Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

România real-negativă

3
2 Oct 2013 19:56:36
Dan Străuţ

Frigul prematur şi temperaturile cu minus din aceste zile seamănă frapant cu îngheţul economiei din ultimele luni. Salariile şi câştigurile din dobânzi, corectate cu inflaţia, dar şi profiturile, corectate cu preţurile de producţie, se îndreaptă vertiginos către minus, adică spre teritoriul real-negativ.

Tot mai mult din ceea ce numim economia românească devine, încet-încet, un teritoriu real-negativ. Asta după cinci ani de criză în care de fapt ne-am întors de unde am plecat, fiind însă mai săraci şi mai îndatoraţi.

De la debutul crizei, economia României n-a avut niciun trimestru cu avans sau regres mai mare de +/-1%, cu tot potenţialul său de +4%. Acum, în 2013, bruma de creştere acumulată în prima jumătate tinde să se transforme în scădere.

Consumul, spre exemplu, reflectat în cifrele de afaceri ale comercianţilor de alimente, carburanţi şi mărfuri nealimentare, a coborât în primele opt luni, pe fondul erodării puterii de cumpărare a populaţiei.

Salariile cresc greu, acolo unde cresc, dar puţinul câştigat este topit de creşterea costurilor vieţii, costuri care abia acum încep să urce cu adevărat. Numai uitându-ne la preţurile gigacaloriei, gazelor, energiei, lemnelor şi altor combustibili, anunţate deja pentru această iarnă, ajungem la concluzia că tot ce am câştigat în lunile mai bune vom pierde cât de curând. De frica monştrilor de pe teritoriul real-negativ al veniturilor, mulţi români aleg să nu-şi încingă deocamdată sobele şi caloriferele, chiar dacă frigul a venit deja.

Băncile, la rândul lor, oferă bonusuri tot mai mici la depozite, trăgându-ne şi banii puşi deoparte pentru zile negre în teritoriul real-negativ. Media generală de 3,5% a dobânzilor oferite pentru economiile depuse în lei concurează deja cu inflaţia, astfel că la termenul scadent am putea să avem cel mult aceeaşi putere de cumpărare a sumei economisite pe care o avem acum.

În industrie, marjele de profit ale companiilor sunt în plină eroziune: câştigurile din ultimele luni au fost destul de timide, în jurul lui 5%, dar şi costurile de producţie au crescut cu 5%, astfel că şi companiile sunt atrase ca într-un vârtej spre teritoriul real-negativ.

În fine, pe Bursă, rareori – şi numai dacă eşti foarte atent – obţii creşteri cu două cifre, dar impozitul pe acel câştig şi comisioanele aferente (care au tot două cifre) îţi aspiră banii spre acelaşi teritoriu real-negativ. Să ne mai mirăm, atunci, că investitorii şi-au pierdut curajul şi îşi păstrează proiectele la sertar, iar străinii îşi trimit acasă banii obţinuţi (a se citi storşi) din România?

În faţa acestui îngheţ general, marii gospodari aflaţi la butoanele guvernării nu stau deloc cu mâinile-n sân: la televizor ni se laudă cu macrostabilitatea (atunci când, în treacăt, vorbesc şi despre economie), delegaţilor FMI le aruncă diverse prafuri în ochi, în timp ce pentru întreprinzători măresc taxele sau, cel puţin, baza de impozitare. Astfel încât, în viitorul apropiat, cine va încerca să scape din cercul vicios al veniturilor erodate de pierderi să se întoarcă, din cauza costurilor fiscale, în tot mai vastul nostru teritoriu real-negativ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Paun Al
2.10.2013, 20:18:53

O oglinda corecta a realitatii ...care ar trebui sa ingroape tone de propaganda. Ca sa parafraz remarca unui cunoscut poet .. este stabilitatea mortului... Si evident vom avea cresteri..negative ( vad ca se foloseste frecvent expresia )

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
2.10.2013, 21:05:36

"..marii gospodari aflaţi la butoanele guvernării nu stau deloc cu mâinile-n sân: la televizor ni se laudă cu macrostabilitatea (atunci când, în treacăt, vorbesc şi despre economie), delegaţilor FMI le aruncă diverse prafuri în ochi, în timp ce pentru întreprinzători măresc taxele sau, cel puţin, baza de impozitare"..Traiesc o surpriza imensa..! Dupa vreo cateva articole (parca vreo 2-3) consecutive in care dl.Straut ne informa bubuind de profesionalistm ca statul(!) mareste taxele si impozitele, azi ne anunta ca de fapt nu statul face asta ci ".marii gospodari aflaţi la butoanele guvernării"..! Un pas mic pentru jurnalismul adevarat, dar urias pentru dl.Straut..! Privesc oarecum ingrijorat spre viitor si asta de frica unui infarct, pe care mi-l-ar produce Dl.Straut, in cazul in care va descoperi cum ii cheama si carui partid apartin bravii si actualii nostri guvernanti..! Brrr..! Ma ia deja cu frisoane, numai gandindu-ma ca ar putea face asta..!

-2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
3.10.2013, 00:57:27

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările