România riscă amenzi de sute de mii de euro pe zi din cauza pieţei gazelor naturale. ANRE: Legislaţia va fi modificată în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Problemele generate de controversata OUG 114, care pe de o parte plafonează preţul la gazele naturale la 68 lei/MWh pentru populaţie, iar pe de alta percepe taxe companiilor care produc gaze în România, ar putea fi rezolvate prin modificarea legislaţiei în luna septembrie. Altfel, România riscă să plătească amenzi de sute de mii de euro pe zi, susţine ANRE.

Prevederile privind piaţa gazelor naturale şi modul de alocare al gazelor din producţia internă, aşa cum au fost stabilite de OUG 114/2018 trebuiesc modicate în septembrie, astfel încât Comisia Europeană să renunţe la procedura de infrigement, au anunţat reprezentanţii ANRE joi.

Vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy Bege a precizat, la o întâlnire cu presa, că un aviz motivat a fost trimis de Comisia Europeană, iar autorităţile au termen până pe 26 septembrie pentru a trimite noua lege sau un proiect concret de modificare a legislaţiei, în funcţie de care poate acorda o prelungire de 90 de zile.

"Comisia Europeană a trimis deja un aviz motivat, nu se mai poartă nicio corespondenţă, avem termenul de 27 septembrie până la care România poate ajunge la Curtea de Justiţie. Până pe 26 sepetmbrie, Comisia aşteaptă o nouă legislaţie promulgată sau un proiect concret prin care se modifică legislaţia, în funcţie de care poate acorda o prelungire de 90 de zile", a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

Obiectul infringementului îl constituie prevederea din legislaţia românească referitoare la alocarea cu prioritate a gazelor din producţia internă pentru consumul populaţiei, care încalcă prevederile europene. Ea apare în celebra OUG 114/2018, dar şi în OUG 19/2019, care o modifică. Ulterior, ANRE a elaborat metodologiile prin care gazele exrase de Petrom şi Romgaz din ţară se vând, la preţul fixat de 68 de lei/MWh, furnizorilor pentru acoperirea integrală a consumului casnicilor şi a producătorilor de energie termică pentru populaţie.

OUG 114/2018 a stabilit că producătorii trebuie să aloce cu prioritate gazele din producţia internă pentru consumul populaţiei, porevedere care încalcă normele europene.

"OUG 114 şi OUG 19/ 2019, care o modifică, ar trebui discutate împreună în Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeană ne-a sugerat să elaborăm un calendar de dereglementare a preţurilor pe 18 luni. Eu sper că acest calendar să fie cuprins în legile care vor ieşi din Parlament în urma modificării OUG 114 şi OUG 19", a declarat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

La începutul săptămânii Comisia de Industrii şi Servicii a abrogat articolele din OUG 114 care se referă la respectiva alocare, dar este aşteptat şi discutarea ordonanţei în Comisia de Buget.

Citeşte şi:

 

Riscăm să rămânem fără gaze la iarnă: Avertismentul ANRE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite