Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România va putea utiliza expertiza şi tehnologia SUA în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă

14
9 Oct 2020 20:37:54
Autor: News.ro
Centrala nucleară de la Cernavodă Foto Nuclearelectrica
Centrala nucleară de la Cernavodă Foto Nuclearelectrica

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri la Washington DC un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Astfel, România va putea utiliza expertiza şi tehnologia SUA în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă, dar şi în retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, pus în funcţiune în anul 1996.

”Astăzi, Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1”, a informat Ministerul Economiei.

Acest acord subliniază importanţa parteneriatului strategic între Statele Unite şi România şi angajamentul reciproc pentru securitatea energetică în regiune.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri solicitase ]n luna mai companiei Nuclearelectrica (compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă) să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă,  dar cerea atunci şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul a negociat de ani de zile.

”Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă şi fără emisii, iar industria nucleară din SUA aşteaptă cu nerăbdare să-şi ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie. Acest acord între SUA şi România sporeşte cooperarea noastră energetică reciprocă şi va consolida securitatea energetică a ambelor naţiuni”, a declarat Secretarul Brouillette.

Potrivit Strategiei de investiţii a Nuclearelectrica pentru perioada 2020-2025, proiectul construcţiei unităţilor 3 şi 4 este evaluat la 6,45 miliarde euro.

”Astăzi, România face un uriaş pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte componenta energetică, şi anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.

Acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creştere economică şi va implementa cele mai înalte standarde de siguranţă. Energia nucleară va continua să joace un rol proeminent în mixul energetic naţional al ţării, oferind României energie fiabilă fără emisii, pentru a satisface cererea sa crescândă de electricitate.

”Statele Unite şi România vor continua să consolideze relaţia noastră bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administraţia Trump. În cadrul P-TEC, SUA şi România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă. Acest grup de lucru va rămâne o piatră de temelie pentru extinderea acestui parteneriat strategic şi comercial”, mai arată Ministerul Economiei.

Cu cele două unităţi în operare (reactoarele 1 şi 2), Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din totalul producţiei de energie din România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

vasile dumitrascu
9.10.2020, 20:49:57

si cine plateste alea 8 mld plus dobanzile? palmasul popescu dumitru, ca doar nu fufele de la guvern si presedintie.

+1 (3 voturi)
Nici nu stiu
9.10.2020, 21:07:31

vasile dumitrascu "Cu cele două unităţi în operare (reactoarele 1 şi 2), Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din totalul producţiei de energie din România." Noi vom achita. Sau tu preferi să cumperi energie din alte țări? Ar fi bine dacă SUA s-ar implica. Cu China riscăm și să plătim și să beneficiem de energie ca și de măști https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/dezastru-romarm-productia-masti-pamant-aparatul-cumparat-china-s-a-stricat-ziua-premierul-vizitat-fabrica-1_5ed0a6a65163ec427144b6ac/index.html

-1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
9.10.2020, 22:22:06

Centrala am făcut-o cu Canada. De ce nu continuăm cu ea?! E ce căutăm aiurea constructori?

-3 (7 voturi)
Nici nu stiu
9.10.2020, 23:02:10

IonIon Codreanu La moment cunosc doar oferta lor în colaborare cu China https://www.economica.net/candu-suntem-pregatiti-sa-livram-reactoarele-3-si-4-la-cernavoda-in-colaborare-cu-china_67883.html

-1 (1 vot)
a4a4a4
10.10.2020, 00:46:51

Pentru ca virgula Canadieni s-o fi saturart de ai vostrii cu platile intarziate cu materiale pe care nu le accepta cu tot soiulde probleme impuse de o "aparatura fiscala si legislativa" pusa pe tzap tzarap:) desi sant convins ca sant technicieni romani ingineri foarte buni care ar putea lucra super la centralelel respective.................asta este:) hai cu amerikanu' :)

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările