Perspectiva despre propria companie şi sectorul de activitate rămâne optimistă. Redresarea acestora e preconizată să se producă în aproximativ 1 an şi jumătate.
 
Companiile mari văd o redresare proprie cu circa 4 luni mai accelerată faţă estimările companiilor medii şi mici. Managerii din Comerţ, Construcţii şi Servicii sunt cei mai optimişti în privinţa duratei de revenire a economiilor naţională şi europeană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările