România riscă să piardă aproape 1,7 milioane de măşti sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transport cluj africa masti

Firmele care au câştigat un contract cu statul pentru furnizarea a 1,67 milioane de măşti sanitare susţin că sunt ţinta unei campanii de presă prin care se pune în pericol contractul încheiat cu firma din Turcia.

„Considerăm că articolele apărute în presă sunt nu numai defăimătoare la adresa grupului Sanimed International Impex SRL, dar pot şi pune în pericol buna derulare a Contractelor de furnizare, acest fapt ducând la stoparea importului de măşti FFP2 şi FFP3 în România. În momentul de faţă, grupul Sanimed este singura companie care a obţinut Autorizaţia de Import de Măşti FFP2 şi FFP3.

Nu în ultimul rând menţionăm eforturile atât umane, cât şi investiţionale depuse de echipa Sanimed International Impex SRL în calitate de importator direct, în colaborare cu Camera de Comerţ Româno-Turcă, al cărei preşedinte este Tamer Aralay, şi Ministerul Sănătăţii pentru încheierea Contractului cu cel mai mare producător de măşti din Europa şi obţinerea Autorizaţiilor necesare pentru exportul măştilor din Republica Turcă”, arată compania într-un comunicat remis redacţiei.

Potrivit acestuia, societatea Romwine&Cofee, distribuitor al Sanimed International Impex SRL din Bucureşti, singurul producător de medii de cultură pentru diagnostic de laborator, în special pentru diagnosticul tuberculozei, şi unic producător de mediu de transport pentru probele de Covid 19 - a participat în data de 11 martie la procedura iniţiată de ONAC pentru achiziţia echipamente de protecţie cu nr.anunt 1689/CN/10.03.2020.

„În urma procedurii, oferta noastră a fost declarată câştigătoare, preţurile ofertate de către societatea noastră fiind sub preţul mediu estimat de către ONAC, respectiv 21,9 lei pentru FFP2 şi 31,9 lei pentru FFP3, faţă de preţul estimat de către ONAC de 24,59 lei pentru FFP2 şi 32,99 lei pentru FFP3. Menţionăm că ne-am asumat şi livrarea cantităţilor ofertate în max.35 zile”, arată Romwine&Cofee în documentul citat.

Compania precizează că, la data de 20 martie 2020 a încheiat cu IGSU un contract subsecvent pentru o cantitate de 795.000 măşti FFP2 la o valoare fără TVA de 17.410.500 lei şi 875.000 măşti FFP3 la o valoare de 27.912.500 lei fără TVA, produsele urmând a fi livrate etapizat în max.35 zile.

La data de 23 martie a.c., susţine compania, „cu eforturi foarte mari au fost livrate primele 100.000 măşti (50.000 FFP2 şi 50.000 FFP3) către IGSU”, fiind emisă factura de avans de 30% din valoarea contractelor fără TVA, însă „până la data prezentei nu au fost încasaţi banii”.

În ciuda tuturor acestor dificultăţi şi a faptului că în prezent pieţele de astfel de produse sunt complet blocate, compania susţine că prima urgenţă este aducerea măştilor în România şi livrarea cantităţilor, dar că este posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple „din cauza articolelor defăimătoare apărute în presă.

„Calitatea produselor este peste media celor existente pe piaţă, acest lucru putând fi confirmat de utilizatorii din spitale care deja le folosesc. Măştile FFP2 şi FFP3 ajung la cadrele medicale din spitale, iar în situaţia când sunt de slabă calitate acestea pot provoca răni, escare. În situaţia în care informaţiile eronate apărute în presă ajung în posesia partenerilor din Republica Turcia acest fapt ar putea pune în pericol relaţia contractuală existenta între grupul Sanimed şi firma producătoare MFA, anulându-se în acelaşi timp acordul existent pentru exportul de măşti FFP2 şi FFP3 către România”, se arată documentul companiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite